Sunt șoferi de tiruri care transportă cereale din Ucraina care stau blocați și de la începutul săptămânii, fără apă și mâncare. Printre ei un botoșănean care mâine are nuntă dar probabil că nu va putea ajunge.
Transportatorii susțin că merg în Ucraina pe propriul risc având în vedere că este zonă de conflict și niciun asigurator nu încheie poliță pentru plata unor eventuale despăgubiri, în caz de bombardament.
Totuși, zeci de tiruri merg pentru a aduce cereale, o parte fiind direcționate către alte județe, altele pentru Botoșani, fiind destinate unui depozit din Avrămeni. Iar asta într-un acut context de secetă și zeci de mii de culturi calamitate în România.
Și pe aceste considerente, întrebările firești sunt îndreptate spre autoritățille române din vina cărora se produc blocajele care sunt în prezent la Punctul de Trecere al Frontierei de la Stânca Costești.
Unii șoferi acuză vameșii că le pretind anumite sume de bani pentru a-i lăsa să treacă, și chiar indică nume însă în lipsa unor probe certe, totul rămâne la stadiul de acuzații.
În prezent, pe partea moldoveană așteaptă să intre în județul Botoșani prin Vama Stânca aproape 200 de tiruri. Oamenii stau blocați fără apă și hrană și fără condiții minimale pentru igienă. Și sunt disperați.
Prefectul Sorin Cornilă a aflat de această situație revoltătoare în cursul dimineții. L-a primit pe președintele Administrației Fondului de Mediu care s-a aflat într-o vizită oficială la Botoșani după care s-a deplasat de urgență în Vamă. Între timp a discutat la Botoșani cu toți cei implicați.
La o primă vedere, fiecare structură în parte implicată în procesul de intrare / ieșire din țară a aruncat vina către ceilalți. Pentru camioanele cu cereale, după verificarea documentelor de către Poliția de Frontieră, este nevoie de aviz și din partea medicilor de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Ulterior își intră în atribuții Biroul Vamal pentru propriile verificări și în ultimă fază un broker pentru asigurarea mărfurilor. În cazul în care nu există probleme deosebite, întreaga procedură ar trebui finalizată în maximum 30 – 40 de minute.
Doar că în realitate, mecanismul nu funcționează, indiferent care ar fi motivele. Unul face trimitere la medicul DSVSA care nu asigură permanență pe timpul nopții ci doar în intervalul orar 8:00 – 20:00.
Sau că există nereguli la documentele de însoțire a mărfurilor și atunci vameșii trebuie să aștepte corectarea lor. În tot acest timp, de ordinul orelor, tirurile cu probleme ar bloca fluxul de intrare în România, nefiind locuri special amenajate pentru staționarea lor și procesarea celor care stau la coadă.
În dimineața zilei de astăzi când prefectul a ajuns la Stânca, de la 8:00 dimineața până în jurul orei 13:00 erau procesate doar cinci tiruri, dintre care trei erau cu probleme la documente.
În cursul zilei de ieri au intrat 40 de tiruri, noaptea trecută niciunul.
Iar problema apare la verificările pe partea botoșăneană a frontierei, moldovenii efectuând verificările proprii în timp rapid.
„Eu în fiecare zi am fost în Moldova ca să fluidizez traficul, mai mult de atât nu am ce face...Ei procesează mai bine ca noi și lasă să treacă camioanele, da problema este la noi. Să nu stea pe baraj, se strică barajul”, a încercat să explice situația Diana Șerbescu, șefa Biroului Vamal Stânca Costești.
„În ceea ce ne privește pe noi merge foarte bine, adică în momentul în care vin cu documentele noi în maximum un sfert de oră procesăm”,
Medicul veterinar din PTF
La Poliția de Frontieră verificările ar dura doar în cinci minute. Și totuși oamenii stau blocați de zile întregi: „De marți după amiază stăm blocați. La moldoveni ne-au scanat, ne-au cântărit și am așteptat la barieră de ieri dimineață, de la ora 10:00, până astăzi la ora 11:00. Acolo se procesează repede, dar nu avem voie să staționăm pe pod”, povestea unul dintre șoferii de tir care a explicat că a așteptat 13 ore la bariera română, după ce moldovenii l-au lăsat să treacă.
Prefectul Sorin Cornilă a petrecut două ore aproximativ în punctul de trecere și a făcut o analiză a activității tuturor pentru a identifica blocajul.
„La punctul de trecere al moldovenilor sunt aproximativ 200 de camioane în mare parte cu cereale, care fac tranzit din Ucraina, prin Moldova și o parte din ei sunt chiar fermieri și comercianți din Botoșani care au tiruri la punctele de trecere. Bineînțeles aceste tiruri sunt de luni, marți, am primit foarte multe sesizări de la șoferi, de la transportatori, de la patronii care dețin aceste tiruri”,
Sorin Cornilă, prefect
Avalanșa de tiruri cu cereale din Ucraina reprezintă o noutate pentru Vama Stânca unde infrastructura nu face față aglomerației, deoarece nu există terminal pentru mărfuri. Care, în mod paradoxal există la partea moldoveană, această situație fiind explicată de Ion Șalari, șeful Punctului de Trecere din Republica Moldova care a ajuns la discuții cu prefectul. A explicat că procesarea din partea moldovenilor decurge rapid iar cele aproape 200 de tiruri sunt blocate din cauza românilor.
„Au fost și ei puțin depășiți pentru că logistica de aici nu permite un flux rapid. Partea cealaltă la moldoveni, există un terminal pentru mărfuri care procesează foarte repede. Acolo tirurile respective trec de aceste terminale și stau într-un punct de așteptare într-o sincronizare cu Poliția de Frontieră și vama de aici, trec regulat”,
Sorin Cornilă, prefect
În momentul în care sunt finalizate verificările la un număr de cinci, șase tiruri, autoritățile române le contactează pe cele moldovene pentru a trimite un alt lot. Nu este permisă formarea de cozi de staționare pe podul de la Baraj care este un obiectiv strategic național.
Prefectul a identificat o parcare nefolosită și o altă zonă unde pot staționa tirurile cu probleme la documente, până la soluționarea lor. A sunat inclusiv la șeful de la Iași pentru găsirea unei soluții pentru aceste transporturi staționare, în paralel fluxul să fie continuat pentru eliminarea blocajului.
De asemenea, a solicitat de la DSVSA prezență inclusiv pe timpul nopții, măcar pe următoarele 10 zile până când lucrurile se vor liniști.
„Multe lucruri pot fi îmbunătățite, partea de organizare a Vămii lasă puțin de dorit pentru că este nevoie de implicare pentru pregătirea unui nou terminal de mărfuri. Solicitare, am înțeles că sunt niște discuții pornite de un an, doi, pe un nou terminal lipit de cele două de intrare actuale, discuții care nu se știe unde s-au blocat. Mă voi interesa de acest lucru și vom vedea care este necesitatea și cum putem rezolva această problemă. În calitate de prefect voi efectua câte o vizită în fiecare zi, voi monitoriza situația ca să reglăm aceste probleme care sunt aici, de logistică și de administrare a spațiilor de aici, că de fapt despre asta este vorba”,
Sorin Cornilă, prefect
Și nu în ultimul rând, prefectul a dat asigurări că va merge în controale neanunțate inclusiv pe timpul nopții pentru a verifica modul în care fiecare structură își face treaba. Iar acolo unde va fi depistată ineficiență, toți cei implicați vor răspunde cu funcțiile.
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024