Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării.
În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Botoșani vă recomandă să:
- nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
- nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
- sunaţi la 112 în astfel de situaţii.
ISU Botoșani precizează faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Raluca Turcan lângă Valeriu Iftime la Botoșani, dar cu gândul tot la Sibiu – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
ACUM: Gala Eminescu revine după un deceniu în teatrul care poartă numele poetului – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile