Una dintre instituțiile statului de la Botoșani care aplică amenzi uriașe este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În doar în opt luni reprezentanții ITM Botoșani au completat procese-verbale cu sancțiuni ce se ridică la nici mai mult, nici mai puțin de 839.800 de lei. Deci, peste 170.000 de euro. Mare parte dintre aceste amenzi sunt aplicate pe domeniul relațiilor de muncă și sunt ulterior contestate în instanță. Recuperarea acestor sume cade ulterior în sarcina Agenției Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Botoșani.
Cea mai mare amendă aplicată unui angajator botoșănean anul acesta a fost de 60.000 de lei, după ce inspectorii ITM au găsit trei persoane care lucrau fără contracte legale de muncă.
„În perioada ianuarie – octombrie 2021 valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul relațiilor de muncă a fost de 839.800 lei. Valoarea maximă a amenzii aplicată unui singur angajator a fost de 60.000 de lei”,
Leo Kohut, inspector-șef ITM Botoșani
Respectivul angajator activează în domeniul construcțiilor și potrivit legii a avut la dispoziție un termen de 15 zile în care să achite jumătate din cuantumul aplicat în procesul-verbal.
Pe lângă amenzile aplicate pentru eradicarea muncii la negru, statul a emis o Ordonanță de Urgență pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii pentru descurajarea unui alt fenomen.
„Având în vedere faptul că pe piața muncii, în contextul evoluției economice actuale, s-a identificat fenomenul cunoscut sub denumirea „muncă la gri”, care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contact de muncă parțial, ci și acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar contabile, așa numitul „salariu în plic”, suma fiscalizată fiind mai mică decât cea efectiv primită de către salariat, fapt care are drept efect nu doar evaziunea fiscală, ci și afectarea salariatului în ceea ce privește drepturile aferente contribuțiilor sociale care sunt plătite la o bază de calcul inferioară cele reale”,
Leo Kohut, inspector-șef ITM Botoșani
”Munca la gri” este definită juridic drept „muncă subdeclarată”, iar Executivul a gândit sancționarea acestui fenomen cu scopul de a-l descuraja. Astfel, pentru botoșănenii care primesc în mână salariu mai mare decât cel trecut în contractul de muncă, amenzile sunt cuprinse între 8.000 la 10.000 de lei pentru fiecare angajat depistat într-o astfel de situație fără a se depăși suma de 100.000 de lei.
De asemenea, sunt pasibili de amenzi angajatorii care nu plătesc drepturile financiare cuvenite angajaților la timp, fiind depășită perioada de 30 de zile.
Mai mult de o lună de la data de plată a salariului stabilită în contractul individual de muncă sau în regulamentul intern se consideră contravenție, fiind prevăzută o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, cu condiția ca angajatorul să nu fie în insolvență.
Și, nu în ultimul rând, se dorește eliminarea acelor contracte part-time, unde nu se respectă timpul prevăzut, cu amendă de la 10.000 la 15.000 de lei, fără a se depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei.
Există o practică prin care, pentru a se diminua valoarea dărilor plătite de angajator la bugetul contribuțiilor sociale de stat, salariații sunt forțați să semneze contracte de muncă parțială, însă în realitate lucrează la program normal de opt ore.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Concluzia lui Emil Săndoi, după ce Poli Iași a remizat la Botoșani în derby-ul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024