Dr. Ramona Guraliuc lucrează de aproape două decenii în sistemul sanitar botoșănean.
Perioadă în care a avut timp să se armonizeze nevoile cu atuurile regăsite într-o unitate medicală de stat.
Furnicile dintr-un spital sunt considerate asistentele medicale care se preocupă de starea pacientului până când acesta ajunge în fața medicului.
Doar că schimbul de generații a avut loc și în spitale. Și nu tot timpul nou intrații corespund așteptărilor.
Minusurile se datorează în mare parte și școlilor private care își fac reclamă că formează asistenți medicali chiar și din rândul persoanelor fără bacalaureat.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„Nivelul nu pot să spun că este cel satisfăcător. Atât timp cât au apărut școli private trebuie să ne asumăm, calitatea învățământului nu mai este ca la stat, spun eu. Serviciul de Urgență nu este cel mai simplu serviciu și nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl aibă un asistent trebuie să fie unul mult peste medie.”
Asistentul medical este de cele mai multe ori mâna dreaptă a medicului. Și, în situații ideale ar trebui să se înțeleagă dintr-o privire.
Iar valoarea asistenților este reflectată mai ales în situații tensionate.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„De ce spun lucrul acesta? În fiecare spații dacă intrați acum în Serviciul de Urgență o să vedeți asistenți. Câteodată nu sunt suficienți medici, mă refer în gardă, să am pentru fiecare spațiu. Și atunci asistentul este mâna medicului și trebuie să recunoască o urgență reală și atunci viața pacientului este practic în mâinile lui și nu ne permitem să greșim. De aici rigurozitatea și atenția aplecată asupra examenului în Serviciul de Urgență este una mai mare.”
De-a lungul anilor medicii au constatat că nivelul de cunoștințe în cazul asistenților medicali nu este în beneficiul pacientului.
Șefa UPU susține însă că sunt foarte mulți tineri care pot să fie prelucrați.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„În cazul meu, stau pe spații verzi unde nu sunt urgențe majore și ei cresc de la an la an și îi urmărim și îi învățăm și îi integrăm și zic eu că în cinci ani avem asistenți care își desfășoară activitatea pe spațiul roșu. Asta este soluția pe care am găsit-o. Dar să știți că, la cadrele medii nu avem probleme pentru că noi de-a lungul timpului am angajat, am dat concursuri în repetate rânduri. Câteodată nu am avut absolvenți, dar am repetat și am reluat concursul și zic eu că suntem mulțumiți de ceea ce avem acum ca nivel de pregătire.”
Potrivit legislației în vigoare tinerii se pot înscrie la școlile de postliceală chiar dacă nu au absolvit examenul de bacalaureat.
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Managerul teatrului pe scenă: Lăsați-mă o clipă să mă uit și să-mi dau seama că nu visez – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Actrița Maia Morgenstern a numit Botoșaniul orașul său de suflet – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Bătaie cu bâta în Centrul Vechi: Un botoșănean, la un pas să omoare un om
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile