Pesticidele din fructe și legume ne pot îmbolnăvi. Experții spun că prima modalitate de a scoate pesticidele din fructe și legume este prin spălarea acestora cu apă.
Pesticide Action Network (PAN) Europe a publicat recent studiul „Fructul oprit: creșterea dramatică a pesticidelor periculoase găsite în fructe și legume vândute în Europa și dovada că guvernele nu își respectă obligațiile legale”, scrie publicația dcnews.ro.
Dr. Alina Stoica, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum ne afectează pesticidele.
„Pesticidele sunt prezente și în fructe și în legume. Nu avem să neglijăm utilizarea acestora, dar este important să vedem și care este impactul lor asupra alimentului pe care îl consumăm, cât de mult îi reduce din proprietățile nutritive. Sunt foarte puține studii transmise. Pesticidele sunt folosite pentru a suprima sau modifica ciclul de viață al dăunătorilor, dar în corpul nostru produc reacții toxice. De aici apar foarte multe probleme legate de scăderea imunității, retenția de apă, balonare, aspecte legate de evoluția tubului digestiv”,
a explicat dr. Alina Stoica, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Dr. Radu Țincu, medic toxicolog, a explicat de ce este nevoie de pesticide.
„Agricultura folosește pesticide. Este nevoie de aceste substanțe pentru a optimiza culturile. Trebuie să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că distribuția acestor pesticide este diferită. În țările europene avem limite mai stricte în ceea ce privește folosirea pesticidelor, în țările extracomunitare, aceste limite sunt ceva la laxe. Putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un nivel de control al pesticidelor la nivelul solului sau la nivelul apelor. Dacă diversificăm fructele și legumele, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp. Problema la pesticide este cumulativă. Expunerea pe o perioadă lungă de timp la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate”,
a explicat dr. Radu Țincu, medic toxicolog, la Antena 3 CNN.
„Sunt câteva zone în care studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. Unele forme de cancer, limfoamele, Hodgkin, non-Hodgkin, leucemiile, unele tumori solide cum ar fi tumorile cerebrale sau tumorile la nivelul tubului digestiv pot fi induse, dezvoltarea lor poate fi accelerată de utilizarea pesticidelor. Aceste pesticide acționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Sunt studii care spun că pot să apară alergii atât la nivel cutanat cât și la nivel respirator dacă expunem persoanele respective la pesticide”,
a mai explicat dr. Radu Țincu.
PAN Europe reunește organizații ale consumatorilor, instituții din domeniul sănătății publice și de mediu, sindicate și asociații ale fermierilor din Europa care militează pentru reducerea utilizării pesticidelor periculoase și înlocuirea lor cu alternative ecologice.
În elaborarea studiului cercetătorii au analizat datele obținute printr-un program cu suficiente mostre reprezentative pentru expunerea generală a consumatorilor din toată Uniunea Europeană între anii 2011 și 2019 (ultimul pentru care au existat informații disponibile). Specialiștii au examinat nu numai nivelurile de contaminare a fructelor și legumelor, ci și pentru prima oară evoluția lor în timp.
Raportul PAN Europe arată cum a crescut în 10 ani concentrația substanțelor susceptibile de înlocuire din legumele și fructele pe care le consumă europenii, dovedind astfel că Statele Membre nu își îndeplinesc obligația de a le substitui și resping complet alternativele viabile, punând în pericol sănătatea consumatorilor și calitatea mediului.
Populația cea mai expusă la risc este cea care este expusă direct la pesticide. Aceasta include lucrătorii agricoli care aplică pesticide și orice altă persoană aflată în zona imediată în timpul și la scurt timp după ce pesticidele sunt împrăștiate.
Populația generală - cei care nu se află în zona în care se utilizează pesticide - este expusă la niveluri semnificativ mai scăzute de reziduuri de pesticide prin intermediul alimentelor și al apei.
Nimeni nu ar trebui să fie expus la cantități nesigure de pesticide. Persoanele care împrăștie pesticide pe culturi, în case sau în grădini ar trebui să fie protejate în mod corespunzător. Persoanele care nu sunt direct implicate în împrăștierea pesticidelor ar trebui să stea departe de zonă în timpul împrăștierii și pentru o perioadă de timp după aceea.
Alimentele care sunt vândute sau donate (cum ar fi ajutorul alimentar) ar trebui să respecte, de asemenea, reglementările privind pesticidele, în special limitele maxime de reziduuri. Persoanele care utilizează pesticide atunci când își cultivă propriile alimente ar trebui să respecte instrucțiunile de utilizare și să se protejeze purtând mănuși și măști de protecție, după caz.
Consumatorii își pot limita și mai mult aportul de reziduuri de pesticide prin decojirea sau spălarea fructelor și legumelor, ceea ce reduce și alte pericole de origine alimentară, cum ar fi bacteriile dăunătoare, mai notează OMS.
Sursa foto: ziare.com
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile