Zilele care au urmat datei de 24 februarie 2022 au însemnat pentru omenire o lecție de solidaritate care a fost oferită de unele țări vecine Ucrainei, printre care și România. Nu puțini au fost oamenii care și-au pus la dispoziție casele pentru a găzdui femei și copii care fugeau din calea războiului.
Ulterior șocului care a prins autoritățile române nepregătite și după ce societatea civilă a fost cea care a întâmpinat primul val de refugiați, instituțiile de stat și-au intrat în rol și s-a legiferat un sprijin financiar pentru persoanele care au ajutat ucraineni.
Guvernul a emis o ordonanță prin care s-a stabilit acordarea unei sume pentru acoperirea parțială a cheltuielilor cu persoanele cazate urmare a războiului din Ucraina, respectiv 50 de lei/zi pentru cazare și alți 20 de lei/zi pentru masă.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), doar în martie au fost făcute plăți totale în întreg județul care s-au ridicat la suma de 499.796 lei.
„Defalcat, 276.296 lei au fost decontați pentru cazare, iar diferența de 223.500 lei, pentru masa acordată unui număr de aproape 440 de cetățeni ucraineni”,
Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani
Cumulat pe cele două luni, martie și aprilie, când numărul de refugiați care a ajuns în județul Botoșani a fost unul ridicat, suma solicitată pentru decontare a fost de 1.338.953 lei, adică peste 270.000 de euro la cursul de luni al BNR.
Cei mai mulți bani au fost direcționați către persoane fizice, adică botoșănenii care i-au primit în casele lor pe refugiații din Ucraina, în cuantum de 795.960 lei, atât pentru masă cât și pentru cazare.
În cazul persoanelor juridice, adică centrele de cazare de la nivelul primăriilor, suma decontată a fost de 542.993 lei.
Plățile au fost efectuate vineri, 20 mai 2022, pentru luna aprilie.
Reprezentanții ISU susțin că nu au existat solicitări de decontare din partea hotelurilor sau pensiunilor care au pus camere la dispoziția familiilor ucrainene, în mod gratuit.
În municipiul Botoșani au depus solicitări pentru cazarea refugiaților aproape 240 de persoane fizice.
Pentru luna aprilie a fost decontată o sumă totală de 269.780 lei din care pentru masă 103.780 lei, iar pentru cazare 166.000 lei.
Reprezentanții Primăriei susțin că nu au existat întârzieri la efectuarea acestor plăți.
„În primele trei zile lucrătoare ale lunii se depun actele. La rândul nostru avem la dispoziție alte trei zile pentru a trimite la ISU cererile, iar ISU are 10 zile la dispoziție să verifice și apoi să dea banii. Deci s-au respectat la Botoșani termenele acestea”,
Iulian Ciubotaru, șeful Compartimentului Informații Cetățeni (CIC) din cadrul Primăriei
Cea mai mare sumă decontată unei persoane fizice din municipiu s-a ridicat la 23.000 de lei pentru un număr maxim de 10 refugiați.
În prezent în județul Botoșani numărul ucrainenilor a scăzut considerabil, după ce majoritatea au plecat spre alte țări ori s-au reîntors în țara lor.
Elisabeta Lipă a revenit pe o funcție de președinte: Nu se pune problema de incompatibilitate
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Donează pentru Laura, o fetiță care luptă să trăiască: Mai avem încă un an de urmat acest tratament
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Alertă de FRAUDĂ online: Escrocii se folosesc de numele firmelor de curierat ca să FURE bani
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
SINGURELE vouchere de la stat care nu s-au tăiat în 2025: CINE sunt beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Ministrul Rafila, explicații despre un virus care afectează mai ales copiii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile