Povestea prin care polițiștii erau filmați în timp ce opreau conducătorii auto în trafic, se schimbă puțin. Oamenii legii ar putea prelua rolul celui care filmează, însă într-un mod discret. Prima dată o vor face în capitală, însă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, probabil și la Botoșani.
Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol, cu sprijinul Publisind, a finalizat un proiect pilot care este pe cale să se implementeze în Bucureşti, iar dacă va avea succes, în toată ţara. Proiectul vizează dotarea tuturor poliţiştilor cu dispozitive audio-video care să fie purtate de poliţiştii care intră în contact direct cu cetăţenii. Astfel, spun iniţiatorii proiectului, se va încerca prevenirea tentativelor de corupţie şi totodată va fi asigurată protecţia poliţiştilor.
În susţinerea demersului, conducerea sindicatului a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale Anti-orupţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru a putea demara proiectul pilot pe o durată de 3 luni. Ambele structuri au agreat utilizarea dispozitivelor, urmând ca Ministerul Afacerilor Interne să dea undă verde proiectului pilot.
„S-a discutat la nivel de minister şi au fost de acord să fie demarat în scurt timp un proiect pilot, timp de 3 luni, la nivelul Poliţiei Bucureşti. Poliţiştii de la Rutieră şi Ordine Publică vor fi dotaţi cu 10 camere. În funcţie de impact şi rezultate, se va lua o decizie. Noi am fi de acord ca toţi poliţiştii care acţionează în stradă, să fie echipaţi, însă acest lucru depinde de minister”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Daniel Constantin Avasilcăi, vicepreşedinte Federaţia Publisind.
În condiţiile în care nu au fost invocate până în acest moment niciun fel de observaţii sau obiecţiuni cu privire la propunere, proiectul ar trebui să fie aprobat în următoarea perioadă de către Ministerul Afacerilor Interne.
„În primul rând, astfel am proteja mai mult poliţistul. Cetăţenii ştiind că toate acţiunile sunt filmate, se vor abţine, iar dacă se vor comite fapte ilegale, vor fi mai uşor de probat. În plus, vom preveni tentativele de corupere, pentru că ştiindu-se că sunt filmaţi, cei care încercau asta nu vor mai spune: «hai şefu, ia de aici». În mare, cam asta se doreşte, cel puţin pentru început, să prevenim actele de corupţie şi pentru a asigura protecţie poliţiştilor. De obicei, nu prea suntem crezuţi, iar imaginile şi sunetul ar putea vorbi de la sine, pentru a nu mai fi puse la îndoială afirmaţiile noastre”, a mai declarat Daniel Avasilcăi.
În ultimii ani au mai fost demarate astfel de proiecte de către M.A.I. la Poliţia Autostrăzi, inclusiv de către Poliţia Locală Bucureşti. Noutatea constă în faptul că, de această dată, Sindicatul Europol a şi pus banii la bătaie, achiziţionând primele 10 camere cu care să poată fi demarat proiectul pilot. Până acum totul s-a petrecut la nivelul de hârtii, planuri şi iar planuri, fără a se face ceva concret.
„Ne-am obişnuit cu frica de asumare a răspunderii, mai ales că punerea în practică a acestui proiect, va genera o serie de «realităţi» pe care cei din vârful conducerii refuză să le vadă. În momentul de faţă, organizaţia noastră a achiziţionat un prim lot de 10 dispozitive, pe care, le vom pune la dispoziţia poliţiştilor de ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Capitalei”, au precizat reprezentanţii Sindicatului Europol.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024