Şeful judeţului a răspuns deja iniţiatei opoziţiei privind organizarea unui referendum la nivel judeţean privind reîmpărţirea ţării. Mihai Ţâbuleac a subliniat că aleşii au dreptul să promoveze un asemenea proiect şi că populaţia trebuie neapărat consultată într-o astfel de problemă, dând citate din legea administraţiei publice locale 215/2001 şi legea referendumului 3/2000. În schimb, el a menţionat că sunt prevederi legale care intră în conflict deoarece, chiar dacă plenul CJ adoptă o hotărâre privind organizarea unui referendum, el trebuie trimis la Guvern, acesta fiind cel care stabileşte data scrutinului şi alte detalii privind desfăşurarea acestuia. Redăm mai jos declaraţiile făcute pe această temă de preşedintele Consiliului Judeţean:
„Într-adevăr, pe o asemenea temă organizarea referendumului este obligatorie. Am constatat de asemenea că au tot dreptul minimum o treime dintre consilieri să solicite iniţierea unui referendum şi sigur că, dacă se va întâmpla lucrul acesta, vom aplica procedura legală pentru că nu există altă soluţie”.
„Eu sunt dintre cei care au spus de la început că aşa ceva fără consultarea populaţiei şi fără referendum nu se poate. Am mai spus-o şi o repet”.
„Ceea ce am spus acum nu reprezintă neapărat punctul meu de vedere, este o prevedere clară, legală şi în vigoare”.
„Sunt prevederi legale în vigoare care nu pot fi încălcate de nimeni. Pe asta se bazează punctul meu de vedere, nu pentru că doresc să intru în contradicţie cu cineva sau să dau ocazia ca altcineva să spună că Ţâbuleac este în război cu toată lumea. Sunt legi clare şi eu nu fac altceva decât să transmit către dvs. şi către public. Aceste legi îşi au originea în articolele 1 şi 2 din Constituţia României”.
„Nu ne vom grăbi noi, aici la Botoşani, să cheltuim bani publici decât dacă chiar nu vom avea încotro”
„În continuare nu cred că va exista un proiect de lege promovat pe această temă, fără referendum”.