Duminică, 19 martie 2023, la BBC Radio Theatre din Londra s-au anunțat câștigătorii BBC Audio Drama Awards 2023.
Piesa ”Anii 60”, de Ema Stere, a obținut Premiul BBC Audio Drama 2023, pentru Best European Drama.
Producţia Teatrului Național Radiofonic, "Anii '60", de Ema Stere, în regia artistică a lui Mihnea Chelaru, este câștigătoarea la BBC Audio Drama Awards 2023, la categoria Best European Drama.
În distribuţie regăsim doi actori botoşăneni. Este vorba despre Daniel Badale şi Constantin Cojocaru.
”Anii '60” comentează naufragiul primei generații de tineri decuplați de la lumea liberă, în anii consolidării regimului comunist în România.
Cei născuți la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial aveau 20 de ani în anii '60, iar în prezentul povestirii (și al ascultătorilor) au devenit niște epave umane, eșuate la căminul de bătrâni. Căminul ca miniatură a lumii românești surprinde relații interumane distorsionate, ierarhii de putere derizorii ce caracterizează o societate pentru care viața omului nu este o valoare în sine. O zi obișnuită în căminul de bătrâni e bulversată de o banală eroare, iar din haosul astfel născut iese la suprafață tragedia vieților confiscate de istorie. Valorile a două sisteme sociale, socialismul și capitalismul, sunt oglindite în eșecul existențial al personajelor.
”Anii '60” revelează eșecul generațional al destinelor fără orizont, sufocate de regimul totalitar.
Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelariu
În distribuție: Daniel Badale, Constantin Cojocaru, Gavril Pătru, Ioan Grosu, Coca Bloos, Rodica Mandache, Virginia Rogin, Petru Lupu, Gheorghe Arcudean, Violeta Berbiuc, Julieana Drăghici
Asistent regie: Janina Dicu
Înregistrări de teren: Bogdan Dumitrescu și Marius Țoghină
Inginer de sunet: Mădălin Cristescu
Regia muzicală: Andrei Miricescu
Redactor: Oana Cristea Grigorescu
Daniel Badale s-a născut pe 15 august 1969, în Trușești, judeţul Botoșani. A dat admitere la Academia de Teatru și Film din Bucureşti, unde a intrat ”dintr-un foc”, la clasa profesorului Dem Rădulescu. După absolvirea Academiei de Teatru și Film din București, în anul 1994, Daniel Badale a revenit la Botoșani, de data aceasta ca actor profesionist. Al Teatrului ”Mihai Eminescu” și al Teatrului de Păpuși ”Vasilache”.
Publicului botoșănean l-a văzut în Volodea (”Dragă Elena Sergheevna, regia Petru Vutcarau, rol de debut), Iuda (spectacolul ”Iuda”, de Leonid Andreev, regia Ion Sapdaru) sau Nebunul, Seful de secție (în ”Însemnările unui nebun”, de Nicolai Vasilievici Gogol, regia Ion Sapdaru), dar şi unele roluri care aveau să îi aducă și recunoașterea supremă pe scena botoșăneană: Hamlet (în ”Hamlet”, de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru) și Ivan Turbincă (în ”Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, regia Ion Sapdaru).
Din anul 2006, Daniel Badale joacă pe scena Teatrului Național din București. O scenă care i-a mijlocit întâlnirea cu regizori precum Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Nae Caranfil, Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele.
Constantin Cojocaru s-a născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani. A urmat cursurile primare şi liceale în Botoşani, apoi s-a decis să devină actor. Avea 18 ani când a fost admis la Teatru. A intrat "din prima" la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, clasa prof. George Carabin.
Imediat după absolvire a devenit actor angajat al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, instituţie despre care spune că i-a fost "a doua şcoală de teatru", profesori fiindu-i, de această dată, Andrei Şerban, Ion Cojar, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete sau Alexa Visarion, nume de referinţă în teatrul românesc. Rămâne la Piatra Neamţ aproape 10 ani (1966-1975), perioadă în care a fost şi profesor la Şcoala Populară de Artă din oraşul moldav.
În 1975 părăseşte Moldova, continuându-şi cariera artistică la Teatrul Odeon, din Bucureşti (1975-2001). În ultimii ani, Constantin Cojocaru a fost în atenţia publicului românesc şi străin datorită rolului Nicolae Ceauşescu, din "Ultimele zile ale Ceauşeştilor", precum şi al personajului Emil Cioran, din "Mansardă la Paris".
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
MARȚI: Mai mulți botoșăneni din municipiu rămân fără apă din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Valeriu Iftime cere demisia DE URGENȚĂ a liderilor PNL de la centru – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
Mașini trase pe dreapta la Botoșani: Șofer prins băut și permise reținute de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024