(P) Steatoza hepatică poate fi o afecțiune silențioasă, ceea ce o poate face dificil de depistat în lipsa unor controale medicale periodice. Dacă este diagnosticată și tratată la timp, este reversibilă. În caz contrar, poate duce, în unele cazuri, la complicații grave, ce includ ciroza, fibroza ficatului sau chiar cancerul hepatic. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre această boală, de la motivele pentru care apare până la tratamentul său!
Steatoza hepatică, cunoscută și sub numele de ficat gras, este o afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în ficat. Această afecțiune poate avea repercusiuni semnificative asupra întregului organism, întrucât ficatul nu-și mai poate îndeplini corect funcțiile de filtrare a substanțelor nocive și toxice din organism.
Există două tipuri de steatoză hepatică: alcoolică și non-alcoolică. Steatoza hepatică alcoolică, după cum indică și denumirea sa, este cauzată de consumul excesiv de alcool. Cauzele exacte ale steatozei hepatice non-alcoolice nu au fost încă identificate, dar se știe că există mai mulți factori de risc asociați cu această formă a bolii, printre care obezitatea, diabetul de tip 2, rezistența la insulină, disfuncțiile tiroidiene, tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut de colesterol, fumatul, sindromul metabolic și vârsta de peste 50 de ani. În cazuri rare, steatoza hepatică non-alcoolică poate apărea și la gravide, ca o complicație a sarcinii.
În majoritatea cazurilor, steatoza hepatică este o afecțiune asimptomatică, ce este descoperită întâmplător, în urma unor analize de sânge sau a unei ecografii a ficatului. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea simptome precum dureri în partea dreaptă a abdomenului, oboseală cronică, balonare și disconfort postprandial.
În faza avansată, steatoza hepatică poate evolua spre steatohepatita nonalcoolică, o formă de boală hepatică mai severă care poate duce la ciroză și insuficiență hepatică. În această etapă, simptomele se înrăutățesc și pot include icter (îngălbenirea pielii și a ochilor), edeme (umflături cauzate de retenția de lichide) sau ascită (acumulare de lichid în cavitatea abdominală).
Când țesutul hepatic este sever afectat și prezintă cicatrici (fibroză), pot apărea simptome precum: pierdere inexplicabilă în greutate, lipsa poftei de mâncare, stări de slăbiciune și oboseală, iritații și mâncărimi ale pielii, icter, dureri abdominale, balonare, umflarea picioarelor, stări de confuzie sau ginecomastie (mărirea sânilor la bărbați).
Tratamentul steatozei hepatice se bazează pe identificarea cauzelor subiacente și abordarea acestora. Măsurile recomandate privesc, în general, modificarea stilului de viață și includ pierderea în greutate, adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, cu limitarea consumului de grăsimi și a dulciurilor, dar și activitate fizică regulată.
În funcție de evoluția bolii și de efectele acesteia asupra organismului, se pot prescrie și medicamente. Nu există un tratament medicamentos specific pentru steatoza hepatică. De regulă, se recomandă medicamente care vizează factorii de risc asociați. De exemplu, se pot recomanda statine, adică o clasă de medicamente folosite pentru a reduce valorile colesterolului din sânge (află despre efectele statinelor).
Dacă steatoza hepatică a evoluat spre complicații, tratamentul poate include și intervenții chirurgicale. Decizia privind abordarea terapeutică se face de către medic, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Respectarea indicațiilor medicului este esențială pentru un rezultat favorabil.
Steatoza hepatică poate fi o afecțiune silențioasă, adesea nediagnosticată în stadiile incipiente. Lipsa simptomelor semnificative poate întârzia intervenția medicală, crescând riscul de complicații. Monitorizarea sănătății ficatului, prin controale medicale periodice, este esențială pentru a permite depistarea și tratarea acestei boli la timp și prevenirea eventualelor complicații.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc consultația medicală de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute sau prezinți factori de risc pentru anumite afecțiuni, este esențial să consulți un medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament individualizat!
Surse:
Foto: Shutterstock
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/steatoza-hepatica-ficat-gras-cauze-simptome-tratament
https://www.medlife.ro/articole-medicale/despre-statine
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Tânăr din Botoșani, nominalizat într-o competiție a creatorilor de conținut culinar
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024