Greva profesorilor suceveni este deja la sfârşitul celei de a doua săptămâni, dar există toate premisele ca protestul să se extindă, în ciuda faptului că nu se desfăşoară legal. Mai mulţi lideri de la Sindicatul Judeţean „Spiru Haret” au avut o discuţie duminică seara cu prefectul Sorin Popescu, care i-a atenţionat că desfăşoară greva ilegal, pentru că la nivelul judeţean al sindicatului nu sunt peste 50% de semnături pentru declanşarea grevei.
Chiar şi în aceste condiţii, cei mai mulţi dintre dascăli au hotărât să nu meargă la şcoală nici săptămâna aceasta.
„Suntem conştienţi că desfăşurăm ilegal greva, dar nu cedăm aşa uşor. Profesorii de la liceul nostru au semnat ieri din nou pentru continuarea grevei, ei nu mai au încredere în nimeni, eu nu fac decât să mă supun majorităţii”, a spus pentru
Monitorul de Suceava, Remus
Cenuşă, lider de sindicat la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Dacă duminică seara prefectul le-a zis liderilor de sindicat că ministerul a alocat bani şi profesorii vor putea lua salariile restante pentru luna februarie, luni la amiază, la o întâlnire cu aceiaşi lideri de sindicat, el i-a informat că nu sunt suficienţi bani şi că le va plăti remuneraţiile după ordonanţa 41, despre care profesorii spun că este neconstituţională.
"Gaură" salarială de 3,45 de milioane
Profesorii suceveni riscă să nu-şi primească salariile integrale pentru luna februarie, în condiţiile în care fondurile disponibile în acest moment pentru aceste plăţi sunt insuficiente. Deşi la sfârşitul săptămânii trecute Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea a 4,55 de milioane de lei pentru diferenţele salariale pentru dascălii suceveni, suma nu acoperă în întregime necesarul pentru salariile majorate ale profesorilor conform hotărârilor pe care aceştia le-au obţinut în instanţă. Practic, pentru a-şi primi retribuţiile integrale pe luna februarie, profesorii ar mai avea nevoie de o sumă de aproximativ 3,45 de milioane de lei.