Ce se întâmplă dacă lucrezi la privat și faci o gafă de vreo 100.000 de euro? Dacă firma e microîntreprindere, ai șanse serioase să o bagi în faliment și să faci toți angajații șomeri. Dacă e o companie de calibru pleci imediat acasă și te alegi și cu un proces prin care patronul umblă ani de zile după tine până își recuperează ultimul leuț. Iar tu ai șanse serioase să ajungi în stradă. Ce se întâmplă însă dacă o comiți tot de vreo 100.000 de euro la o unitate de stat? Nimic! Dar chiar nimic.
Iar cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe” subordonat Primăriei Botoșani. Deși pare greu de crezut și de înțeles, reprezentanții unității sanitare au uitat că le expiră autorizația sanitară de funcționare. Și timp de 18 zile fostul spital județean și-a desfășurat activitatea fără patalamaua Direcției de Sănătate Publică (DSP). ”Sfântul Gheorghe” obținuse autorizația de la DSP Botoșani pe data de 5 iunie 2014 și era valabilă timp de un an. Cu 30 de zile înainte de data expirării ar fi trebuit depusă documentația pentru reautorizare, lucru care nu s-a întâmplat. S-a întârziat nejustificat, iar autorizația a fost obținută abia pe 23 iunie 2015.
”Dacă mă întrebați de ce nu s-a depus...? A fost o scăpare a noastră, nu neapărat a mea. Normal că am și eu vina mea, e responsabilitatea managerului, dar în același timp este și om care se ocupă cu autorizațiile și care nu ne-a adus la cunoștință. Este și scăparea fostei d-ne manager (Gabriela Varzari – n.r., actual director financiar-contabil) și care știa lucrurile astea mai bine decât mine, eu nou fiind venit atunci. S-a întâmplat, când ne-am dat seama, imediat am depus documentația și am luat autorizația, nu-i nimic nelaloc momentan”,
Sorin Radu, manager Spitalul de Recuperări ”Sfântul Gheorghe”.
Cum a fost posibil așa ceva nu este prea clar. Sorin Radu, pe atunci director interimar, a dispus efectuarea unei anchete. Salariatul responsabil cu autorizările a explicat că nu are doar aceeastă atribuție, că are o mulțime de alte sarcini și că fiind singur la compartimentul de aprovizionare, era aglomerat și a uitat, ”chestii aproape firești” potrivit managerului.
La fel de firesc, spitalul a pierdut circa 400.000 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru un motiv cât se poate de clar: unitățile medicale nu pot fi finanțate de către CAS dacă nu au autorizație sanitară. Și o spune inclusiv managerul de la ”Recuperare”.
”Pe perioada în care nu ai autorizație sanitară de funcționare, în principiu ți se suspendă contractul cu Casa de Asigurări, ceea ce s-a și întâmplat. Ne-am acoperit, n-am ieșit... vai că nu s-au dat salariile, nu s-au dat medicamentele, adică n-a fost caz de așa ceva, pur și simplu s-a acoperit din restul finanțării. A fost un an bun financiar și avem un contract bun cu Casa, în sensul că... E adevărat că e o pierdere mare, dar...”.
Sorin Radu, manager Spitalul de Recuperări ”Sfântul Gheorghe”.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani nu sunt tocmai volubili când se aduce în discuție autorizarea sanitară a Spitalului de Recuperare. Șefa DSP Botoșani a evitat o discuție pe această temă.
”Este problema managerului de aolo, el este responsabil, eu răspund pentru ceea ce fac eu. Nu este foarte greu de obținut autorizația sanitară de funcționare, dovada este și că ulterior au obținut-o”,
Silvana Tudorache, director DSP Botoșani.
Directoarea de la Sănătatea Publică ne-a indicat să discutăm pe această temă cu medicul Ecaterina Chiahaia, care s-ar fi ocupat de autorizarea Spitalului de Recuperare. Joi și vineri ne-am deplasat la sediul DSP Botoșani pentru a sta de vorbă cu doctorița Chihaia, însă de fiecare dată ni s-a transmis că este plecată pe teren. Iar șefa DSP ne-a spus că actele privitoare la autorizarea amintitei unități medicale sunt închise într-un fișet la care nu ar avea acces.
Potrivit ordinului 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare documentele necesare pentru solicitarea autorizaţiei sanitare sunt:
a) cerere;
b) dosar tehnic, care va cuprinde: planul dimensionat cu structura interioară, dotările necesare desfăşurării activităţii supuse autorizării, prezentarea circuitelor funcţionale, modul de asigurare a iluminatului, ventilaţiei, temperaturii ambiante, schiţa reţelelor de utilităţi sau modul de asigurare a acestora (apă potabilă, apă caldă menajeră, evacuarea apelor uzate menajere şi tehnologice, evacuarea deşeurilor solide şi a deşeurilor periculoase rezultate din activitatea desfăşurată);
c) dovada de achitare a tarifului de autorizare sanitară.
După depunerea dosarului, o comisie de la DSP efectuează o vizită la fața locului în urma căreia decide dacă acordă sau nu respectiva autorizație.
De ce scriem abia acum, la mai bine de jumătate de an de la ceea ce s-a întâmplat? Fiindcă săptămâna trecută Curtea de Conturi tocmai a finalizat controlul la Casa de Asigurări Botoșani, iar una dintre problemele discutate a fost inclusiv finanțarea de la ”Sfântul Gheorghe”.
Iar varianta conducerii CAS Botoșani nu prea coincide cu aceea a managerului de la ”Recuperări”. Contractul cu spitalul nu s-ar fi suspendat pe perioada în care unitatea medicală nu avea autorizație sanitară de funcționare fiindcă reprezentanții Casei nu ar fi aflat la timp că ”Sfântul Gheorghe” a rămas fără documentul de la DSP. Așa că le-ar fi plătit și cele 18 zile în care spitalul și-a desfășurat activitatea și fără respectivul document. După care ar fi cerut banii înapoi.
”Nu am plătit perioada respectivă. Inițial am plătit-o, după care i-am imputat suma, când am sesizat chestiunea asta. Am oprit din finanțare la sfârșit de an pentru că fiecare unitate spitalicească, are și regularizări, se fac recalculări la trimestru, la an și poate fi pe plus sau pe minus, în funcție de serviciile pe care le fac, în funcție de valoarea de contract”,
Costel Lupașcu, director executiv CAS Botoșani.
Pentru a avea o imagine mai exactă asupra impactului neautorizării sanitare trebuie să apelăm la cifre. Anul precedent Spitalul de Recuperări a avut venituri de 9.714.886 de lei, adică ceva peste 97 de miliarde de lei vechi, din care 8.991.405 lei reprezintă bani încasați din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceasta înseamnă că lipsa autorizației a însemnat pierderea a aproape 5% din banii pe anul trecut de la CAS. Coincidență sau poate nu, tot vreo 400.000 de lei a avut în 2015 Spitalul de Recuperare venituri proprii, realizate în general din analize medicale, proceduri în baza de tratament, utilizarea bazinului, a centrului de îngrijire a sănătății.
Dincolo de cifre, neoficial se discută despre reglări de conturi survenite pe fondul schimbărilor intervenite în conducerea spitalului și căruia i-ar fi căzut victimă... bugetul unității. Tot neoficial, s-ar fi făcut presiuni pentru autorizarea ”Recuperărilor” care s-ar fi soldat inclusiv cu cel puțin o plecare intempestivă în concediu.
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024