La Botoşani se află singurul patinoar din România asistat de un salvamar. Deşi a fost pregătit din fonduri publice, pentru a salva oamenii de la înec, acesta acordă primul ajutor patinatorilor răniţi şi taie bilete.
Situaţia tragico-comică a fost cauzată de tărăgănarea recepţiei la un parc de agrement al Primăriei, unde salvamarul a fost iniţial angajat.
La Botoşani este înregistrată probabil o situaţie unicat în România. Patinoarul amplasat lângă Sala Polivalentă din municipiul Botoşani, de o direcţie din cadrul Primăriei oraşului, este asistat de un salvamar. Sau mai pe scurt, patinatorii beneficiază şi de serviciile unui salvamar.
Prezenţa salvamarului pe ”malurile” patinoarului se datorează unei investiţii uriaşe, deocamdată tărăgănată şi nefinalizată, a municipalităţii. În loc să salveze oamenii de la înec sau să supravegheze piscine, salvamarul de la Botoşani stă pregătit să acorde primul ajutor patinatorilor.
Povestea salvamarului de la patinoar are legătură cu epopeea, aproape fără sfârşit, a Parcului de Agremeent de la Cornişa, amplasat pe un versant la ieşirea din municipiul Botoşani. Lucrările la această zonă de agrement au început în 2012, cu fonduri de la Uniunea Europeană şi o cofinanţare a municipalităţii botoşănene. Trebuia să fie cel mai mare parc regional din Moldova cu instalaţii de tip Aqua Park şi numeroase bazine de înot. Nici până astăzi zona de agreement nu a fost dată în funcţiune. Majoritatea obiectivelor au fost finalizate, dar există diferite deficienţe şi probleme. La toate acestea se adaugă şi războiul politic din Consiliul Local pe seama recepţionării sau finalizării zonei de agreement.
Ei bine, deşi piscinele de la Cornişa nu au fost recepţionate, încă din această vară au fost angajaţi trei salvamari. Fiecare plătit cu o leafă de 1700 de lei şi încadrat ca angajaţi ai Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA), cea care de altfel administrează şi parcul de agrement.
”În vara acestui an au fost două sau trei proiecte de hotărâre ale Consiliului Local în care s-au încercat preluarea unor obiective din zona Cornişa. Ca să operăm în zona Cornişa a fost nevoie de un regulament de organizare şi fucţionare şi mai apoi de un plan tarifar. Am angajat o parte din staff fiindcă trebuiau să fie prezenţi la probele tehnice şi pentru a învăţa să opereze în Cornişa. Să-i trimitem la şcolarizare pentru a obţine atestatul de salvamar şi atestatul de prim ajutor pe care suntem obligaţi prin lege să-l avem”, a precizat Eugen Ţurcanu, directorul DSPSA pentru Adevărul
Numai că, surpriză, cei trei salvamari nu aveau ce să facă. Practic urmau să primească salarii fără să facă nimic, având în vedere că zona de agreement nu este nici astăzi funcţională. Mai mult decât atât, aceşti salvamari au fost şi calificaţi pe banii statului.
”Aceşti oameni au fost angajaţi, ulterior trimişi să fie instruiţi la Constanţa, unde au stat o săptămână-două şi au primit certificatele în urma cursurilor pe care le-au făcut”, a adăugat Eugen Ţurcanu.
Pentru a nu fi plătiţi pentru stat degeaba, şeful DSPSA a hotărât să le găsească ocupaţie salvamarilor. Cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, au fost trimişi să supravegheze o sală de forţă, stadionul Municipal şi patinoarul.
”În Cornişa se tărăgănează lucrurile şi a devenit indefinit ca timp data când vom prelua acest obiectiv. Personalul nu are nicio vină că indeciziile administrative legate de acest contract afectează munca lor. Noi, ca să nu pierdem calificarea acestor oameni care sunt într-adevăr salvamari, nu oameni care nu ştiu să înoate, am găsit varianta, care oricum era liberă în organigramă, să asigure supraveghere la activităţile sportive atât la stadion, cât şi la Polivalentă, patinoar”, precizează şeful de la DSPSA.
Unul dintre aceştia, a fost trimis la patinoar. Este vorba despre patinoarul municipalităţii din faţa Sălii Polivalente a Botoşaniului. Aici salvamarul supraveghează patinoarul, patinatorii şi dă primul ajutor, dacă un amator de dat pe gheaţă se loveşte.
„Noi primul ajutor la patinoar îl făceam în alţi ani printr-un protocol încheiat cu Crucea Roşie Botoşani şi care presupunea anumite eforturi şi din partea celor de la Crucea Roşie dar şi din partea noastră. Pentru a deplasa acolo permanent voluntari. Şi aceia veneau şi ei cum puteau şi aveau o anumită pregătire. Noi schimbăm acum strategia cu aceşti oameni care îi avem angajaţi noi. Avem asigurată asistenţa permanentă şi supravegherea accesului la patinoar, plus asistenţă medicală de prim ajutor la accidentări. Şi pot fi accidentări, jupirea pielii de pe degete, lovituri la ceafă, spate, patine”, precizează Eugen Ţurcanu.
Mai mult decât atât, salvamarul, se pare, taie şi bilete celor care vor să patineze. De altfel salvamarii de la Botoşani, în lipsa piscinelor, au supravegheat şi lacul cu bărcuţe din parcul ”Mihai Eminescu”.
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024