Unul dintre cei mai mari duhovnici români propuși spre canonizare este Părintele Paisie Olaru, care s-a născut în urmă cu 126 de ani în satul Stroiești din Județul Botoșani.
Părintele Ieroschimonah Paisie Olaru, iubitor de singurătate și de liniște, era cunoscut pentru obiceiul de a vorbi foarte puțin, scrie Basilica.
Unul dintre ucenicii părintelui Paisie a fost renumitul duhovnic Cleopa Ilie. Despre cei doi, Preotul Profesor Constantin Coman scrie că erau foarte diferiți din perspectiva vorbelor:
„L-am cunoscut pe părintele Paisie în perioada când era sus, la Sihla. Cred că l-am văzut de două-trei ori. N-am abuzat niciodată de întâlnirile cu Sfinția Sa. Mi se părea că era prea obosit și slăbit. Mă bucuram să iau binecuvântarea sa. Nici Sfinția Sa nu te îmbia prea mult pentru că, de obicei, tăcea. Vorbea foarte puțin. Era atât de diferit față de celebrul său ucenic, Părintele Cleopa. Am beneficiat de iradierea duhovnicească extrem de puternică a personalității sale”,
scrie Părintele Constantin Coman în cartea „Prin fereastra bisericii sau o lectură teologică a realității”.
Părintele Paisie Olaru s-a născut pe 20 iunie 1897, în satul botoșănean Stroiești, într-o familie cu cinci copii, primind la Botez numele Petru.
În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul l947 preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie.
În toamna aceluiași an s-a retras la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști până la sfârșitul vieții. Între anii 1972 – 1985 s-a nevoit, ca schimnic, la Schitul Sihla.
Părintele Paisie Olaru a lăsat moștenire ucenicilor săi și credincioșilor exemplul propriei sale vieți și multe sfaturi duhovnicești care sunt și astăzi păzite și urmate cu sfințenie.
Părintele Paisie a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați duhovnici ai mănăstirii Sihăstria, vatră monahală unde Preafericitul Părintele Patriarh Daniel a intrat în monahism în anul 1987.
La Botoșani, în localitatea natală a Părintelui Paisie, se fac demersuri pentru construirea unei case memoriale.
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024