600 de angajaţi de la fosta Holzindustrie Schweighofer vor fi afectaţi. Jumătate din producţia fabricilor era exportată, potrivit datelor din 2020.
Compania austriacă HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer) va închide fabrica de panouri de lemn masiv din Siret şi fabrica de cherestea din Rădăuţi la final de martie, 600 de angajaţi fiind afectaţi.
Investiţiile necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă, anunţă oficialii companiei.
“O parte din operaţiunile fabricii din Rădăuţi şi întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu 30 martie 2022, din cauza condiţiilor generale dificile de pe piaţa lemnului”, potrivit oficialilor companiei.
Potrivit Ziarul Financiar, în fabrica din Rădăuţi, o parte dintre operaţiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi va rămâne în funcţiune.
“Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuţi, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare (tăierea şi rindeluirea lemnului - n.red) a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri”,
potrivit oficialilor companiei..
Principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului, anunţă oficialii.
“Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producţia de energie verde şi vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă”.
Aproximativ 600 de angajaţi vor fi afectaţi de restructurare, scrie sursa citată.
“Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunităţi de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menţine impactul social la un nivel cât mai redus posibil”.
În România, HS Timber Productions îşi continuă activitatea cu două fabrici de cherestea din Sebeş şi Reci şi o fabrică de panel în Comăneşti, cu un total de aproximativ 2.400 de angajaţi.
Compania raporta o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2020 (494 mil euro), faţă de 1,8 miliarde de lei anul anterior. Compania raporta un profit de 339 milioane de lei în 2020 faţă de 78 mil lei anul anterior, arată mfinante.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024