Doar 30 la sută dintre candidații care susțin examenul la Iași trec probele, obținând în final permisul auto. Speriați, candidații la statutul de șofer migrează către alte orașe, printre care și Botoșani.
Reprezentanții școlilor de șoferi sunt conștienți de faptul că, în Iași, rata de promovare este mult mai scăzută decât în alte orașe mari din România și pun asta pe seama problemelor instituționale mai degrabă, decât pe pregătirea candidaților.
Mai exact, spun instructorii, doar 30 la sută dintre candidații care susțin examenul la Iași trec probele, obținând în final permisul auto.
"De ce în Iași iau examenul doar 30 la sută dintre candidați?! Dacă e să facem o analiză cu alte centre universitare, cu orașele mari din România, cum ar fi București, Cluj, Brașov, Sibiu, Constanța, această rată este foarte mică. Este asta din cauza că elevii, candidații ar fi slab pregătiți?! Sau e din alte motive?! La Suceava, de exemplu, planificarea la traseu se face mult mai repede decât la Iași. Tot acolo, scoți numere roșii pe loc, în timp ce în Iași ești programat la zece zile! De ce nu se ridica această problemă la nivel instituțional?!", a declarat pentru bzi.ro Radu Scoban, reprezentantul unei firme.
Cert este că, speriați de examenele din Iași, cetățenii aleg să susțină probele în alte orașe, printre care și Botoșani.
"Sunt foarte multe cazuri de persoane care au preferat să meargă la Vaslui, la Botoșani sau la Suceava, pentru a da acest examen. Ieșenii care aleg alte orașe pentru a da examenul au o rată de promovabilitate de 70 la sută. În multe orașe mari, promovabilitatea trece de 55 la sută. Cred că este o problemă de management. Dacă e să facem un exercițiu, am putea duce examinatorii din Iași la Bacău, iar pe cei de acolo să îi aducem aici, pentru a vedea care va fi rată de promovabilitate! Cred că o soluție ar fi că elevul să dea examenul cu instructorul auto alături, iar examinatorul să stea pe banchetă din spate, pentru a reduce din emoțiile și stresul resimțite de elev", a adăugat Scoban.
Acesta a mai spus că a participat la examinări și în alte state din Europa, unde lucrurile sunt complet diferite.
"În Franța, de exemplu, se pune accent pe factorul uman. Examinatorul stă pe banchetă din spate și punctează pe aspectele pozitive pe care le sesizează la candidat. Un om poate fi timorat 10 minute, dar, după aceea, să își revină și să conducă în mod corect", a încheiat acesta.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024