O parte dintre clădirile sin zona centrului istoric al oraşului care nu au intrat în amplul program de reabilitare cu fonduri europene prezintă o imagine dezolantă. Pe lângă aspectul inestetic, acestea pot pune în pericol şi siguranţa trecătorilor. Un exemplu în acest sens ar fi un imobil privat situat în apropiere de Incubatorul de Afaceri unde a funcţionat câţiva ani şi Primăria.
„Balcoane… în cădere în centrul istoric”
O parte din tencuiala balcoanelor acestei clădiri au început să cadă pe trotuar. Locul a fost împrejmuit cel mai probabil de proprietar pentru ca cetăţenii să ocolească perimetrul şi să evite eventuale situaţii de risc. În consecinţă, şefii din Primărie au trimis înştiinţări prin care proprietarii clădirilor din Centrul Vechi au fost anunţaţi că trebuie să îşi reabiliteze termic faţadele imobilelor.
Proprietari de clădiri somaţi de Primărie
Astfel, botoşănenii care locuiesc în zonă şi se confruntă cu problema căderilor de tencuială vor fi nevoiţi să îşi anvelopeze exteriorul locuinţelor, cu bani din propriul buzunar. Edilii au început să anunţe deţinătorii de clădiri din centru încă de anul trecut, termenul limită până la care vor mai trimite notificările fiind până pe 31 martie, anul acesta.
„Obligaţia noastră legală este să notificăm deţinătorii de clădiri să-şi reabiliteze faţadele. Am trimis anul trecut somaţii, iar anul ăsta avem până la sfârşitul lunii martie termen să trimitem notificările. În legătură cu căderile accidentale de tencuială, în situaţia în care se depistează iminenţa căderii din elementul de faţadă am transmis asociaţiilor de proprietari drepturile şi obligaţiile pe care le are fiecare dintre părţi”, a declarat
viceprimarul Viorel Iliuţă. De asemenea, locuitorii din centrul istoric al oraşului vor avea la dispoziţie un termen de conformare în care ar trebui să îşi termine lucrările de reabilitare, în caz contrar aceştia vor fi sancţionaţi. Singurul ajutor pe care posesorii de locuinţe îl vor primi din partea reprezentanţilor Primăriei ar fi prin intermediul biroului pentru situaţii de urgenţă, adică împrejmuirea zonelor, devierea circulaţiei sau utilaje cu care să se desprindă bucăţile care pot pune în pericol siguranţa trecătorilor. Reabilitarea propriu zisă însă va rămâne în sarcina proprietarilor de clădiri.
CITEŞTE:
7 milioane euro inundate de nepăsare, pustiu şi gargară electorală – GALERIE FOTO