Fenomen rar pe cerul multor țări europene: aurora boreală a putut fi văzută în noaptea de 23-24 aprilie tocmai până în centrul Europei, inclusiv în România.
Informația a fost prezentată și pe pagina Meteo Moldova, cu îndemnul: ”În cazul în care ați observat acest fenomen, mai ales în nordul Moldovei, așteptăm impresiile voastre”.
De altfel, mai mulţi locuitori din judeţele de nord ale României susțin că au văzut duminică seara, 23 aprilie, „Aurora Boreală”, iar unii au și fotografiat fenomenul.
Declanșatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.
În noaptea de duminică spre luni, aurora boreală a prezentat un spectacol uimitor. Aurora a fost vizibilă în multe țări europene, precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Ungaria și Polonia, dar și în România.
Aurora boreală este un fenomen care, în mod normal, poate fi observat la latitudini înalte, precum în nordul Norvegiei sau al Finlandei. În zonele centrale ale Europei poate fi văzut rar și cu mult noroc, potrivit meteoradar.ro.
O furtună solară, cea mai puternică din 2015 încoace, a fost responsabilă pentru apariția aurorei. Soarele aruncă în mod constant plasmă în spațiu. Când acest flux de particule (vânt solar) este semnificativ mai puternic pentru o perioadă scurtă de timp într-o zonă limitată a soarelui, se numește erupție solară.
În cazul în care radiațiile și particulele provenite dintr-o erupție solară ating câmpul magnetic al Pământului, această furtună solară poate provoca, de exemplu, aurore și, în cazuri extreme, poate chiar perturba sistemele de navigație și rețelele electrice.
O erupție solară a avut loc vineri, iar furtuna solară a lovit Pământul duminică seara. Luni, la ora 02:00, ora României, Pământul se afla în centrul furtunii solare. Această furtună a fost chiar puțin mai puternică decât cea de acum aproximativ patru săptămâni. Aceste două furtuni magnetice sunt cele mai puternice evenimente din iunie 2015 încoace.
În prezent, intensitatea furtunii solare este în scădere, astfel că șansele ca marți seară să apară alte aurore sunt destul de reduse.
Soarele se află în prezent într-o fază de creștere a activității magnetice, care se așteaptă să atingă punctul maxim în 2025. Prin urmare, frecvența furtunilor geomagnetice va crește în anii următori.
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile