Preşedintele Consiliului Judeţean a confirmat joi decizia Curţii de Apel Suceava prin care angajaţii aparatului propriu trebuie să returneze aproximativ 60% din sporurile primite în 2009. Acesta şi-a exprimat nedumirerea pentru faptul că bonusuri salariale asemănătoare au fost declarate legale, cazul primei de Crăciun, iar altele nelegale, precum cea de Ziua Copilului.
Şeful CJ a subliniat că hotărârea magistraţilor din judeţul vecin nu este definitivă şi că se va formula recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât cel puţin până la pronunţarea acesteia cu siguranţa nu se va opri oamenilor nici un leu pe statul de plată.
El a menţionat că totul pleacă de la aplicarea retroactivă a legii unice a salarizării în sectorul bugetar de către Curtea de Conturi. Actul normativ în cauză a intrat în vigoare la începutul lui 2010 şi elimina practic sporurile, iar inspectorii financiari, atunci când au efectuat controlul pe 2009, au tratat constatările în funcţie de legea din 2010.
„Ce-a făcut Curtea de Conturi nu-i corect că a declanşat la nivel naţional un jihad imediat după introducerea legii de salarizare unică în sectorul bugetar”, a afirmat
Mihai Ţâbuleac. La timpul respectiv acesta a prevăzut ce se va întâmpla şi a cerut insepectorilor financiari să nu facă verificarea prin prisma unei legi apărute după plata sporurilor.
„A fost o acţiune concertată”
„Nu judecaţi ce a fost în 2009 prin prisma noilor reglementări legale, care acţionează doar pentru viitor. Taman invers au făcut şi se vede treaba că nu au făcut numai la Botoşani, a fost o acţiune concertată la nivel naţional şi oamenii au fost duşi în situaţia în care, după ce au pierdut nişte sporuri prin lege, să li se ceară şi nişte diferenţe pentru timpul trecut, dar în timp cred că lucrurile astea vor suferi o corecţie în Justiţie. Până la urmă se va observa că, pentru aceeaşi speţă, unui salariat i se anulează obligaţia de restituire şi altuia nu”, a mai declarat
Mihai Ţâbuleac. Pentru sporuri asemănătoare Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a câştigat procesul. Pe de altă parte, Ţâbuleac a dat exemplul CJ Iaşi, unde sporurile ar fi în cuantum mult mai mare decât la CJ Botoşani şi unde instanţa le-a considerat legale.
CITEŞTE ŞI:
Angajaţii de la CJ trebuie să înapoieze câteva zeci de milioane de lei vechi