Începând de joi, 2 aprilie 2020, la Botoșani ar urma să fie pus în funcțiune aparatul ”Analizor Real Time PCR” care efectuează teste în timp real pentru pacienții suspecți de COVID – 19.
În primă fază a ajuns la Spitalul Județean Mavromati aparatul comandat de Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă”. Poate efectua maximum 1.000 de teste pentru care este nevoie de kituri. Acestea din urmă vor fi achiziționate de Consiliul Județean Botoșani.
De asemenea, este nevoie și de personal care să interpreteze testele, bio-chimiști. Spitalul Județean a trimis deja la Iași pentru instruire mai multe persoane, încă din dimineața zilei de 31 martie 2020.
Un al doilea aparat care va efectua teste este cel care va fi cumpărat cu fonduri de la Consiliul Județean și care va avea o capacitate similară de lucru.
Adică în total, în săptămânile critice care urmează vor putea fi făcute 2.000 de teste.
Oricum, revenind la situația actuală, la Botoșani, din cauza testelor puține efectuate, nu se știe numărul persoanelor infectate cu coronavirus. Iar acesta poate fi un motiv logic pentru care orice instituție evită să prezinte situații oficiale.
Cert este că, la acest moment este greu de spus dacă urmăm scenariul vecinilor suceveni sau am reușit să reparăm măcar o parte din răul făcut. Rău care a pornit în ziua de 21 martie 2020, de la fata de 27 de ani.
Fata diabetică care a pornit valul de infectări. Însă, la acest capitol semănăm izbitor cu cei de la Suceava pentru că avalanșa de pozitivi, dacă va fi conform estimărilor, a fost provocată de o eroare medicală. Cei doi infecționiști care nu au acordat atenție simptomelor și au luat în calcul DOAR afecțiunea principală a pacientei: diabetul.
Dacă ar fi fost izolată probabil că nu am fi ajuns la situația actuală în care sunt deja înregistrați medici, asistenți medicali sau infirmiere cu COVID – 19. Și cel mai probabil și pacienți însă în lipsa testelor, la acest moment persistă doar bănuieli dureroase asupra a ceea ce va urma.
Până la imaginea de ansamblu, autoritățile județene care nu au mai părăsit birourile din Palatul Administrativ încearcă să reducă din răul produs prin măsuri suplimentare la Spitalul Județean, în județ și municipiu.
Se pregătesc unități medicale care să fie destinate pacienților aflați în stare critică. S-a luat în discuție ca și Sala Polivalentă Elisabeta Lipă să fie pusă la dispoziția autorităților dacă va fi cazul. Iar la ședința ordinară de Consiliu Local din 31 martie, Eugen Țurcanu, directorul DSPSA, a spus în treacăt că se fac pregătiri și la patinoar pentru cei care vor fi afectați de acest virus ucigaș.
Și se cumpără aparatură medicală pentru a se salva cât mai multe vieți.
În acest scop, în ședința extraordinară a Consiliului Județean din 31 martie 2020 s-a propus rectificarea bugetului cu suma de 3 milioane de lei, destinată achiziționării de echipamente medicale pentru Spitalul Județean de Urgențe ”Mavromati”, după cum urmează:
-Hotă cu flux laminar clasă de biosecuritate II – 1 buc.
-Aparat pentru curățarea aerului cu recirculare / purificarea aerului cu lampă UV FIX/MOBIL – 1buc.
-Centrifugă pentru RT-PCR – 2 buc.
-Hotă pentru DNA/RNA – 1 buc.
-Aparat de ventilație mecanică – 20 buc.
-Monitoare funcții vitale – 15 buc.
-Injectomate – 15 buc.
-Electrocardiograf mobil – 2 buc.
-Video-laringoscop – 1 buc.
Ce pot face botoșănenii în acest context și având în vedere vremurile dificile ce vor urma?
SĂ STEA ACASĂ!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Managerul teatrului pe scenă: Lăsați-mă o clipă să mă uit și să-mi dau seama că nu visez – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile