Știrea zilei
ADEVĂRATA poveste a lui Daniel Câșlariu! Ce a făcut botoșăneanul înainte și ce salariu încasează de la Asociația Grup Civic

Cineva i-a spus lui Daniel Câșlariu că, într-un timp extrem de scurt, a devenit un fenomen. Nu a exagerat cu nimic. Probabil că visul oricărui om politic, de a dobândi notorietate cât mai multă, îl trăiește fără să-l fi plănuit dinainte Daniel Câșlariu, botoșăneanul de 30 de ani care a ajuns să fie considerat îngerul sărmanilor de la Botoșani.

Născut din proteste

 

Daniel Câșlariu a apărut dintr-o dată la un protest. Poate că pe atunci nu știa care îi este menirea în această viață și cum urmează să coaguleze oameni în jurul lui pentru binele săracilor. La jumătate de an de când a înființat Asociația Grup Civic, tânărul de 30 de ani este printre cei mai cunoscuți botoșăneni și a primit chiar și o nominalizare la Gala Excelenței în Asistența Socială, la secțiunea „Instituția anului”. A ajuns pe locul 2 la nivel național, fiind votat de mii de oameni. 

 

 

 

După 6 luni de Asociație Grup Civic, ți-ai stabilit un scop al tău?

 

 • Da, eu cred că scopul meu este de a fi un înger pentru copiii nevoiași, o speranță pentru multe familii care sunt în dificultate și care nu mai au nicio speranță că viața lor se poate îndrepta în vreun fel. Și când eu ajung pe la familiile respective parcă le dau o speranță la o viață mai bună.

 

Te regăsești în cazurile sociale pe care le ajuți?

 

 • În marea majoritate a cazurilor mă regăsesc. Îmi amintesc exact situația mea de când eram copil și cât de greu îmi era. Mi-am dorit enorm de mult să am și eu o bicicletă și nu am avut niciodată. Mi-am dorit să am și eu haine curate sau mai multe perechi de papuci. La mine nu exista, umblam cu o pereche până se rupea în speranța că poate-mi mai dădea vreun vecin vreo pereche sau poate, poate îmi cumpăra mama. Deși șansele erau foarte slabe pentru că era foarte greu. Iar de a avea bani de cumpărat mâncare, era mai important.

 

Daniel a fost „în lumina reflectoarelor” prin cazurile pe care le-a adus în atenția publică. A vorbit despre sărmani cel mai mult, iar despre el aproape deloc. Tatăl său a fost pompier însă i-a părăsit timpuriu. Ca o ironie crudă, la câteva luni de la moartea lui, casa familiei avea să ia foc.

 

„Fratele meu m-a aruncat pe geam”

 

Dar tatăl tău?

 

 • Tata a murit pe 22 aprilie 1994. A fost pompier de meserie. Mama a rămas văduvă, fără serviciu, cu 4 copii, trei la școală, eu la grădiniță. Avea 40 de ani atunci. Nu a durat mult, a venit iarna și pe 27 noiembrie, mama era la o vecină unde muncea cu ziua, eu cu fratele meu eram în casă la teme. Eram în ultima cameră, să mergem la toaletă, că era afară. Când am dat să ieșim pe ușă, a izbucnit flacăra, casa luase foc, eram prinși în ultima cameră. Spre norocul meu, fratele meu m-a aruncat pe mine pe geam, pe dânsul l-a ars la o mână și am scăpat cu viață. Dar casa a ars în întregime. Am rămas, vă imaginați, în plină iarnă fără tată, fără casă, mama nu serviciu, 4 copii… am rămas pe drumuri. Am mai dormit o săptămână la un vecin, alta la altul până am reușit să băgăm două paturi într-o bucătărie de vară și să facem o sobă cu ajutorul vecinilor. Am stat mai mult de 10 ani în camera aia. În celelalte două camere bătea vântul. Până a reușit mama mea să plece în Italia, a stat 10 ani, a fost badantă, a avut grijă de moșnegi și babe, oameni în vârstă.

