Canicula de vineri, chiar sub amenințarea furtunilor anunțate de meteorologi, nu i-a oprit pe melomani să iasă din case pentru a asista la ultimul concert din această stagiune al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.
La ora 18.30, ”echipați” regulamentar cu măști, doamnele și cu evantaie, iubitorii de muzică simfonică își ocupaseră deja locurile în sală, pregătiți pentru un program semi-estival, cu o orchestră mult redusă (în fapt, orchestra de coarde), fără dirijor, având însă un solist de renume: violonistul Florin Ionescu-Galați.
Solist permanent al Filarmonicii Botoșani, violonistul Florin Ionescu-Galaţi s-a născut pe 19 aprilie 1970. A început să studieze vioara cu tatăl său, continuând apoi la Şcoala de Muzică din Braşov şi Universitatea de Muzică din Bucureşti cu binecunoscutul maestru Ştefan Gheorghiu. Distins cu premii la diferite concursuri, Florin Ionescu-Galați a început să concerteze încă de la vârsta de 10 ani, înscriindu-şi în palmares numeroase concerte şi recitaluri susţinute atât în ţară cât şi peste hotare.
Publicul botoșănean l-a aplaudat în numeroase concerte pe Florin Ionescu-Galați, încă din anii în care pășea pe scenă alături de tatăl său, celebrul dirijor Ilarion Ionescu-Galați.
Un program diversificat, în note melancolice, dar și multe scoase din tiparul divertismentului simfonic.
De la W. A. Mozart („Mica serenadă”) și J. S. Bach (Aria din Suita nr. 3, în re major), programul a trecut către F. Kreisler („Frumosul Rozmarin”, „Bucuria dragostei”, „Tristețea dragostei”) și S. Joplin („The Easy Winners”, „Elite Syncopations”, „The Entertainer”), pentru ca în final orchestra să se așeze, armonizându-se într-un extraordinar sunet de coarde, pentru a interpreta cunoscuta lucrare „Czardas”, a lui V. Monti.
Ultimul concert din stagiunea 2020-2021 a consemnat și un moment cu adevărat special, care va rămâne cu certitudine în memoria publicului meloman. Aplauzele generoase și deopotrivă meritate l-au determinat pe Florin Ionescu-Galați să ofere publicului, în afara programului anunțat, o interpretare de excepție a lucrării ”Dimineața după nuntă”, a lui Ion Voicu.
O lucrare de virtuozitate, dar și de simțire artistică, dar mai ales emoție, pe care violonistul a reușit să o transmită publicului. Într-o sală în care măștile erau tot mai greu de suportat din pricina căldurii, muzica lui Ion Voicu, în interpretarea lui Florin Ionescu-Galați, a făcut ca până și evantaiele doamnelor să se oprească. Aplauzele de final au fost răsplata unui adevărat moment de grație pe care violonistul l-a oferit în acest ultim concert al stagiunii.
Înainte de a se retrage în culise, după un concert epuizant, violonistul Florin Ionescu-Galați a mulțumit publicului pentru prezența în sală, însă a continuat printr-un apel: Convingeți cât mai mulți oameni să vină la concert!
”Prezența dvs. ne obligă să venim din ce în ce mai bine pregătiți, și ne obligă să susținem ștacheta, iar dvs. în fața noastră aveți obligația de a perpetua această mișcare, să vorbiți din om în om, din gură în gură: am fost la un concert, hai și tu. La fiecare concert să aduceți un om în plus”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
Artistul s-a lansat apoi într-o adevărată pledoarie pentru cultură, dar îndemnând totodată la ieșirea din pasivitate, la atitudine împotriva ”imbecilizării”, trăgând de asemenea un semnal de alarmă cu privire la pericolul în care se află nu doar cultura, ci și educația.
”Criza de cultură care este acum pe întreaga planetă, evident pentru toată lumea, este manipulată. Orice țară, orice continent imbecilizat este mai ușor de condus. Ceea ce se întâmplă în spatele Covid-ului, din punct de vedere cultural și al învățământului, este foarte clar. Ori dacă mâna asta de oameni din fiecare sală de concert nu vom riposta și nu vom spune și nu vom ”urla” cu privire la ceea ce se întâmplă cu viitorul, cu copiii noștri, cu nepoții noștri, să știți că nu va dispărea (Covid-ul, nota red.). Dar nici lipsa de cultură nu va dispărea. Nici foamea de imbecilizare a planetei nu va dispărea. Acum a fost momentul lor.
Vă rog, pentru cei care sunteți iubitori de artă, de cultură, care doriți ca învățământul, ca nepoții, copiii dvs., să aibă o viață mai bună, să nu stați cu mâinile în sân. Pentru că de dvs. și de noi depinde ca peste un de zile să nu stăm 14 luni în casă cu copiii și cu nepoții, să îi punem să facă școală pe device-uri”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Primar amenințat cu moartea într-un LIVE, bărbat adus în cătușe la Botoșani: Îl omor cu mâna mea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un botoșănean care s-a pus pe afumat carne a fost la un pas să dea foc la casă
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un cunoscut sportiv din Botoșani și-a anunțat RETRAGEREA: Orice aventură are un final
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile