După videoconferinţa de joi de la Prefectură, directorii instituţiilor publice deconcentrate de la Botoşani, prin calitatea lor de membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) au primit sarcini din partea prefectului Costică Macaleţi în contextul precipitaţiilor abundente care continuă să cadă la Botoşani.
La nivelul judeţului deocamdată nu există situaţii de risc însă pentru a preîntâmpina eventuale apariţii, reprezentantul Guvernului în teritoriu a trasat câteva sarcini pentru şefii unor instituţii de la Botoşani, pe care le redăm integral:
„
A plouat la Botoşani 8,2 litri/mp de azi noapte până dimineaţă, azi cred că a mai plouat câţiva litri, ISU a atenţionat toate comandamentele de apărare împotriva inundaţiilor, SGA împreună cu ISU vă rog să verificaţi stocurile de apărare împotriva inundaţiilor la materiale, saci, unelte, maşini de încărcat, dacă au nisip, acolo unde este cazul.
Până la cotele de apărare încă mai avem centimetri buni, nu trebuie să ne alarmăm foarte tare, dar trebuie să ţinem sub supraveghere. Se descarcă la Stânca Costeşti 110 mc în aval, intră la Rădăuţi Prut 249 de mc. Cei de la Direcţia Apelor Prut Iaşi au dispus descărcarea controlată a barajului, până la cote care nu pune absolut nici un pericol în aval.
SGA-ul atenţionaţi proprietarii de balastiere ca să scoată utilajele din balastierele cu probleme, e obligaţia voastră, faceţi-o ca să nu vă prindă nepregătiţi.
Nova Apaserv faceţi aprovizionare suficientă pentru sulfat de aluminiu pentru că urmează o perioadă de două, trei săptămâni cu turbidităţi foarte mari la apă şi vă controlează SANEPID.
SANEPID vă rog să îmi găsiţi analizele la apă şi în mod special la şcoli. Şcolile, faceţi atenţionările necesare să nu dea vreo boală la copii că nu e în regulă.
Poliţia rugămintea mea este: sunt parte din iazuri, heleştee neautorizate, la fiecare comună avem două, trei iazuri, Poliţia să verifice dacă este vreo problemă, doar aşa să le vizioneze, aveţi şefii posturilor de Poliţie, le puteţi face şi dacă sunt probleme faceţi-mi o atenţionare.
Drumurile naţionale şi judeţene, verificaţi secţiunile la poduri să nu aibă obstacole, plutitori, crengi, până mâine. Mâine îmi dai o raportare în jurul orei 2:00.
La şcoli la apă potabilă, mare atenţie. De obicei la topirea zăpezilor acţionează tot felul de mizerii şi substanţe adunate pe timp de iarnă şi acum nu am vrea să avem probleme la apa potabilă, inclusiv la partea de canalizare că avem debite mari din pluvial.
Mihai Aroşoaie, te rog, cum am stabilit, din trei în trei ore ne auzim la telefon. Staţi cu telefoanele deschise, spor la treabă”, au fost măsurile impuse de
prefect la Botoşani.
CITEŞTE:
CJ „rupt în două” la videoconferinţă cu inundaţii la Prefectură