Sfântul Nicolae este sprijinul credincioșilor bolnavi.
Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi prăznuiți de Biserica Ortodoxă. De marea sărbătoarea din Postul Crăciunului, așteptată de copii și adulți, deopotrivă, se leagă, în lumea satului, o serie de tradiții și superstiții.
Milostenia discretă l-a făcut popular pe Sfântul Ierarh Nicolae, explica, nu demult, Patriarhul Daniel. Și nici nu e de mirarea că sfântul - cronologic plasat în secolele III-IV d. Hr., pe vremea împăraţilor Diocliţian şi Maximilian (284-305) - este unul dintre cei mai iubiți ierarhi din calendar.
Protector al copiilor (este primul moș, darnic sau justițiar, care le face acestora cadouri o dată cu venirea iernii), dar și al tâlharilor, al corăbierilor, al oștenilor, Sfântul Nicolae se serbează atât pentru boli, cât și pentru lovituri, precum și, evident, pentru sprijin acordat în cele mai diverse situații, spune cercetătorul enografic Sorin Mazilescu, citând din „Viețile sfinților”: „Al doilea sfânt făcut de Dumnezeu”.
De altfel, profesorul universitar Sorin Mazilescu face, an de an, o trecere în revistă a tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor legate de Sfântul Nicolae consemnate de folcloriști celebri:
„Ajută văduvele și orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților”
Sfântul Nicolae este considerat apărător de rele și durere. Se serbează pentru ajutor la boli și mai ales la lovituri.
‚‚Sfântul Neculai a oprit apele când a fost potopul, altfel îneca corabia.’’
(Niculiță-Voronca, II, p. 213).
‚‚Se spune că Sfântul Nicolae a fost corăbier, îndeletnicindu-se cu negoțul pe apă și cu prinsul peștelui. Într-un rând, stârnindu-se o furtună mare, corabia lui s-a prăvălit în apă și o mulțime de oameni s-au înecat, scăpând dintre toți numai dânsul. Atunci Sfântul Nicolae a început să se roage fierbinte lui Dumnezeu, și Dumnezeu s-a milostivit și toți cei înecați au înviat. De aceea, când ai să treci vreo apă mare, fă-ți cruce la margine și roagă-te sfântului Nicolae, că el este mai mare peste ape’’
(Pamfile, 1997, p. 245).
În lumea satului există o serie de asocieri între vreme și Nicolae. Iarna, după spusele multora, începe la Sfântul Neculai. Acesta e un moș bătrân cu barbă albă. Atunci trebuie să-și scuture negreșit barba lui cea albă, adică trebuie să ningă neapărat.
Sătenii cred că, pe 6 decembrie, că binele învinge răul. Se termină perioada de făcut vrăji, care mai poate fi reluată doar după Anul Nou, scrie Adevărul.ro
Concurs de colinde organizat cu greu la Botoșani: CARE sunt marii câștigători
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Zmeul de pe șosea al acestui Crăciun – CÂT avea la bord și CÂT a fost amenda
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Pompierii i-au vizitat pe singuraticii la care nu bate nimeni la ușă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
De ASTĂZI: 16 tineri au intrat în Poliția Botoșani pe ordine publică
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile