Știrea zilei
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații

Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.

Lupta cu coronavirusul la Botoșani: Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul


În adoptarea hotărârii, CJSU Botoșani a invocat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.


Actele normative aduse în discuție prevăd restricțiile pe care autoritățile statului trebuie să le impună în funcție de numărul cazurilor de coronavirus dintr-o localitate și mai ales de îmbolnăvirile la mia de locuitori.


Aplicate însă la Botoșani, reglementările în cauză au produs o situație profund nedreaptă, care simplu și la obiect poate fi rezumată astfel: ”Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul”.

 

9 din 10 focare sunt în unitățile statului


Iar acest aspect iese la iveală printr-o simplă analiză a focarelor existente în capitala județului la data adoptării deciziei de către CJSU.

 

Iată-le:

 

Complexul de case de tip familial ”Sfântul Mina” – 19 persoane infectate
Penitenciarul Botoșani – 9
Casa de Asigurări de Sănătate – 7
FC Botoșani, echipa Under 19 – 7
Centrul de Integrare prin Terapie Ocupatională “Lucie Lecomte” Botoșani – 7
Spitalul de Pneumoftiziologie – 6
Centrul de Dializă – 5
Direcția de Sănătate Publică – 4
Inspectoratul Școlar Județean – 4
Centrul Maternal ”Micul Prinț” – 4


*Potrivit informațiilor transmise de Prefectură, focar se consideră de la existența a minimum 3 cazuri în sus, în cadrul aceleiași unități

 

Nici măcar un focar la cafenele, restaurante, cinematografe


Așadar, ieri la Botoșani aveam 10 focare, iar nouă dintre acestea sunt unități ale statului, de mai multe tipuri: subordonate Guvernului, Consiliului Județean și Consiliului Local.


Un singur focar vine din privat, dacă echipa de tineret a FC Botoșani poate fi considerată astfel. Oricum, nu este o activitate care să presupună interacțiunea cu publicul, stadionele fiind de multă vreme închise la meciuri.


Așadar, nu există nici măcar un singur focar la un bar, restaurant, cinematograf, cafenea, cazino.


Ei bine, pe cine a închis însă CJSU?

 

Dar s-au închis tocmai cafenelele, restaurantele, cinematografele


În afara școlilor, membrii CJSU au închis tocmai restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri de noroc.


Astfel spus, autoritățile statului nu sunt în stare să își gestioneze propriile unități în pandemie, dar le închid pe cele ale privaților, chiar dacă acolo nu sunt focare.


Cum este posibil așa ceva?


Prevăzând ce urmează să se întâmple, Botoșăneanul i-a solicitat un punct de vedere prefectului încă din urmă cu două săptămâni. Iar primul reprezentant al Guvernului în județ a dat vina pe lucrătorii de la stat, care ar fi participat la tot felul de evenimente private fără să se protejeze și ar fi contactat acolo boala, pe care apoi ar fi răspândit-o la serviciu și nu numai.


”Nu poți defini un focar în cadrul unei unități de alimentație publică pentru că, dacă se face petrecerea și se infectează de la o singură persoană care este în local, aceea pleacă acasă și infectează comunitatea sau chiar o instituție publică. Atenție! Focare în instituțiile publice nu sunt doar din interiorul instituțiilor publice, ci din participarea la evenimente, concerte și așa mai departe”,


Dan Nechifor, prefect.


Acesta a dat ca exemplu o petrecere organizată de botoșăneni într-o pensiune din Suceava la care participanții s-au infectat, s-au întors acasă și au transmis virusul copiilor lor.


”Deci există această transmitere comunitară care vine chiar din rândul părinților. Îl dă la școală, copilul lor îl dă la alt elev și apoi suntem obligați să închidem școala”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Câteva întrebări de bun simț


Raționamentul dă însă naștere unor întrebări de bun simț:


-    Doar bugetarii participă la chefuri și apoi merg la serviciu?
-    Dacă și lucrătorii din privat participă la rândul lor la astfel de petreceri private, cum se face că în prezent focare sunt doar în unitățile statului?
-    Cum este totuși posibil ca, de exemplu, să se organizeze o petrecere la un restaurant la care să se infecteze toți participanții și nici măcar un singur angajat al localului?

-    Cum este posibil să închizi o mulțime de școli și să obligi elevii să învețe online fără să existe vreun focar în aceste școli?

