Astăzi la orele 10:00 a avut loc la Prefectura Botoşani întâlnirea comisiei pentru drepturile consumatorilor la care au fost dezbătute două teme, respectiv impactul societăţii de consum asupra mediului şi situaţia organizaţiilor de consumatori prin prisma Organizaţiei Europene a Consumatorilor.
În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate câteva propuneri prin care populaţia să poată distinge cât este adevăr şi cât se exagerează prin punerea în circulaţie a unor informaţii cu privire la alimente periculoase cum ar fi legume, fructe, pâine, lapte sau carne. Respectiv, să se organizeze programe de educaţie a botoşănenilor inclusiv în şcoli, să se înfiinţeze un laborator de analize a produselor incriminate şi implicarea ONG-urilor de consumatori care, potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor ar da credibilitate şi ar crea un impact public de amploare. În acest mod botoşănenii ar fi mult mai corect informaţi cu privire la produsele alimentare de pe piaţă.
De asemenea Eugen Mateciuc , directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte impactul creat de om prin aruncarea de deşeuri în locuri neamenajate.
„Este evident că dacă nu ne vom implica activ în accelerarea modificărilor de mentalitate şi comportament, efortul financiar şi uman pe care îl presupune realizarea acestui proiect se va finaliza printr-un eşec”, a spus
Eugen Mateciuc. El a făcut referire la proiectul
„Sistem Integrat de Management al Deşeurilor”, finanţat cu fonduri europene a cărui implementare a început în anul 2010 şi se va finaliza în 2015. Printre investiţiile realizate în cadrul acestui proiect se află şi extinderea infrastructurii de colectare a deşeurilor, colectarea separată a deşeurilor şi a materialelor reciclabile, închiderea şi reabilitarea a două depozite urbane neconforme la Botoşani şi Dorohoi.
CITEŞTE:
Carne de mici şi vin expirate retrase de pe rafturi de Protecţia Consumatorilor