 

 • Și până am terminat eu școala. Am făcut 10 clase la Trușești, la mine în sat, la agricultură, dar s-a desființat clasa noastră, eram puțini elevi și m-am trezit că nu pot să-mi termin studiile. Eram speriat, am știut că dacă nu termin o școală, nimic nu o să reușesc. Deși n-aveam nicio posibilitate, cu casa în construcție că mama băga toți banii în casă pe care-i trimitea din Italia, am plecat la Ștefănești. M-am înscris acolo la școală, am găsit un apartament fără sobă și fără nimic. În 2008 dădeam 100 de lei chirie pe lună și stăteam într-o cameră, țin minte și acum, aveam celofan băgat în geamuri că era foarte frig și mă înveleam cu două plapumi. Nu am să uit toată viața mea. A fost o zi în care mâncarea mea nu era altceva decât parizer prăjit cu ou, nu altceva, nu puteam să mănânc, nu știam ce să fac și nu aveam posibilitatea. Eu lucram ca DJ în perioada aia și câștigam 100 de lei pe seară. Banii ăia trebuia să fiu sigur că îmi ajung de la o săptămână la alta să pot să mănânc. Nu mai spun de pachețele la școală cum aveau copiii, nu aveam, deși eram mărișor, în clasa a XI-a.

 

 

 • Într-o zi pe sună mama mea, nu mâncasem nimic în ziua aia, rămăsesem fără bani. Și m-a întrebat mama: măi, Dănuț, că așa mă alinta, ai mâncat ceva azi? – Da, mamă, uite adineauri am mâncat. Dar mama-i mamă, simte copilul. Și chiar a doua zi mi-a trimis 100 de euro să mă mai descurc o perioadă.

 

 • Când am făcut 13 clase, am dat un bacalaureat, în cele din urmă l-am luat, i-am zis mamei: uite am terminat și eu școala, toți părinții vin la absolvire, vino și matale, nu-s premiant, dar…Am fost șeful clasei în ultimii trei ani, nu eram cel mai deștept, eram un elev de 7 - 8, dar eram fâșneț. Când mama a venit atunci, eu știam că trebuie să plec în Anglia, m-am rugat de un vecin să merg la bucătărie la spălat vase. Omul mi-a zis: da, te aștept în Anglia.

 

A plecat la spălat vase

 

Când a terminat Școala Profesională, Daniel a hotărât că este momentul să inverseze rolurile. A ales să ia el calea străinătății și să-și cruțe mama de munca de badantă. I-a ars buletinul și pașaportul și după o ceartă crâncenă mamă – fiu, a plecat în Anglia la spălat vase. După o lună de zile a început el să trimită bani acasă. Mama lui nu a mai plecat din țară. Vrea să îi asigure o bătrânețe liniștite, în totală opoziție cu copilăria lui, pe care și-o va aminti mereu și-i va fi lecție.

 

(FOTO - Daniel și mama lui)

 

 • Mergeam la un vecin, mă trezeam la 5 dimineața, aveam grijă să fac curat la două vaci, să le mulg, să le dau apă, să le duc la păscut, să dau la porci, la găini. La 7 veneam înapoi la om în ogradă după ce-mi terminam sectorul că așa se zice la țară, mă spălam, îmi dădea o gură de mâncare și plecam la școală. Când terminam școala, din nou, aceeași operațiune. Doar pentru ceva de mâncare, nu-mi dădea bani, doar ca să mănânc. Ani la rând am muncit pentru a avea ce mânca. Asta a fost…

 

Te-ai gândit atunci că vei ajunge să ajuți oameni aflați în situația în care ai fost tu sau asta a venit așa firesc?

