Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
360 de studenţi din 77 de universităţi. 40 de ţări din 5 continente.
Şi un botoşănean care, alături de alţi tineri studenţi din România, a demonstrat că perseverenţa şi încrederea în forțele proprii sunt atributele unei cariere de succes.
Sebastian Cojocariu este din Botoşani, în prezent student în anul IV la Universitatea Politehnică din Bucureşti, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. A fost elev al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani, ultimele două clase de liceu fiind urmate la Liceul de Informatică din București.
În perioada 28 iulie - 3 august 2019, el a participat, alături de alţi colegi, la International Mathematics Competition for University Students (IMC). Cei şase studenţi au obținut un premiu I, patru premii III și o mențiune de onoare, Sebastian Cojocariu fiind câştigătorul Premiului I.
IMC (Internațional Mathematics Competition) este un concurs internațional de matematică superioară destinat studenților din toate colțurile lumii. Prima ediție a acestui concurs datează încă din 1994, fiind organizat în ultimii anii de către University College London (UCL). Competiția este organizată de University College London și găzduită de American University în Bulgaria, din Blagoevgrad.
În fiecare dintre cele două zile de concurs, studenții au avut de rezolvat 5 probleme. Participanţii la această importantă competiţie trebuie să rezolve diverse probleme din Algebră, Analiză reală și complexă, Geometrie și Combinatorică.
Sebastian Cojocariu spune că participările în competiţii internaţionale şi premiile obţinute sunt rezultatul multor ani de muncă, pregătire care începe de cele mai multe ori încă din anii de gimnaziu.
"Pregătirea pentru astfel de concursuri internaționale a început încă din școala gimnazială, a continuat în liceu și ulterior s-a conturat mai profund pe perioada facultății. Prin participarea activă la olimpiada națională de matematică an după an am înțeles că rețeta succesului e un mix între pasiune și muncă, între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit (infinit de multe)",
Sebastian Cojocariu, student
Poate şi de aceea timpul studenţiei pare să fie, pentru Sebastian, unul al recunoaşterii muncii. Pentru că, spune tânărul, specificul pregătirii pentru acest gen de competiţii este unul atipic.
"Nu pot spune că m-am pregătit extraordinar de mult pentru acest concurs, în fapt cred că a fost singurul concurs la care am învățat sub două zile înainte de probe, însă am încercat pe perioada ultimilor ani să înțeleg partea profundă/sensibilă a subiectelor prezentate la cursuri, să înțeleg ideile din spatele teoremelor și cred că acest lucru a ajutat enorm",
Sebastian Cojocariu
Ca urmare a muncii constante, şi rezultatele lui Sebastian au căpătat o direcție ascendentă. Astfel, în anul 2017 a obţinut medalie de bronz, argint în 2018 și aur în 2019, distincţii care completează astfel colecția de 5 medalii internaționale (două medalii de aur la SEEMOUS-South Eastern European Mathematical Competition for University Students).
"Privind retrospectiv pot spune că mă apasă un sentiment de nostalgie știind că această etapă e pe cale să se încheie (cea a concursurilor), fiind însă încrezător că voi putea aplica ce am învățat de-a lungul anilor în viitoare proiecte și colaborări",
Sebastian Cojocariu, câștigătorul medaliei de aur la IMC
Pentru tânărul născut în Botoşani, important este ca tot ce faci să poarte amprenta pasiunii, numai astfel sacrificiul devine treaptă în formarea ca om şi ca profesionist.
"Consider că e fundamental să faci ceea ce te reprezintă, că așa-zisele sacrificii premergătoare sunt de fapt etape în sine, menite să ne dezvolte ca oameni. Din pasiune (nerestrictivă doar la matematică) nimic nu e prea greu de realizat; cel puțin în cazul meu această filozofie s-a adeverit în mod constant",
Sebastian Cojocariu, student anul IV Facultatea de Automatică și Calculatoare București
Sebastian recunoaște că România oferă, în ultimii ani, mai multe oportunități decât în urmă cu 5 sau 10 ani. Însă nu exclude că, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, ar putea accepta să lucreze pentru unul dintre giganții IT.
”În computer science consider că sunt realmente oportunități de dezvoltare și în cadrul societății românești (concluzie răsturnată aproape total în ceea ce privește partea de cercetare).Momentan îmi doresc să învăț cât mai multe lucruri legate de industria IT, cu precădere pentru noul trend numit Machine Learning, să înțeleg în ce constă munca din cadrul unei echipe și să aduc, sper eu, un plus datorat celor învățate până acum. Totuși, gândindu-mă la situația precară din România(politică cât și universitară), nu pot să exclud în totalitate posibilitatea unei plecări înafară, date fiind facilitățile extraordinare oferite de mari giganți IT din lume (Facebook, Google, etc)”,
Sebastian Cojocariu
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024