Rămâne de văzut dacă, la finalul dezbaterilor și odată cu epuizarea tuturor propunerilor, Fundaţia Culturală „Hyperion – Caiete Botoşănene” va accepta aceste modificări.
Pe adresa Primăriei și a Consiliului Local Botoșani a ajuns lista cu amendamente pe care senatorul USR Dan Lungu și alți reprezentanți ai lumii literare le propune la Regulamentul de Acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, regulament aflat în dezbatere publică.
Potrivit unui comunicat de presă remis de către scriitorul senator Dan Lungu, prima dintre modificările propuse vizează articolul în care este prezentată întocmirea juriului care desemnează câștigătorul și cum este ales președintele acestuia. Articolul, așa cum apare în proiectul de regulamentul actual, menționează că această comisie „va fi aprobată de către Consiliul Local al municipiului Botoșani, din cadrul propunerilor făcute de Uniunea Scriitorilor din România şi Fundaţia Culturală „Hyperion - Caiete Botoşănene” Botoşani sau din partea oricărei persoane care motivat, propune o personalitate pentru a face parte din juriu”. Amendamentul prevede ca propunerile ”să nu mai fie făcute numai de către cele două instituții, ci ca acestea să fie solicitate și de la Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Muzeul Național al Literaturii Române București, facultățile de specialitate ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universității din București, Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și Universității de Vest din Timișoara. Totodată, amendamentul propune ca tot procesul de selectare a membrilor juriului să fie transparent și făcut public pe site-ul premiului”, transmite Dan Lungu.
De asemenea, un alt amendament prevede ca „anunțul cu invitația de a propune poeți pentru a fi nominalizați va fi făcut public până cel târziu la data de 15 septembrie a fiecărui an, iar toate propunerile primite vor fi publicate pe site-ul Premiului. După stabilirea listei finale a acestora, organizatorii vor fi obligați să publice, odată cu ea, și justificări scrise ale fiecărui nominalizat în parte, motivând de ce alegerile respective sunt cele mai potrivite”.
Scriitorii Ștefan Agopian și Radu Vancu au formulat, la rândul lor, două soluții la ceremonia de decernare a premiului. Prin urmare, Ștefan Agopian a propus ca „laureatul să ia premiul, indiferent dacă este sau nu prezent la festivitate”, în timp ce sugestia lui Radu Vancu este aceea de ”a lua în considerare organizarea unei ceremonii de decernare într-o altă zi, stabilită de comun acord cu laureatul, data de 15 ianuarie fiind doar ziua în care câștigătorul premiului este anunțat”.
Dan Lungu mai propune, totodată, ca Fundaţia Culturală „Hyperion – Caiete Botoşănene” să realizeze o pagină web a acestei competiții literare, pe care să actualizeze toate informațiile de interes public, întocmind documente care să asigure transabilitatea fiecărui demers. Acestui alineat i se adaugă și un altul care propune introducerea unei obligații privind realizarea unui raport de activitate post-eveniment, care să fie discutat și trimis spre aprobare, în plenul Consiliului Local, raport privind organizarea, numărul invitaților, numărul de participanți în public la evenimente, numărul articolelor din presa națională și internațională ș.a... „În cazul în care Consiliul Local Botoșani nu aprobă Raportul, Primăria este obligată să schimbe partenerul organizatoric în anul următor.”
Rămâne de văzut dacă, la finalul dezbaterilor și odată cu epuizarea tuturor propunerilor, Fundaţia Culturală „Hyperion – Caiete Botoşănene” va accepta aceste modificări, având în vedere că este principalul organizator al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024