 

 • Nu am sperat ca la 6 luni de zile să fie așa o amploare și să ajung așa de cunoscut și să pot să ajut. Să am posibilitatea din toate părțile, pentru că știți prea bine, Asociația Grup Civic are numai un singur membru, eu. Dar eu nu aș fi reușit fără oamenii pe care îi am în spate. Sunt o sumedenie de oameni care mă susțin și orice problemă aș avea la primul telefon ei sar în ajutorul meu.

 

Din ce categorie sunt donatorii tăi?

 

 • La început au fost oamenii simpli care au ajutat. În ultima perioadă au început să vină și oameni de afaceri, dar și din diferite ramuri, justiție, bugetari. Au început să se adune cât mai mulți, eu făcând și arătând ce fac, transparența mea, și când au văzut că sunt un băiat simplu, că nu îmi caut alte interese, să-mi fac afaceri sau să-mi umplu buzunarele cu bani, oamenii au sărit în ajutor și sunt acolo când am eu nevoie.

 

Ai spus că „transparența este cheia succesului”. Ce înseamnă transparență pentru tine?

 

 • În momentul în care un om vine la mine și-mi dă un aragaz, un frigider sau o sumă de bani, eu arăt oamenilor: uite, mi-ai dat suma aia, am ajuns la familia asta, am mulțumit frumos și am postat pe internet să vadă lumea. Acolo-s banii dv., întotdeauna am arătat oamenilor ceea ce am făcut cu bănuții care mi s-au dat sau cu lucrurile. Pentru că dacă arăți oamenilor ceea ce faci și arăți că ești corect, ai de câștigat. Cum zicea un prieten de-al meu: băi, Câșlariu, ai devenit un fenomen. Dar am reușit asta pentru că mi-a dat Dumnezeu un pic de minte și m-a ținut curat. Și mă rog în fiecare zi să mă păzească, să nu mă mănânce cumva, să vină acea dorință de a pune mâna pe bani sau de a avea alte interese. Pentru că umblu cu foarte mulți bani iar la un ONG sunt foarte multe posibilități de a sustrage bani. Dar eu mă rog la Dumnezeu să mă păzească de chestiile astea.

 

Care este cea mai mare donație primită de Asociația Grup Civic?

 

 

 • Am primit-o chiar săptămâna trecută de la o d-nă foarte drăguță de la Dorohoi. Văzând că eu conduc o mașină foarte veche, de peste 20 de ani, celebrul meu Golf albastru, mi-a cumpărat un Caddy din 2011, o mașină în două locuri ca să pot să car cele necesare. Eu ce am văzut pe internet, e undeva la 4.500 – 5.000 de euro. Acești bani îi am și la momentul actual în asociație și puteam să cumpăr eu, pentru că legal pot folosi, este un bun pe care-l folosesc, dar preferam să fac ceva pentru copii. Și așa a vrut bunul Dumnezeu ca ea să-mi doneze.

 

 

Oamenii care vor să ajute cu lucruri, nu neapărat cu bani, unde-l pot găsi pe Daniel Câșlariu?

 

 • În cele din urmă, am primit un spațiu de depozitare la Incubatorul de Afaceri, pe Șoseaua Iașului. De obicei nu sunt acolo, singurel sunt mereu pe drumuri. Dar acolo este punctul, mă găsesc la telefon și eu mă întâlnesc acolo și descarc.

 

În hala de la marginea orașului Daniel depozitează pachetele pe care le primește. Are cutii trimise de botoșăneni de prin Italia sau alte țări. Având în vedere de familiile care îi ajung în atenție, știe cu ce lucruri poate ajuta, în funcție de conținutul sacilor etichetați și numerotați. În laptop ține o evidență fotografică a tuturor oamenilor pe care îi ajută.

 

Sunt oamenii din Botoșani oameni buni?

 

 • Sincer să vă zic, eu am crezut că noi suntem o nație de oameni răi, am crezut că noi oamenii vrem numai să ne facem propriile noastre interese. La început a fost greu, dar am descoperit că botoșănenii sunt o nație de oameni foarte buni. Și ei nu au timpul necesar să facă ei înșiși lucruri frumoase. Dar dacă apare o persoană care demonstrează asta, sunt în stare să dea și haina de pe ei.

