Prin reluarea activității punctului de la Stânca Costești vor putea intra în ţară mărfuri precum cerealele, furajele, fructele sau legumele, iar acestea ar putea contribui la asigurarea securității alimentare a Românie.
Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, senatorul Lucian Trufin, a transmis o solicitare Autorității Naționale Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor reluarea activității de inspecție sanitar – veterinară din vama Stânca Costești, singurul punct de trecerea a frontierei cu Republica Moldova din județ care are dotările și logistica necesare pentru traficul cerealelor și al altor produse agroalimentare.
„La cabinetul parlamentar am primit o serie de sesizări din partea fermierilor, dar și a agenților economici din județul Botoșani referitoare la suspendarea activității de inspecție sanitar – veterinară din vama Stânca Costești. Din datele existente activitatea a fost suspendată din cauza lipsei de personal calificat disponibil la posturile de inspecție în care sunt organizate controale sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor. Acest lucru blochează activitatea multor agenți economici și nu numai, iar ce este și mai îngrijorător este faptul că se blochează un punct vamal foarte important pentru economia județului Botoșani, în contextul în care avem un conflict militar la granița țării și o situație economică foarte complicată”, a explicat senatorul social-democrat, Lucian Trufin.
Potrivit acestuia, prin reluarea activității punctului de la Stânca Costești vor putea intra în ţară mărfuri precum cerealele, furajele, fructele sau legumele, iar acestea ar putea contribui la asigurarea securității alimentare a Românie, iar mai mult decât atât, aceste transporturi vor decongestiona presiunea de pe porturile românești.
„Prin reluarea activității de inspecție sanitară la punctul vamal mai sus menționat am decongestiona presiunea de pe porturile românești în ceea ce privește tranzitul exportului de cereale din Ucraina către România și celelalte state membre UE. Mai mult de atât, anul agricol 2022 pentru Regiunea de Nord – Est a României se anunță a fi unul problematic din perspectiva lipsei precipitațiilor, producțiile estimate vor fi în cantități mici, ceea ce va duce la neacoperirea necesarului de consum pentru populație”, a adăugat Lucian Trufin.
(Comunicat PSD Botoșani)
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
PROGNOZA meteo pentru luna noiembrie: Lapoviță anunțată de meteorologi
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024