Dorinel Cosma a adresat interpelarea în plenul ședinței Senatului de astăzi.
Interpelarea a fost adresată lui Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Obiectul interpelării: Situația fabricii de zahăr de la Luduș
Ultima fabrică de zahăr din România, aflată în Luduș, deținută de un grup francez a anunțat din 2021 oprirea activitații de procesare a zahărului. Astfel, efectul negativ pe care îl va avea pe termen scurt și mediu este pierderea a până la 25 % din producția internă din consumul total al românilor de zahăr. Asta înseamnă că va trebui să creștem importul. Doar că și aici vom întâmpina dificultăți, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, pentru că unul din principalii noștri furnizori era Ucraina.
Din datele INS, România a importat în primele zece luni ale anului trecut 366,4 mii de tone de zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură în valoare de 150,7 milioane de euro și a exportat doar 25,1 mii de tone în valoare de 11,8 milioane de euro. Am avut astfel, un deficit de zahăr de 341,3 mii de tone.
Fabrica de zahăr de la Luduș, poate avea scenariul trist a celei mai prestigioase și renumite fabrici de zahăr din țară, Bucecea din județul Botoșani. Fabrica de zahăr de la Bucecea era denumită perla coroanei din „imperiul zahărului”, așa cum era numită zona județului Botoșani. Cu producții record și o marfă de cea mai bună calitate, căutată mai ales la export. Mii de oameni trăiau din industria zahărului. Cu toate acestea, „imperiul“ s-a prăbușit brusc în mirajul „privatizării“.
Astfel, sub acest scenariu 150 de angajați ai fabricii pot rămâne fără loc de muncă și 350 de fermieri pot rămân fără contracte, dacă grupul francez care deține fabrica de la Luduș o vor închide și vinde pe bucăți la fier vechi.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:
1.Care sunt măsurile concrete pe care ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, le va lua în scopul protejării a 350 de fermieri care cultivă sfecla de zahăr, în contextul în care închiderea fabricii le va pune în pericol investițiile și activitatea?
2.În cazul în care negocierile cu grupul francez, care a luat decizia în 2021 să încheie activitatea de producție a zaharului în România vor eșua, ce alternative aveți pentru ca producția de zahăr a țării să nu aibă de suferit, iar România să nu depindă net de importuri?
3. Aveți în vedere sprijinirea proprietarilor de terenuri (fermieri, asociații de fermieri, grupuri de producători, societăți comerciale agricole, autorități publice locale), pentru a extinde culturile de sfeclă de zahăr pentru a nu mai depinde de importuri, având în vedere ca deficitul de zahăr este 341,3 mii de tone?
Senatorul AUR a solicitat răspuns în scris și oral.
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
RAZII astăzi în jurul școlilor: Elevi duși cu Poliția la ore, mașini verificate și amenzi date
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Sfaturi să joci responsabil la păcănele online
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Două mașini izbite la Lebăda, bărbați duși imediat la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile