Surpriză vineri seară la gala de decernare a Premiilor Eminescu! Printre participanţi s-a regăsit şi un fost ministru al Culturii. Ioan Vulpescu a venit în sala Eminescu de la Horel Rapsodia alături de senatorul Doina Federovici.
Prezenţa lui pare să fi constituit o surpriză şi pentru organizatori, astfel încât, atunci când i s-a dat cuvântul, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei pentru Cultură Botoşani, i-a cedat microfonul fostului oficial guvernamental. Acesta a menţionat că trebuia să ajungă anul trecut la manifestările dedicate poetului nepereche, dar că nu a mai putut să răspundă invitaţiei, însă, ca o compensaţie, a venit la ediţia din 2016.
“E adevărat că anul trecut ar fi trebuit să fiu prezent la decernarea Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu şi eram la ora respectivă ministrul Culturii. Îmi face o deosebită plăcere să fiu în această seară la Botoşani pentru că nu e o întâmplare că Ziua Culturii Naţionale e pe 15 ianuarie... ediţia a patru, 2016. La primele trei ediţii, atunci când Ministerul Culturii organiza Ziua Culturii Naţionale, de ziua lui Mihai Eminescu, nu se pronunţa cest substantiv propriu: Mihai Eminescu. De Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, se punea accent pe calendar şi era un soi de suprarealism calendaristic”, a afirmat Ioan Vulpescu.
CITEŞTE ŞI:
Un octogenar a luat Premiul Național Mihai Eminescu – FOTOGALERIE
Acesta a arătat că înainte de a ocupa funcţia de ministru al Culturii s-a străduit să susţină literatura şi scriitorii, pe care înainte de a-i respecta, trebuie citiţi. Ioan Vulpescu a catalogat drept “o instituţie” Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, arătând că România are nevoie de astfel de instituţii, care trebuie sprijinite.
Născut în 1976, Ioan Vulpescu a fost ministru al Culturii în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București, are un master în Doctrină și Cultură și un doctorat în Filosofie şi a fost consilier al lui Ion Iliescu.
Ca de obicei, ministrul în funcţie al Culturii nu a fost prezent la Botoşani, la Zilele Eminescu. (S.B.)
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024