Angajații pot primi sporuri salariale în funcție de vechimea în muncă, însă aceste beneficii diferă semnificativ între sectorul public și cel privat.
Angajații români beneficiază de sporuri de vechime, dar nu toți le primesc. Pentru angajații din sectorul bugetar, sporul de vechime este reglementat de Legea 153/2017, care stabilește procente clare în funcție de anii de muncă. În mediul privat, Codul Muncii nu impune angajatorilor să acorde sporuri de vechime.
Pentru bugetari, sporurile salariale se acordă în funcție de vechimea în muncă. Sporurile se aplică direct la salariul de bază și sunt incluse automat în contractele de muncă din instituțiile publice. Cei care au între 3 și 5 ani vechime vor primi un spor de 5% din salariul de bază, angajații care au între 5 și 10 ani vor beneficia de un spor de 10%, între 10 și 15 ani sporul va fi de 15%. Angajații bugetari care au între 15 și 20 de ani vor primi un spor de 20%, iar cei cu vechime în muncă de peste 20 de ani primesc un spor de 25%.
Altfel stau lucrurile pentru angajații care lucrează la privat. Codul Muncii nu impune angajatorilor să acorde sporuri de vechime. Multe companii însă pot oferi alte beneficii dacă sunt incluse în contractele colective sau individuale de muncă.
În locul sporului de vechime, angajatorii privați preferă să ofere bonusuri de performanță, creșteri salariale periodice sau alte bonusuri extra-salariale. În sectorul public, sporul de vechime este obligatoriu și reglementat prin lege, iar în sectorul privat, angajatorul decide dacă oferă acest beneficiu sau nu.
Adeverința de vechime în muncă este un document esențial pentru dovedirea perioadei lucrate. Adeverința de vechime în muncă este necesară la schimbarea locului de muncă, la pensionare sau pentru a obține indemnizația de șomaj.
Adeverința poate fi obținută de la angajator sau de la Inspecția Muncii, în funcție de perioada și locul în care persoana a lucrat.
Dacă un angajat sau un fost angajat solicită în scris eliberarea adeverinței de vechime în muncă, angajatorul trebuie să-i dea un extras din registru, semnat și certificat pentru conformitate, și o adeverință care să confirme activitatea lui, durata muncii, salariul și vechimea în muncă, așa cum apare în registru și în dosarul personal.
Angajatorul are obligația să emită aceste documente în maximum 15 zile de la cerere. În cazul în care angajatorul este în insolvență, faliment sau lichidare, administratorul sau lichidatorul trebuie să elibereze adeverințele de vechime în termen de cel mult 60 de zile, conform bzi.ro.
Cererea pentru adeverința de vechime trebuie să conțină următoarele informații:
Angajații români pot primi sporuri în funcție de vechimea în muncă. Sporurile se acordă celor care lucrează la stat. Pentru angajații din sistemul privat, sporurile nu sunt obligatorii și se acordă doar dacă dorește angajatorul.
Deputatul Budăi și mega scandalul Nordis: Nu există conotații politice în acest caz
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Simona Halep și-a anunțat retragerea din tenis: Poate că viața înseamnă și altceva
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Anunț Nova ApaServ privind solicitarea unei autorizații de mediu
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile