În cazul botoșănenilor care își schimbă mobila în casă, singura soluție de a se debarasa de lucrurile vechi este ghena de gunoi. Lucru care poate atrage însă sancțiuni.
Pe de altă parte, autoritatea locală nici nu pune la dispoziția cetățenilor un spațiu unde să poată duce mobilierul vechi. Sau resturile rezultate din lucrări de construcții. Sau resturile vegetale, adică tot felul de crengi care apar la ghene mai ales primăvara și toamna.
„Ce să facă cetățeanul? Unde să ducă mobilierul? Fiecare la un moment dat își schimbă mobila în casă. În regulamentul de funcționare a municipiului se arată că deșeurile voluminoase se adună prin campanii cum facem la DEE-uri sau se transportă de către posesor direct la depozit, ceea ce este greu”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA
Măcar la partea de deșeuri voluminoase, adică mobilier vechi, o soluție a fost deja identificată. A fost transmisă o adresă către Primăria Botoșani pentru a se obține aprobările necesare.
„Am făcut niște propuneri, pe Împărat Traian în spate la Profi, unde sunt acele baterii de garaje, este un spațiu care poate fi închis foarte simplu cu două plase. Acolo cetățeanul vine și o dată pe lună, încarci mașina și le duci la depozit”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA
Problema pare să fie una generalizată chiar și în mediul rural unde, odată cu implementarea măsurilor din sistemul integrat de management deșeuri, oamenii achită taxă de salubrizare și unii dintre ei s-au obișnuit să arunce gunoiul direct la ghenele amenajate în sate.
„Au început să aducă tot ce au prin curte în plus. Papuci, haine vechi, mobilă veche. Până acum nu știu unde le țineau. Și apar uneori situații foarte greu de rezolvat din motivul că în momentul în care mașina vine pe o platformă găsește de toate: deșeuri din construcții, mobilier, haine sau bocanci, lucruri pe care cei de la depozit, conform autorizației, nu le primesc. Și atunci suntem puși în situații neplăcute noi”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA
Depozitul ecologic de la Stăuceni a fost construit cu fonduri de la Uniunea Europeană în valoare de aproximativ 143 milioane de lei. În ciuda sumei consistente, specialiștii din Consiliul Județean au omis să autorizeze rampa pentru deșeuri inerte, voluminoase sau vegetale.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Călătorie în trecut: Imagini cu orașul Botoșani de odinioară
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Artistul care era să moară la Botoșani se desparte după două decenii de căsătorie
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Vizibilitate redusă pe mai multe drumuri din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Percheziții ale Poliției Botoșani acasă la afaceriștii de sezon
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile