Un regal de muzică şi dansuri a avut loc joi la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani.
Aproape jumătate dintre „stâlpii” proiectului „10 pentru folclor” sunt botoşăneni adoptaţi de Suceava, dar care joi seară au dovedit că nu au uitat de unde au plecat, nu şi-au uitat rădăcinile. Şi asta în cadrul spectacolului „10 pentru folclor”, găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani, unde artişti suceveni şi botoşăneni au oferit un regal de muzică şi dansuri populare. Printre aceştia, instrumentistul Leonard Zamă, maestrul coregraf Costinel Leonte precum şi unul dintre cei mai importanţi folclorişti ai ţării, George Sîrbu, care şi-a început cariera la Botoşani.
Scopul spectacolului este promovarea în rândul părinţilor şi cadrelor didactice, apoi implementarea în şcoli a unor materii opţionale în cadrul cărora elevii să studieze muzică populară, dansuri, meşteşuguri populare şi nu numai.
La Suceava, totul a pornit în 2016, de la iniţiativa Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava și a Televiziunii Intermedia, iniţiativă la care au aderat imediat Inspectoratul Școlar Județean Suceava şi Instituţia Prefectului- Judeţul Suceava. Rezultatul proiectului „10 pentru folclor” a dus la implementarea a 187 de opţionale dedicate studierii folclorului în literatură, artă plastică și muzicală, tehnologie, în 124 de şcoli gimnaziale, licee, palate şi cluburi ale copiilor şi în 21 de grădiniţe din judeţul Suceava.
Ulterior, proiectul a ajuns în Maramureş, iar acum a poposit în judeţul nostru. Astfel se explică prezenţa la Botoşani, joi seară, a prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a inspectorului şcolar general, Cristian Cuciurean şi a inspectorului şcolar pentru arte, Loredana Ceică, precum şi a iniţiatoarei proiectului, Mihaela Bârsan, de altfel prezentatoarea spectacolului. Delegaţia suceveană a fost întâmpinată de prefectul Dan Şlincu, de inspectorul şcolar general adjunct Otilia Sandu, inspectorul şcolar pentru arte, Laurenţiu Palade, şi directorul Direcţiei de Cultură, Dănuţ Huţu.
Împreună au asistat la spectacolul „10 pentru folclor”, în care Orchestra „Mugurelul”, condusă de prof. Marcel Dupu, a asigurat „compania muzicală” pentru Leonard Zamă, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan şi Grigore Gherman, dar şi pentru Iustina Irimia, Lorena Dupu şi Grupul Vocal „Cununiţa”. Deloc de neglijat este contribuţia Ansamblului de dansuri „Mărgineanca”, condus de Valentin Rău.
„Dacă pentru patrimoniul cultural material avem legislaţie, pentru patrimoniul cultural imaterial nu avem legi care să reglementeze conservarea lui, astfel că a fost lăsat aşa, la latitudinea noastră. Şi am avut o perioadă, din 1990 încoace, când priveam cu admiraţie spre Occident şi ni se părea că tot ce e mai bun şi mai frumos este acolo, şi uitam de ale noastre, de acasă. Cred că avem cu toţii o obligaţie să nu uităm acest patrimoniu şi să ne redobândim mândria de a fi român. Acest lucru trebuie să înceapă din şcoală şi cred că trebuia să înceapă alaltăieri, dar nu este târziu nici acum”, a declarat Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava.
„Mi-aş dori ca acest proiect să funcţioneze şi la Botoşani pentru că şi noi, botoşănenii, avem o moştenire culturală şi populară de invidiat şi această bogăţie trebuie cultivată şi promovată pentru a nu ne pierde. Felicit organizatorii acestui spectacol, pe toţi cei care sunt implicaţi în acest proiect şi de asemenea, vreau să vă mulţumesc, doamnă prefect, pentru că aţi inclus şi Instituţia Prefectului Botoşani ca partener în acest proiect. Implementarea unui curs opţional de folclor în unităţile de învăţământ este benefică şi cu siguranţă ar stârni interesul mai multor copii pentru folclor, pentru meşteşugurile populare şi pentru cântecul popular. Dacă acest proiect ar face ca măcar o parte dintre copiii noştri să mai lase deoparte tabletele, calculatoarele sau telefoanele, măcar două ore pe zi, ar fi un câştig mare pentru noi”, a spus Dan Şlincu.
Finalitatea spectacolului din aseară va fi semnarea unui protocol instituţional, prin care judeţul Botoşani să continue, prin instituţiile sale, să organizeze zece astfel de spectacole în judeţ, tocmai pentru a promova aceste materii opţionale şi ulterior, includerea în programa şcolară a acestor obiecte de studiu.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024