Sebi, un puști timid, în vârstă de 12 ani, locuiește într-un sat mic și uitat de lume din Botoșani.
Acum doi ani, în pandemie, la fel ca pentru mulți copii din familii vulnerabile, să participe la cursurile online devenise pentru el o adevărată corvoadă. Cum altfel, când semnalul de pe singurul telefon mobil din familie apărea sau se stingea după cum bătea vântul, iar cursurile le făcea unul da, unul ba.
Copilul trecuse în clasa a cincea, iar tranziția oricum grea de la clasele primare la gimnaziu i se părea cu atât mai dificilă, cu cât restanțele în înțelegerea materiilor noi de la școală continuau să se adune, pe zi ce trecea.
Însă lucrurile aveau să se schimbe, din momentul în care, împreună cu alți copii din zone rurale, Sebi a fost cooptat, în vara anului 2020, într-un program educațional de sprijin integrat, demarat de UiPath Foundation în România.
Directoarea fundației spune despre copiii cu care lucrează că vin din familii vulnerabile din punct de vedere social, cu condiții de locuire foarte precare. Sunt părinți care cu greu reușesc să pună pe masă pâinea pentru a doua zi. Mai au ceva însă în comun acești oameni loviți de soartă: o puternică dorință de a-și susține copiii să aibă un drum în viață diferit față de cel urmat de ei. Toți copiii din programele derulate de Fundația UiPath sunt foarte motivați să meargă la școală, chiar dacă potențialul lor, de multe ori, nu este fructificat în sistemul public de învățământ.
„Având tot sistemul drept sprijin și toată înțelegerea și de la profesori și de la comunitatea educațională pe care noi am creat-o, Sebi a reușit să își manifeste potențialul”.
„Am ajuns în vară la copii și i-am luat în programul nostru de sprijin integrat, iar ei erau extrem de încântați. Școlile nu au făcut față în zonele respective, iar copiii erau avizi să învețe și să aibă sesiuni online”,
își amintește Raluca Negulescu Balaci.
Surpriza a venit când, în vara următoare, echipe ale UiPath Foundation au mers în comunitățile de unde provin copiii pe care îi sprijină educațional.
„M-am văzut cu toți părinții din Botoșani și m-am văzut și cu mama lui Sebi care mi-a zis că ea a avut un șoc la finalul anului școlar, pentru că Sebi a venit acasă și i-a spus că a luat premiul întâi la școală, iar ea și-a dat seama că nu are coroniță pentru el. Mama nu înțelegea cum a fost posibil, pentru că avea un copil care cumva începuse destul de greu la școală... Având tot sistemul drept sprijin și toată înțelegerea și de la profesori și de la comunitatea educațională pe care noi am creat-o, Sebi a reușit să își înțeleagă și să își manifeste potențialul. Și asta a fost doar după un an. Sunt foarte multe povești despre copii care au înflorit pentru că sunt încurajați și sprijiniți, iar asta este un lucru foarte important”,
a spus Raluca Negulescu Balaci.
Directoarea UiPath Foundation spune că este nevoie ca programe educaționale pentru ariile sărace să fie continuate pe termen lung, pentru creșterea nivelului calității în educație.
În prezent programele gestionate de Fundație cuprind copii din comunități din mai multe orașe, începând cu București (Ferentari), până la Botoșani, Vaslui, Galați, Olt. Un program similar funcționează și în India.
„Noi am început în 2019 și planul nostru e să fim alături de acești copii pe termen lung. Noi lucrăm și pe educație timpurie, pe primar, gimnazial, urmează să lansăm un program pentru liceu, ideea este să construim o comunitate de alumni care să beneficieze de sprijin și pe partea vocațională”.
În România, programul educațional inițiat de UiPath Foundation oferă în prezent copiilor din familii vulnerabile meditații online la limba română, matematică, limba engleză, ateliere de robotică cu voluntari din UiPath, ateliere pe tema siguranței în mediul online.
Intervenția educațională este completată de mentorat, consiliere psihologică, sprijin medical, totul într-un efort consistent, pe termen foarte lung, scrie Republica.ro.
Raluca Negulescu Balaci, directoarea UiPath Foundation și coordonatoare de programe educaționale, și profesorul universitar Dragoș Iliescu, fondator BRIO, au fost invitații jurnalistului Claudiu Pândaru la Podcastul pentru Minte, amplificat de Republica și susținut de Brio și UiPath Foundation, pe care îl puteți urmări în video de mai jos.
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024