Tragedia petrecută la Botoșani ar putea da naștere unei noi legi.
Un număr de urgență pentru pacienți și aparținători, precum și norme mai clare privind malpraxisul – acestea sunt câteva dintre măsurile pe care care un grup de senatori din Parlamentul României și-a propus să le transforme în lege, scrie fanatik.ro
Cu patru ore înainte să moară, Alexandra, o tânără adusă la spital cu o sarcină oprită din evoluție, îi scria mesaje medicului de gardă în care îi spunea că nu mai rezistă la durere și că o roagă să o chiureteze. Ultimul mesaj trimis a fost: ”Nu mai aer”.
”Societatea românească, cu preponderență în sectorul medical, suferă de indiferență. Nu știu dacă există tratament pentru această indiferență. Inclusiv aici, în Parlament, ne lovim de această lipsă de umanitate.
S-a uitat. S-a pus țărâna. Nimeni nu mai vorbește despre ce s-a întâmplat la Botoșani, despre ce se întâmplă zilnic în spitalele din România. Zilnic, în spitalele din România, avem cazuri ca al Alexandrei, în care sunt abuzați de acest sistem”,
a declarat senatoarea neafiliată Rodica Boancă, unul dintre inițiatorii acestui proiect.
Legea Alexandra face parte dintr-un program mai amplu, intitulat ”Stop abuzurilor din spitale”, care își propune să normalizeze relația medic-pacient și să stabilească un set de reguli de bună practică.
În România nu există o definiție clară pentru malpraxis
România se află pe ultimul loc, alături de Slovenia, în ceea ce privește implementarea unui set de măsuri cu rolul de a promova siguranța pacientului, potrivit unui raport eliberat din Comisia Europeană în anul 2014.
România nu are o definiție a erorilor medicale aliniată cu majoritatea țărilor dezvoltate. Într-un raport privind siguranța pacientului în actul medical, emis de Observatorul Român de Sănătate și Asociația Ayan conceptele de malpraxis și evenimente adverse asociate asistenței medicale ”omit prin definiție acele erori medicale nu au consecințe asupra pacientului”. Astfel, deși există erori medicale care pot fi încadrate în definiția de malpraxis, nu există și suprapunere absolută între cei doi termeni.
”Trebuie să existe, la îndemâna oricărui pacient tratat în România, un număr unic național, la care să poată suna în timp util un posibil abuz. Dacă este lăsat să aștepte ore întregi fără nicio explicație, dacă acuză diverse simptome și nu este băgat în seamă, acesta trebuie să primească ajutor din partea ministerului, prin acest număr de urgență”,
a mai declarat Rodica Boancă, într-o conferință de presă susținută la Senatul României.
În acest moment, Legea Alexandra așteaptă susținerea senatorilor români. Proiectul a fost semnat de senatori neafiliați și a fost prezentată tuturor liderilor de grupuri parlamentare.
Alerte de viscol au fost emise în mai multe zone: Botoșani se află pe listă
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Cornel Șfaițer, așa cum îl vezi o singură dată pe an: în suman și… astrahan
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Anul 2025 vine cu mai multe zile libere
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Când revin elevii și preșcolarii la cursuri după vacanța de iarnă: Calendarul anului școlar
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile