Total e precizat pană în cele mai mici detalii. Căci este prevăzută o procedură întreagă potrivit căreia ești obligat să torni. Registre, arhive, persoane abilitate…
La începutul acestei săptămâni, Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a devenit suport pentru cei care vor să devină, oficial, turnători.
Semnalul de alarmă a fost tras de un avocat care, în termeni pe înțelesul tuturor, spune că, începând de luni, toată lumea are obligația legală de a fi turnător și colaborator al statului de drept.
Redăm postarea integrală a avocatului Dan MV Chitic pe această temă:
”Colaboraționismul și turnătoria – ca obligații legale
De ieri toți avem obligația legală de a fi turnători! Căci de ieri a intrat în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, lege potrivit căreia practic orice român devine colaborator și turnător al “statului de drept”.
Începând de ieri orice avocat, notar public, executor judecătoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizați, cenzor, persoană care acordă consultantă fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă și orice altă persoane care exercită profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoană fizică ce comercializează, în calitate de profesionist, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro… este obligat să toarne. Pardon, să raporteze. În calitate de “entități raportoare”.
„Avocații în calitate de entități raportoare au obligația de a raporta (i) tranzacțiile suspecte și (ii) tranzacțiile în numerar în lei sau în valută a căror limită reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro” – spune Legea.
Cu alte cuvinte, avocații au obligația legală să-și toarne clienții dacă “suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:
a) bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului; sau
b) persoană sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi; sau
c) informațiile pe care entitatea raportoare le deține pot folosi pentru impunerea prevederilor prezenței legi;”
Sau mai ales:
d) în orice alte situații sau cu privire la elemente care sunt de natură să ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivația tranzacției, cum ar fi existența unor anomalii față de profilul clientului, precum și atunci când există indicii că datele deținute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuză să le actualizeze ori oferă explicații care nu sunt plauzibile.”
Legea nu omite să precizeze că “Transmiterea raportului se face înainte de efectuarea oricărei tranzacții aferente clientului care are legătură cu suspiciunea raportată.”
… dar și că “Obligația de a raporta tranzacțiile în numerar în lei sau în valută include și operațiunile a căror valoare este fragmentată în tranșe mai mici decât echivalentul în lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: părțile tranzacțiilor, inclusiv beneficiarii reali, natură sau categoria în care se încadrează tranzacțiile și sumele implicate.
Raportul se transmite în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacției.”
Total e precizat pană în cele mai mici detalii. Căci este prevăzută o procedură întreagă potrivit căreia ești obligat să torni. Registre, arhive, persoane abilitate…
Dar și sancțiuni. Căci Articolul 42 al. (1) din Lege prevede că “Încălcarea prevederilor prezenței legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contraventională, administrativă sau penală.”
Astfel “Autoritățile competențe conform art. 26 alin. (1) iau în considerare, atunci când stabilesc tipul și nivelul măsurilor sau sancțiunilor contravenționale/administrative aplicate…”
Fast care poate constitui o veritabilă armă de șantaj instituțional asupra oricărei persoane fizice sau juridice care a dobândit atribuțiuni de “entitate raportoare” potrivit prezenței legi.
Asta că să fie clar… de ieri suntem obligați cu toții să fim colaboratorii “statului de drept”.
Un fel de securiști fără de arginti…
Eu unul declar public că NU VOI DEVENI O “ENTITATE RAPORTOARE” și nici NU ÎMI VOI TURNĂ CLIENȚII. Și asta pentru simplul motiv că EU NU ÎMI SUSPECTEZ CLIENȚII ȘI NICI NU AM MOTIVE REZONABILE SĂ ÎI SUSPECTEZ! CĂCI EU CRED ÎN PREZUMȚIA DE BUNĂ-CREDINTĂ ȘI NEVINOVĂTIE!
Aștept sancțiunile.
Post script: în ultimă instanță, prefer să ies din profesia de avocat decât să devin un turnător cu acte în regulă.
Dacă tot noi avocații avem un „rol formal”, de „auxiliari ai justiției”, un fel de voci care strigă în pustie… măcar să nu devenim și turnători cu acte în regulă!”
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile