Un proiect de hotărâre de guvern discutat, miercuri, în ședință de guvern prevede premii de până la 20.000 de lei pentru elevii care participă la competiții școlare desfășurate la nivel mondial, precum și premii de 7.500 de lei pentru cei care participă la competiții școlare la nivel european sau regional.
Aceleași sume vor fi acordate și școlilor acestor elevi, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu după ședința de guvern.
Premii vor fi acordate și premianților la etapa națională – între 300 de lei pentru o mențiune și 1.000 de lei pentru premiul I.
Ministrul a anunțat, de asemenea, că stimulentul acordat fiecărui elev care face parte din echipa premiată la etapa națională a unei competiții școlare crește la 600 de lei, potrivit edupedu.ro
Cuantumurile stimulentelor financiare prevăzute în proiectul de HG:
a. La etapa națională:
Premiul I – 1000 lei
Premiul II – 700 de lei
Premiul III – 500 de lei
Mențiune – 300 de lei
b. La etapa internațională a competițiilor școlare, categoria I, desfășurate la nivel mondial:
Premiul I/ medalie de aur cu punctaj absolut – 20.000 lei
Premiul I/ medalie de aur – 15.000 lei
Premiul II / medalie de argint – 12.500 lei
Premiul III / medalie de bronz – 10.000 lei
Mențiune – 6.000 lei
c. La etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional:
Premiul I / medalie de aur – 7.500 lei
Premiul II / medalie de argint – 6.000 lei
Premiul III / medalie de bronz – 4.500 lei
Mențiune – 3.500 lei
Cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecărui elev care face parte din echipa / formația de elevi premiată la etapa națională a competiției școlare:
Premiul I – 600 lei
Premiul II – 400 lei
Premiul III – 200 lei
Ministrul Sorin Cîmpeanu – principalele declarații pe această temă, făcute după ședința de miercuri:
“Un al doilea set de propuneri (…) este dat de un proiect de hotărâre de guvern prin care mărim semnificativ cuantumul premiilor elevilor români care au obținut rezultate excepționale, în acest an în mod deosebit, la olimpiadele internaționale. . Rezultate care merg de multe ori până la locul 2 mondial sau locul 5 mondial, de foarte multe ori pe primul loc la nivel european. Exemplu: olimpiada de fizică – locul 2 mondial și primul loc european, detașat, sau olimpiada de matematică – locul 5 mondial și primul loc, detașat. Avem și alte olimpiade, olimpiada de limba germană, în care o elevă din Bacău a obținut medalie de aur, premiul I. Aceste premii nu aveau o valoare pe care guvernul să o considere conformă cu rezultatele acestor tineri excepționali. Astfel, premiile au fost crescute.
Premiul I, aur absolut, punctaj maxim – 20.000 de lei. Acest premiu este luat și de elev, și de școala din care provine acel elev. Deci fiecare dintre cei doi, școala care a contribuit la formarea elevului primește 20.000 de lei, elevul primește 20.000 de lei. Până acum, premiul era de 12.250 de lei.
Premiile 2, 3 și mențiune au valori de asemenea crescute semnificativ la 15.000 de lei, 12.000 de lei, 10.000 de lei și 6.000 de lei mențiune.
Pentru olimpiadele regionale sau europene, premiul I este de 7.500 de lei.
Pentru că, în momentul de față, pentru o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, care ia premiul I la nivel național, legislația actuală, hotărârea de guvern din 2016 prevede o valoare a premiului de 22 de lei per elev, care a luat locul 1 la nivel național, Ministerul Educației și Guvernul României au considerat, de asemenea, inacceptabilă această situație, iar propunerile sunt de creștere până la 600 de lei. Pentru fiecare elev din echipă. Se multiplică, evident, cu numărul de premii.
Primirea olimpicilor internaționali se va face la Guvernul României, premierul României pentru a recunoaște rezultatele absolut excepționale ale acestor elevi a decis să organizeze o sesiune extraordinară de primire a tuturor la Guvernul României”.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024