Conducerea Ligii Sindicatelor din Învăţămînt s-a declarat nemulţumită vis a vis de faptul că majoritatea cadrelor didactice de la nivelul judeţului şi-ar fi primit indemnizaţia de concediu diminuată în proporţie de 25%, lucru care contravine prevederilor din Codul Muncii. Liviu Axinte, preşedintele LSI susţine că, doar în cazul unui număr de patru unităţi şcolare, conducerea acestor instituţii de învăţămînt ar fi respectat legislaţia şi ar fi acordat acest drept financiar integral.
„În majoritatea cazurilor acestea au fost diminuate cu 25%. Acest lucru s-a întîmplat la nivelul judeţului, sunt doar cîteva excepţii în cazul cărora s-ar fi dat un avans spre 100%, adică nu s-a dat şi lichidarea care urmează să se facă în august. 100% ştiu că s-ar fi dat la Grigore Antipa şi cred că la Stăuceni. În total ar fi trei, patru unităţi şcolare unde s-ar fi dat integral, la restul s-a acordat diminuat”, a declarat
Liviu Axinte, preşedinte LSI. Majoritatea ordonatorilor de credite însă au diminuat indemnizaţia de concediu cu 25%, deşi normativul în vigoare privind reducerile de cheltuieli face referire la veniturile salariale. Motiv pentru care, sindicalistul susţine că, cel mai probabil va chema la bară conducerile de şcoli unde cadrele didactice nu şi-au primit acest drept integral.
„Noi credem că, cei care au acordat integral, mă refer la directorii care au calitatea de ordonatori de credite, au interpretat corect legislaţia prevăzută în Codul Muncii şi au procedat în spiritul legii. În cazul celorlalte unităţi şcolare vom acţiona în instanţă pentru a recupera diferenţa care nu se acordă, chiar dacă ştim că eventuala acţiune ar duce la o plată disipată în trei ani de zile”, a mai spus
Axinte. Indemnizaţia de concediu se acordă din media veniturilor pe ultimele trei luni de zile, înaintea concediului de odihnă.