 

Eu vă aduc copiii, voi faceți-i fericiți

 

Pentru Paști, ai un proiect pregătit, cum a fost cel din iarnă?

 

 • Am vrut să fac campania „5000 de zâmbete” la Paști dar o să merg în continuare la Crăciun, în fiecare an. La Paști nu știu dacă voi reuși pentru că am foarte multe proiecte pe care le-am început și vreau să le termin. Dar în schimb, m-am gândit ca pe 1 iunie să fac ceva de amploare. Poate voi reuși să aduc în jur de 1.000 de copii la Botoșani, din mediul rural, cei mai săraci. Și să rog oamenii să vină ei, să le dea ce doresc, dulciuri, hăinuțe, ce vor. Eu vă aduc copiii, voi faceți-i fericiți. Acum sper să mă ajute Dumnezeu să reușesc, eu aduc 1.000 de copii și sper să găsesc 1.000 de oameni, cum ar veni: alege-ți copilul și fă-l fericit.

 

 

Intenționează să apeleze la Inspectoratul Școlar Județean prin care să ceară sprijin ca toți copiii din mediul rural să fie aduși la Botoșani cu microbuze școlare.

O locație potrivită ar putea fi chiar Parcul Cornișa.

 

Pentru cei care mai au semne de întrebare în privința ta, cât câștigă Daniel Câșlariu din asociație?

 

 • Daniel Câșlariu are un salariu la asociație, pentru că eu fac treaba asta de dimineață până seara, câștig 1.770 de lei pe lună. Am motorina decontată, asta e cel mai bun, oamenii nu știu, dar eu fac mai mult de 1.000 km la săptămână. Singurul câștig al lui Daniel Câșlariu este de 1.770 de lei. Mai sunt situații în care omul îmi mai dă 100 sau 50 de lei și zice: uite, Daniel ăștia sunt pentru tine. Satisfacția pe care o am în fiecare zi, ușile deschise și cum mă privește lumea pe stradă, contează mai mult decât partea financiară.

 

Daniel Câșlariu dorește să-i liniștească pe oamenii politici de la Botoșani: nu le va fi vreodată adversar. Deși a avut propuneri să preia chiar organizații județene politice. Iar celor care l-au bănuit de interese ascunse le transmite atât: în continuare stă cu fruntea sus.

 

 • Am avut oferte să candidez, toată lumea spunea, dle, Câșlariu caută o funcție. A venit și momentul în care s-au anunțat candidaturile și Daniel Câșlariu tot drept este. Nu are nicio funcție, nu este în niciun partid și nu vrea nicio funcție nicăieri. Celor care m-au criticat și au dat cu mine de pământ că vreau și caut ciolanul ar trebui să-și ceară scuze. Politica este cea mai mare suferință a țării, eu știu mai bine decât oricine din județul acesta că din cauza politicii cei mai mulți au de suferit, mai ales clasa de jos.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Ofertă UNICAT: Un om de afaceri acordă 10.000 de euro botoșăneanului care îi aduce cumpărător pentru o clădire din zona ultracentrală – FOTOGALERIE
Prima dată a scos-o la vânzare în 2014, după ce timp de trei ani a operat acolo pub-ul ”La Negustori”. Ulterior a închiriat-o la alte firme cu afaceri în domeniul HORECA, însă nu a renunțat la ideea de a ceda întregul imobil.
Felicitari pentru tot ce faci!Nu lua in seama rautacismele.Pt Misha,corect Pasti!
7 martie 2020, 16:58
Sa povestească episodul Românești. Cunoscătorii știu ce zic
6 martie 2020, 16:40
Tot respectul.....
6 martie 2020, 16:19
Pasti sau Paste? :/
6 martie 2020, 09:25
Omul asta e extraordinar !!!!!!
6 martie 2020, 08:55
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.