„Sediul SDN Botoşani s-a mutat la adresa str. Lebăda nr. 528, com. Curteşti, lângă restaurant Lebăda Pe DN 28B”. Acesta este mesajul care îi întâmpină pe botoşănenii ce se deplasează la clădirea în care Secţia Drumuri Naţionale (SDN) Botoşani şi-a desfăşurat vreo 40 de ani activitatea.
Din Victoriei 37 drumarii s-au mutat în cartier rezidenţial. În fosta casa a Formaţiei de Siguranţa Circulaţiei Botoşani s-a amenajat un sediu cum nu au prea multe instituţii din judeţ. Are parter şi etaj şi trei balcoane numai la partea dinspre drumul Botoşani – Târgu Frumos. Imobilul este dotat cu sistem video de supraveghere şi nu îi lipseşte nici tradiţionala deja antenă parabolică. În total noul sediu al SDN Botoşani are o suprafaţă construită de 218 metri pătraţi şi una utilă de 396 mp.
Construirea noii case a drumarilor a inclus şi amenajarea unei parcări pentru care, spre deosebire de majoritatea căilor rutiere de rang naţional din judeţ, s-a găsit şi asfalt. Parcarea nu este însă ca oricare alta, ci are o porţiune acoperită la propriu, în care maşinile sunt ferite de ploi şi ninsori.
Peste 363.000 de lei, cu tot cu TVA, s-au cheltuit cu amenajarea noului sediu. Iar la justificare începe circul. SDN Botoşani nu are personalitate juridică şi nici unul dintre angajaţi nu are voie să dea relaţii presei. Aşa că, pe surse, ni s-a transmis că mutarea ar fi fost una forţată din cauza chiriei pe care o solicita proprietarul căruia i s-a retrocedat imobilul: „Plăteam vreo 40 de milioane de lei pe lună”.
Cum drumarii botoşăneni nu au dreptul să prezinte informaţii jurnaliştilor ne-am adresat Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, căreia SDN Botoşani i se subordonează. Finalul răspunsului primit contrazice justificările neoficiale de la Botoşani privind cheltuirea banilor pentru amenajarea unui nou sediu.
“Pentru folosirea spaţiului în care a funcţionat sediul SDN Botoşani, situat în strada Victoriei, nr. 37, nu s-a plătit chirie”, susţine Ovidiu Laicu, director regional executiv DRDP Iaşi.
Lucrarea a fost executată de către SC Universal Construct Impex SRL Iaşi, achiziţia fiind realizată prin selecţie de oferte.
În anul în care drumarii botoşăneni şi-au făcut sediu cu balcoane şi parcare acoperită, Parlamentul a respins alocarea fondurilor necesare modernizării drumului Botoşani – Târgu Frumos. De asemenea, în bugetul Ministerului Transporturilor pe 2016 sunt prevăzuţi 0 lei pentru construcţia de autostrăzi în Moldova şi 1,3 miliarde pentru cele din Transilvania.
Botoşani este singurul judeţ din ţară care are un drum naţional de pământ. Aceasta nu înseamnă însă că de la noul sediu lipseşte anunţul “aici se vând roviniete”.
CITEŞTE ŞI:
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024