Sectorul forestier din România este blocat la ora actuală din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație, a declarat, miercuri, vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, scrie Agerpress.
"Codul Silvic a apărut în mai, anul trecut, și s-a pierdut foarte mult timp în elaborarea Hotărârii de Guvern. Romsilva a înțeles să abuzeze de poziția dominantă și a stabilit prețuri de referință obligatorii pentru toate subunitățile care pornesc de la prețul de adjudecare de anul anul trecut. Sunt prețuri peste piața europeană a lemnului. Federația Proprietarilor de Păduri a contestat această Hotărâre de Guvern, Asociația Forestierilor a sesizat Consiliul Concurenței, la fel și Asociația Producătorilor de Mobilă", a afirmat Tobescu.
Potrivit acestuia, în luna decembrie 2015, au avut loc licitații de masă lemnoasă, însă din cantitatea disponibilă s-a adjudecat doar 5%.
"Absurditatea este că, în decembrie, s-au desfășurat licitații de masă lemnoasă. Din 4,4 milioane de metri cubi scoși la licitație, s-au adjudecat doar 5%. Cu toate acestea, Romsilva și ministerul (al Mediului, Apelor și Pădurilor — n. r.) au refuzat să evalueze situația și am ajuns, la mijlocul lunii ianuarie, când licitațiile sunt reprogramate. Săptămâna trecută nu s-a adjudecat nimic la Botoșani, iar ieri s-a adjudecat la Alba sub 20% din cantitatea licitată. Sunt 130.000 de oameni care lucrează în această industrie, iar întregul sector este blocat de refuzul Romsilva de a recunoaște că aceste prețuri sunt foarte mari și de refuzul ministerului de a lua o decizie în sensul schimbării acestei situații', a explicat reprezentantul Nostra Silva.
În opinia acestuia, starea pădurilor din România este bună, iar tăierile sunt încă puține față de resursa existentă.
"În ultimii trei ani, sectorul forestier a fost într-o adevărată criză. Anul trecut, ne-am bucurat de apariția Radarului Pădurilor, precum și de publicarea Inventarului Forestier Național. Starea pădurilor din România este bună, avem o masă uriașă de lemn. Încă tăiem puțin față de resursele pe care ni le oferă pădurea. Când credeam că este momentul să vorbim despre o strategie în domeniul pădurilor, când avem un nou Cod Silvic, ne-am trezit brusc într-o criză artificială și absurdă cauzată de modul în care o regie a statului, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, înțelege să valorifice această resursă foarte importantă, care este masa lemnoasă', a subliniat vicepreședintele Nostra Silva.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea prin care defrișările ilegale sunt incluse în cadrul amenințărilor la securitatea națională, după ce Senatul a adoptat, pe 14 decembrie 2015, propunerea legislativă care completează Legea nr. 51/1991, în sensul că este considerată amenințare la adresa siguranței naționale orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României.
Prin propunerea legislativă a PNL, amendată în comisiile de specialitate, se prevede completarea articolului 3 al Legii privind siguranța națională cu litera m), potrivit căreia: "orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional".
Potrivit Inventarului Forestier Național, publicat în decembrie anul trecut, România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. Pe lângă suprafața de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.
Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură și prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii și industriei alimentare de 12%. Inventarul IFN a fost realizat în perioada 2008 — 2012, un nou ciclu de analiză fiind demarat în 2013.
Informațiile IFN arată că, în metri cubi, volumul de pădure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt fagul, care reprezintă 36,8%, molidul — 23,8%, gorunul — 10,1%, carpenul — 8,1%, bradul — 5%. CITEȘTE: Botoșănean de 22 de ani prins la furat lemne în Suceava: Polițiștii i-au confiscat întreaga marfă
INCENDIU în trafic: Șoferul a oprit în poarta Stației de Pompieri
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Balul Bobocilor, supravegheat de polițiști și jandarmi: Controale prin cluburi și discoteci
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
ACUM la Botoșăneanul TV: Succes german pe buletinele de vot de la Botoșani – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024