Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Cu o asistență mai redusă față de ceilalți ani din cauza pandemiei, la Biserica Uspenia a avut loc și pe data de 15 ianuarie a acestui an Tedeum-ul prilejuit de ziua nașterii lui Mihai Eminescu.
Slujba a fost oficiată de părintele paroh Teodor Candrea de la Biserica Uspenia alături de preoții Dumitru Mateciuc de la Biserica Sfântul Gheorghe și Ioan Iordachi de la Biserica Ziua Crucii.
Serviciul religios a căpătat o altă conotație atunci când slujitorul lăcașului de cult din Centrul Vechi s-a adresat celor aproximativ 20 de participanți (VEZI VIDEO DE LA MINUTUL 5)
A început prin a mulțumi primarului Cosmin Andrei și viceprimarului Liviu Toma ”nu doar pentru faptul că sunt aici de față, ci pentru faptul că au avut grijă de a continua această tradiție care este de 30 de ani, se face Tedeum de mulțumire”, pentru că au ajutat la iluminarea specială a bisericii în noaptea Zilei Culturii Naționale și ”pentru grija ce o va purta de acum înainte”.
Apoi, le-a adus celor doi edili mai multe urări, neascunzându-și satisfacția pentru, practic, rezultatele alegerilor locale.
”Precum spune Iohannis că are guvernul său, mă pot bucura și eu în sinea mea că am primarul și viceprimarul meu”,
Teodor Candrea, preot paroh Biserica Uspenia.
Când preotul și-a terminat alocuțiunea, unii participanți au dat să plece, numai că microfonul a ajuns la parohul Bisericii Sfântul Gheorghe, care a vorbit despre religiozitatea lui Mihai Eminescu și a recitat poezia ”Rugăciune” închinată Maicii Domnului.
Apoi a modificat două versuri celebre din poeziile eminesciene:
”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie
Să scapi de pandemie”.
și
”Mai am un singur dor
Să aveți grijă de popor”
Ultimele versuri l-au determinat pe preotul paroh să solicite din nou microfonul.
”Și eu mai am un singur dor: să-l aud pe Iohannis recitând Luceafărul. Până la sfârșitul mandatului cu siguranță îl va termina”,
Teodor Candrea, preot paroh Biserica Uspenia.
Cele întâmplate au produs ceva rumoare în rândul participanților, mirați de finalul ieșit din tipare al slujbei.
Printre aceștia s-au regăsit reprezentanții filialei Botoșani a Uniunii Scriitorilor – Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Dumitru Necșanu - vicepreședintele Consiliului Județean Bogdan Dăscălescu, fostul primar Florin Egner, fostul consilier local Corneliu Furtună și câțiva iubitori de Eminescu.
Potrivit Doxologia.ro, Tedeumul este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viaţa personală sau din cea socială a credincioşilor. Este o ierurgie de origine mai nouă și se numeşte aşa, pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe intră şi vechiul imn „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”).
Înainte de slujbă, câțiva copii dintr-un centru al statului au depus flori la placa memorială a bisericii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Cum să obții bani urgent: soluții rapide și eficiente
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cadouri din străinătate: Cum să trimiți colete rapid și sigur din Spania sau Italia în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024