Dacă producătorul botoşănean şi-ar închide porţile, situaţia ar deveni dramatică pentru mai mulţi clienţi, susţin reprezentanţii companiei.
Singura fabrică de pompe din fontă din ţară, Mecanex SA Botoşani, este pe punctul de a-şi închide porţile din cauza crizei provocată de pandemia Covid-19 şi a lipsei implicării autorităţilor de la nivel central.
Deşi Adrian Oros, ministrul Agriculturii, declara în urmă cu câteva zile că peste 1,1 milioane de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă, în special în zona de sud-est a ţării şi în sudul Moldovei, unicul producător de pompe de irigaţii pentru culturile pe suprafeţe mari nu beneficiază de comenzi din partea statului, fapt care îi agravează situaţia financiară actuală, scrie Ziarul Bursa
Lipsa comenzilor de pe plan intern este cauzată de faptul că Ministerul Agriculturii şi Guvernul nu au mai finanţat, prin bugetul stabilit în acest an, mai multe proiecte privind sistemele de irigaţii, pe măsura 4.3, lucrările fiind în multe cazuri întârziate sau blocate.
Pe fondul lipsei comenzilor de pe plan naţional şi pe fondul scăderii exporturilor, datoriile companiei botoşănene s-au acumulat şi se ridică în prezent la peste 1,5 milioane de euro, dintre care 500.000 lei reprezintă debit către gigantul E-on şi 600.000 lei sunt datorii către bugetul de stat. De altfel, compania de energie electrică a trimis mai multe preavize către Mecanex prin care ameninţă că va solicita intrarea în insolvenţă sau chiar în faliment a singurului producător de pompe industriale şi de irigaţii, ale căror produse sunt folosite de Ministerul Apărării Naţionale, de mai multe spitale din ţară, de Complexul Energetic Oltenia şi chiar de Societatea Naţională Nuclearelectrica.
Dacă producătorul botoşănean şi-ar închide porţile, situaţia ar deveni dramatică pentru mai mulţi clienţi, susţin reprezentanţii companiei.
"Suntem unicul producător naţional care poate oferi piese de schimb pentru staţiile de irigare din ţară şi care poate înlocui o parte din pompele pe care le-am montat în diferite unităţi şi care au ajuns la gradul maxim de uzură. Dacă vom închide activitatea, moare tot ce înseamnă piaţa de pompe industriale din România. Cineva trebuie să conştientizeze că pompele făcute de noi nu rezistă toată viaţa, ci trebuie înlocuite. Ce vor face unităţile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, mai multe spitale, CE Oltenia şi Nuclearelectrica, dacă noi ne vom închide porţile? De aceea, consider că statul trebuie să se asigure că funcţionăm în continuare şi să ne ofere sprijinul necesar. Sunt de 10 ani director general al companiei, dar în toată această perioadă nu am primit niciun sprijin financiar din partea statului român",
Ciprian Bidaşcă, director general al Mecanex SA a declarat pentru Ziarul Bursa
Managerul general al Mecanex susţine că a prezentat autorităţilor centrale situaţia cu care se confruntă compania, dar nu a primit niciun răspuns, nici de la premierul Ludovic Orban, nici de la Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la scrisorile trimise în cursul lunii martie.
"Singurul care a venit la sediul companiei este Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi cred că vizita respectivă i-a fost impusă de asociaţiile fermierilor care au culturi agricole racordate la diferite sisteme de irigare. I-am prezentat situaţia şi domnia sa a promis va căuta soluţii pentru deblocarea actualei situaţii",
Ciprian Bidaşcă.
Acesta menţionează că, în actualele condiţii de competitivitate cu producătorii din China, statul român ar trebui să ajute Mecanex SA, mai ales că firma nu poate accesa fondurile europene pentru modernizare şi retehnologizare, deoarece materialul folosit, fonta, nu este agreat de factorii decizionali de la Bruxelles.
"În piaţa internă, există proiecte finanţate din bugetul de stat, dar nu le putem accesa, deoarece se preferă pompele din import, care au un preţ mai scăzut. În piaţa externă, anii trecuţi o treime din producţie pleca la export, cel mai mult în Germania. Din cauza actualei pandemii, exportul companiei s-a redus drastic şi este la cota de avarie. Stăm în piaţa internă pentru a ajuta clienţii pe care i-am convins de-a lungul anilor de calitatea produselor şi serviciilor oferite de compania noastră, dar mentenanţa oferită acestora nu ne face decât să acumulăm datorii către furnizori. Am încercat să obţinem un credit bancar, dar băncile nu ne finanţează deoarece avem debite către alţi furnizori şi creditul necesar modernizării depăşeşte cifra de afaceri. Fără ajutor din partea statului suntem condamnaţi să închidem activitatea",
Ciprian Bidaşcă.
El a precizat că, în opinia sa, cea mai bună soluţie în acest moment este preluarea companiei de către Ministerul Economiei pe considerente de siguranţă naţională.
"Ne confruntăm cu schimbări climatice fără precedent, care se concretizează în seceta ce a cuprins o parte din ţară şi în inundaţiile cu care probabil ne vom confrunta la un moment dat pe parcursul anului. Noi producem toată gama de pompe industriale şi pe cele de irigaţii. De ce să aducă statul pompe din China, când le poate avea, după modelul a ceea ce s-a întâmplat în domeniul medical, pe cele proprii, făcute de propria companie, la nivel naţional, pe care să le poată folosi oricând, pentru evitarea sau pentru reducerea pagubelor produse de un fenomen meteo extrem?",
a concluzionat Ciprian Bidaşcă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Află cum a fost la Frags&Chill, competiția de E-Sports Counter-Strike 2 din Iulius Mall Suceava!
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Fenomenul „Deepfake”: DNSC explică cum poate fi afectat procesul electoral
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024