Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au transmis o adresă către Consiliul Județean prin care solicită aprobarea achiziționării de servicii juridice pentru trei procese.
În aceste condiții, Consiliul Județean, prin președintele Doina Federovici, a inițiat proiectul de hotărâre privind „aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani”. Votul va fi dat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare programată miercuri, 28 februarie 2024.
La Biroul Juridic din cadrul Spitalului Județean activează doi salariați, iar aceștia nu fac față volumului de muncă. Sunt peste 200 de dosare în diferite stadii procesuale, din care 146 doar din acest an.
„Cei doi consilieri juridici sunt insuficienți pentru întocmirea și depunerea de acte la instanțele de judecată, parchete, poliție (întâmpinări, cereri de chemare în judecată, răspunsuri la adresele instituțiilor menționate, căi de atac împotriva sentințelor nefavorabile unității, adrese identificare persoane responsabile pentru vătămări prin accidente rutiere/agresiuni etc), reprezentarea intereselor unității în fața instanțelor de judecată...”
se arată în raportul de specialitate
Alte motive pentru care se apelează la serviciile unei case de avocatură:
- dispozițiile codului de procedură penală privind reprezentarea părților din procesul penal prin avocat (începând cu faza de urmărire penală - art.21, 31, 32, 81, 83, 93 Cod procedură penală),
- decizia dată de Înalta Curte de Casație și Justiție 27/2007(aplicabilă în practică tuturor părților din procesul penal și recomandată de experții în domeniu) conform căreia pentru garantarea dreptului la apărare părțile nu pot fi reprezentate de o persoană care nu a dobândit calitatea de avocat,
- posibilitatea obligării la plata unor despăgubiri substanțiale care să afecteze grav buna desfășurare a activității spitalului
Unul dintre dosarele pentru care Spitalul Județean caută să angajeze casă de avocatură este cel referitor la concedierea medicului Mariana Pitrop.
La începutul lunii decembrie a anului 2023 comisia de disciplină din cadrul unității medicale a hotărât desfacerea contractului de muncă pentru doctorița Mariana Pitrop. Iar mai apoi Comitetul Director a admis propunerea.
Decizia de concediere a fost contestată la Tribunalul Botoșani. Primul termen a fost fixat pentru luna mai a acestui an.
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024