 

Te poți aștepta de la niște bugetari să adopte măsuri cu gândul la mediul privat?


Culmea însă este că aceste măsuri, de-a dreptul aberante pentru firmele și angajații care nu au focare, dar care trebuie să își sisteze activitatea, lovesc în final tocmai în bugetul de stat, care nu mai încasează obligațiile de la companiile care sunt nevoite să își pună lacătele pe ușă, bani din care primesc lunar leafa pe card inclusiv membrii CJSU care au decis să le închidă.


Dat atât timp cât, indiferent de măsuri, salariul tot îl vor primi, plus o mulțime de alte ”bonusuri de pandemie”, este greu de crezut că vor gândi, analiza, trata problema Covid și în profunzimea sa economică, nu doar la nivel matematic.  

 

Ședința în care s-a închis o bună parte a orașului, secretă, ca toate celelalte din pandemie

 

În fine, este inutil să vă mai spunem că și această hotărâre a CJSU atât de importantă pentru cei peste 100.000 de locuitori ai municipiului Botoșani și nu numai, a fost luată tot în cadrul unei ședințe la care accesul mass-media a fost interzis.

 

Botoșăneanul a semnalat în mai multe rânduri faptul că, de la debutul pandemiei, presa a fost dată afară de la absolut toate întrunirile CJSU. În luna august, după ce publicația noastră a relatat acest lucru, prefectul a promis că va găsi o cale pentru ca întrunirile CJSU să fie publice, avansând inclusiv ideea transmiterii lor live pe internet.

 

Deși orice participant cu un smartphone ar putea să facă acest lucru, ședințele tot secrete au rămas. Și astfel apare o întrebare fundamentală: ce au de ascuns acești oameni?

 

loading...
Monica Adăscăliței, directorul DSP: Cele mai multe sunt focare familiale
Inspectorii școlari infectați cu covid nu pot respira singuri: Acest virus are o evoluție imprevizibilă la bolnavi

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Loading...
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Loading...
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
De s-ar sfarsi odata vremea bugetarilor!!!! Profesorii sa fie platiti la ora, concediul sa fie de 21 zile si nu de 6 luni/an, functionarul la numarul de hartii facute, politistul sa fie platit pentru rezolvarea cazurilor, medicii la numarul de cazuri ATENTIE! rezolvate (adica nu la morga). Ne-au napadit sugativele de la buget! Incompetenti, inculti (sa vedeti cum scriu niste cadre didactice cu titularizare.... iti vine sa mori) si pe deasupra aroganti. Vin din plecarile saptamanale duminica, iar luni, cauta o alta pensiune pentru week-end-ul urmator. Cei de la privat nu fac asta, aia vor muri la locul de munca.Specia asta de bugetar trebuie sa dispara! Dar stau linistit, nu mai dureaza mult... Bani nu mai sunt...
30 octombrie 2020, 15:09
La Penitenciarul Botoșani s-a deschis o celulă pe care s-a pus un anunț: Rezervat pentru Comitetul de Urgență.
30 octombrie 2020, 13:03
La privat angajatorul plateste integral costurile cu testele, la stat,NU. La stat , angajatii platesc din propriile lor buzunare toate cheltuielile, desi tot din propriile buzunare platesc si asigurari. Probabil medicii( si domnul DOCTOR Flutur -Sv) si parlamentarii nu sunt invitati sa scoata banul din buzunar si pentru testul Covid19. Dumneavoastra, cei din mass-media puteti afla cu exactitate cum sta treaba.
30 octombrie 2020, 11:36
Bai da pe cine v-ați găsit să întrebați și voi mă.... Pe prefectul X și 0.
30 octombrie 2020, 10:11
Normal sa se infecteze bugetarii deoarece fiind atat de multi incat nu pot pastra nici macar distanta de 30 cm intre ei. Un exemplu: in 1989 la primaria Botosani erau 30 de persoane. Acum sunt peste 300.
30 octombrie 2020, 09:24
Acest prefect PNL-ist(X și 0) tinde spre 0. O mare amețeală în toate deciziile pe care le ia.
30 octombrie 2020, 07:54
Timpul trece, leafa merge, măsuri alandala iau. Oricum bugetarii o duc cel mai bine în vremurile astea, lor le arde de petreceri.
30 octombrie 2020, 07:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.8 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
3.9 o C
Saveni
4.9 o C
Ştefăneşti
5.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.