Guvernul României a lansat în dezbatere publică o OUG care va permite actualizarea prețurilor pentru contracte publice.
Ordonanța va avea criterii clare privind modificarea contractelor de achiziție publică în funcție de creșterea și scăderea prețurilor. Această modificare legislativă care va face mai flexibilă legislația achizițiilor publice este imperativă în contextul pandemic actual în care s-au înregistrat la nivel global fluctuații mari de prețuri, în special la materialele de construcții. Când prețurile luate în calcul la depunerea ofertelor sunt cu mult depășite, contractorii întâmpină dificultăți mari în a-și duce contractele la îndeplinire. În domeniul construcțiilor se poate ajunge până la renunțarea la executarea sau neîncheierea contractelor de achiziție publică de lucrări, la întârzierea finalizării acestora, chiar și la intrarea în insolvență a contractanților, ceea ce poate conduce și la scăderea masivă a investițiilor publice.
În prezent ne confruntăm cu o escaladare a prețurilor din domeniul construcțiilor ce a condus la o criză la nivel mondial într-un domeniu cu o pondere de 9,7% din PIB-ul României. Pandemia a agravat situația preexistentă din construcții prin reducerea capacității de producție la nivel mondial, diminuarea stocurilor și afectarea fluxurilor transporturilor de mărfuri. Situația a fost semnalată Comisiei Europene de Federația Europeană pentru Industria Construcțiilor (FEIC).
Prețul bitumului a crescut cu 15% în trei luni, prețul cimentului a crescut cu 10% într-o lună, polietilena a avut o creștere de peste 40%, cuprul – de 17%, arăta FEIC. În România, în iunie 2021 s-au înregistrat următoarele creșteri față de iunie 2020: beton +12,2%, oțel beton +17,5%, ciment +11%, cupru +33,2%, lemn +38,9%. Este necesară această intervenție legislativă pentru instituirea unor măsuri care să asigure acoperirea în prețul contractelor de achiziții de lucrări a fluctuației prețurilor materialelor de construcții.
Posibilitatea ajustării prețului contractelor în derulare (pentru a ține seama de creșterea sau diminuarea costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor) nu va conduce la schimbarea rezultatului procedurii de atribuire, prin anularea sau diminuarea avantajului competitiv pe baza căruia contractantul a fost declarat câștigător, fiind rezultatul unei situații obiective în care s-ar fi aflat oricare candidat care ar fi fost declarat câștigător.
„Este primul exemplu din UE unde există o astfel de ordonanță, cu criterii clare pentru creșterea și scăderea prețurilor. Dacă vor crește prețurile, să fie contractele modificate, dacă scad prețurile, să fie contractele modificate, în ambele sensuri mergem, nu doar într-o direcție, pentru că prețurile se mișcă și în sus și în jos”, a declarat primul-ministru Florin Cîțu.
(Comunicat Sorin Cornilă, primvicepreședinte PNL Botoșani prin Departamentul de comunicare)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024