Sporurile ajung până la 40 la sută din salariul de bază.
Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență prin care - dacă ar fi adoptată și ar intra în vigoare - se dorește acordarea unor sporuri salariale bugetarilor care lucrează în direcții de sănătate publică (DSP) sau în prefecturi.
Proiectul se află, acum, la Consiliul Economic și Social (CES), pentru avizare.
În ceea ce îi privește pe angajații DSP-urilor, aceștia vor beneficia de sporul precizat mai sus pe perioada stării de alertă, dar doar ulterior intrării în vigoare a propunerii.
Un angajat al unei DSP va beneficia de spor dacă „execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții epidemiologice deosebite”.
Potrivit Avocatnet.ro, proiectul nu definește ce înseamnă „condiții epidemiologice deosebite”, însă atât preambulul propunerii, cât și nota de fundamentare (conținută în același loc cu proiectul) fac referire, în mai multe locuri, la situația excepțională ce caracterizează pandemia de coronavirus.
Prin urmare, s-ar putea considera că menținerea stării de alertă este necesară din cauza situației excepționale, ce ar putea fi - prin interpretare - echivalată cu condiții epidemiologice deosebite.
Mai mult, s-a făcut referire inclusiv la munca suplimentară prestată de cadre medicale, ceea ce ar fi un alt indiciu că e vorba de condiții epidemiologice deosebite, ele generând necesitatea muncii peste program.
În concret, sporul adăugat la salariul de bază va fi de:
-40%, pentru directorul executiv și pentru directorii executivi adjuncți;
-30%, pentru funcționarii publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică.
O altă categorie de bugetari ce va beneficia de un spor la salariul de bază este cea a personalului instituțiilor prefectului, care este implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei.
Sporul va fi de 30% din salariul de bază, iar celelalte condiții se aplică la fel ca în cazul de mai sus.
În ceea ce privește acești bugetari, mai scrie sursa citată, concretizarea acordării sporului se va face prin ordin al prefectului, acolo fiind arătați și cei care vor beneficia de spor.
Atât angajații DSP, cât și personalul instituțiilor prefectului, vor beneficia de spor fără ca acesta să fie luat în considerare la limita stabilită de Legea nr. 153/2017, care le interzice instituțiilor publice să acorde sporuri ce ar depăși 30% din suma salariilor de bază.
Atenție! Sporurile se vor acorda doar dacă proiectul de OUG va fi adoptat de Executiv și va apărea în Monitorul Oficial.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024