Doar anumiți angajați vor beneficia de majorarea unui spor, potrivit unei legi adoptate de Camera Deputaților.
Șefii din MAI și-au mai adjudecat un spor, de 25%. Acesta va fi acordat celor care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat.
Sindicatul Poliţiştilor Europol a semnalat adoptarea de către Camera Deputaţilor a unei legi controversate, care modifică actul normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
”Proiectul prevede introducerea unui nou spor în legea salarizării unitare. Astfel, personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat vor beneficia de un spor la salariul de bază/solda de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite. Totodată, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului se vor stabili în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces.
Conform prevederilor Hotărârii nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, informațiile secrete de stat sunt acele informații a căror divulgare poate prejudicia siguranța națională și apărarea țării, care, în funcție de importanța valorilor protejate sunt incluse în următoarele niveluri de secretizare prevăzute de lege: strict secret de importanță deosebită, strict secret și secret”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.
Printre secretele grele pe care le dețin șefii din MAI și pentru care au nevoie de sporuri la salariu, se numără și organigrama și statul de funcții, spun sindicaliștii de la Europol.
”Pentru șmecherii care vor avea acces la secret de stat se va acorda acest spor de 25%, care, în momentul de față, este 12,5%. Să nu credeți că vor beneficia de acest spor muritorii de rând, pentru că în această categorie intră aproape exclusiv șefii. Agenții de poliție, polițiștii operativi din țară și așa mai departe, în proporție de 90%, nu vor beneficia de așa ceva, întrucât ei nu au acces la secrete de stat, ci doar la secrete de serviciu. În realitate, secretele de stat sunt, în mare parte, organigramele instituțiilor, cu poziția fiecărui angajat. Iar din punctul nostru de vedere organigrama este secretizată nejustificat. De exemplu vin și spun că din 1.482 de funcții, avem ocupate 1.310, dintre care atâția ofițeri, atâția agenți, atâția șefi. Păi, în momentul în care spui treaba asta, ce mai poate să fie secret la o organigramă? Dar menținem, așa, niște documente clasificate, ca să-și ia niște generali și niște chestori sporuri, mai ales la salariile lor.
Pentru că 25% la 700 de lei, cât are un agent baza de calcul pentru sporuri, înseamnă o sută și ceva de lei, dar dacă punem la un ofițer, care are baza de calcul de 3.000-4.000 de lei, 25% înseamnă altceva, se ajunge la spor de doctorat. În afară de documentele programatice ale instituției, cum sunt organigrama și statul de funcții, secrete de stat mai sunt considerate informațiile operative, și aici vorbim despre informațiile de la SRI, din zona operativă a DIICOT-ului, a crimei organizate. Iar agenții care au acces la asemenea documente sunt foarte puțini”, a declarat pentru Național Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile