Știrea zilei
ADEVĂRATA poveste a lui Daniel Câșlariu! Ce a făcut botoșăneanul înainte și ce salariu încasează de la Asociația Grup Civic

Cineva i-a spus lui Daniel Câșlariu că, într-un timp extrem de scurt, a devenit un fenomen. Nu a exagerat cu nimic. Probabil că visul oricărui om politic, de a dobândi notorietate cât mai multă, îl trăiește fără să-l fi plănuit dinainte Daniel Câșlariu, botoșăneanul de 30 de ani care a ajuns să fie considerat îngerul sărmanilor de la Botoșani.

Născut din proteste

 

Daniel Câșlariu a apărut dintr-o dată la un protest. Poate că pe atunci nu știa care îi este menirea în această viață și cum urmează să coaguleze oameni în jurul lui pentru binele săracilor. La jumătate de an de când a înființat Asociația Grup Civic, tânărul de 30 de ani este printre cei mai cunoscuți botoșăneni și a primit chiar și o nominalizare la Gala Excelenței în Asistența Socială, la secțiunea „Instituția anului”. A ajuns pe locul 2 la nivel național, fiind votat de mii de oameni. 

 

 

 

După 6 luni de Asociație Grup Civic, ți-ai stabilit un scop al tău?

 

 • Da, eu cred că scopul meu este de a fi un înger pentru copiii nevoiași, o speranță pentru multe familii care sunt în dificultate și care nu mai au nicio speranță că viața lor se poate îndrepta în vreun fel. Și când eu ajung pe la familiile respective parcă le dau o speranță la o viață mai bună.

 

Te regăsești în cazurile sociale pe care le ajuți?

 

 • În marea majoritate a cazurilor mă regăsesc. Îmi amintesc exact situația mea de când eram copil și cât de greu îmi era. Mi-am dorit enorm de mult să am și eu o bicicletă și nu am avut niciodată. Mi-am dorit să am și eu haine curate sau mai multe perechi de papuci. La mine nu exista, umblam cu o pereche până se rupea în speranța că poate-mi mai dădea vreun vecin vreo pereche sau poate, poate îmi cumpăra mama. Deși șansele erau foarte slabe pentru că era foarte greu. Iar de a avea bani de cumpărat mâncare, era mai important.

 

Daniel a fost „în lumina reflectoarelor” prin cazurile pe care le-a adus în atenția publică. A vorbit despre sărmani cel mai mult, iar despre el aproape deloc. Tatăl său a fost pompier însă i-a părăsit timpuriu. Ca o ironie crudă, la câteva luni de la moartea lui, casa familiei avea să ia foc.

 

„Fratele meu m-a aruncat pe geam”

 

Dar tatăl tău?

 

 • Tata a murit pe 22 aprilie 1994. A fost pompier de meserie. Mama a rămas văduvă, fără serviciu, cu 4 copii, trei la școală, eu la grădiniță. Avea 40 de ani atunci. Nu a durat mult, a venit iarna și pe 27 noiembrie, mama era la o vecină unde muncea cu ziua, eu cu fratele meu eram în casă la teme. Eram în ultima cameră, să mergem la toaletă, că era afară. Când am dat să ieșim pe ușă, a izbucnit flacăra, casa luase foc, eram prinși în ultima cameră. Spre norocul meu, fratele meu m-a aruncat pe mine pe geam, pe dânsul l-a ars la o mână și am scăpat cu viață. Dar casa a ars în întregime. Am rămas, vă imaginați, în plină iarnă fără tată, fără casă, mama nu serviciu, 4 copii… am rămas pe drumuri. Am mai dormit o săptămână la un vecin, alta la altul până am reușit să băgăm două paturi într-o bucătărie de vară și să facem o sobă cu ajutorul vecinilor. Am stat mai mult de 10 ani în camera aia. În celelalte două camere bătea vântul. Până a reușit mama mea să plece în Italia, a stat 10 ani, a fost badantă, a avut grijă de moșnegi și babe, oameni în vârstă.

 

 • Și până am terminat eu școala. Am făcut 10 clase la Trușești, la mine în sat, la agricultură, dar s-a desființat clasa noastră, eram puțini elevi și m-am trezit că nu pot să-mi termin studiile. Eram speriat, am știut că dacă nu termin o școală, nimic nu o să reușesc. Deși n-aveam nicio posibilitate, cu casa în construcție că mama băga toți banii în casă pe care-i trimitea din Italia, am plecat la Ștefănești. M-am înscris acolo la școală, am găsit un apartament fără sobă și fără nimic. În 2008 dădeam 100 de lei chirie pe lună și stăteam într-o cameră, țin minte și acum, aveam celofan băgat în geamuri că era foarte frig și mă înveleam cu două plapumi. Nu am să uit toată viața mea. A fost o zi în care mâncarea mea nu era altceva decât parizer prăjit cu ou, nu altceva, nu puteam să mănânc, nu știam ce să fac și nu aveam posibilitatea. Eu lucram ca DJ în perioada aia și câștigam 100 de lei pe seară. Banii ăia trebuia să fiu sigur că îmi ajung de la o săptămână la alta să pot să mănânc. Nu mai spun de pachețele la școală cum aveau copiii, nu aveam, deși eram mărișor, în clasa a XI-a.

 

 

 • Într-o zi pe sună mama mea, nu mâncasem nimic în ziua aia, rămăsesem fără bani. Și m-a întrebat mama: măi, Dănuț, că așa mă alinta, ai mâncat ceva azi? – Da, mamă, uite adineauri am mâncat. Dar mama-i mamă, simte copilul. Și chiar a doua zi mi-a trimis 100 de euro să mă mai descurc o perioadă.

 

 • Când am făcut 13 clase, am dat un bacalaureat, în cele din urmă l-am luat, i-am zis mamei: uite am terminat și eu școala, toți părinții vin la absolvire, vino și matale, nu-s premiant, dar…Am fost șeful clasei în ultimii trei ani, nu eram cel mai deștept, eram un elev de 7 - 8, dar eram fâșneț. Când mama a venit atunci, eu știam că trebuie să plec în Anglia, m-am rugat de un vecin să merg la bucătărie la spălat vase. Omul mi-a zis: da, te aștept în Anglia.

 

A plecat la spălat vase

 

Când a terminat Școala Profesională, Daniel a hotărât că este momentul să inverseze rolurile. A ales să ia el calea străinătății și să-și cruțe mama de munca de badantă. I-a ars buletinul și pașaportul și după o ceartă crâncenă mamă – fiu, a plecat în Anglia la spălat vase. După o lună de zile a început el să trimită bani acasă. Mama lui nu a mai plecat din țară. Vrea să îi asigure o bătrânețe liniștite, în totală opoziție cu copilăria lui, pe care și-o va aminti mereu și-i va fi lecție.

 

(FOTO - Daniel și mama lui)

 

 • Mergeam la un vecin, mă trezeam la 5 dimineața, aveam grijă să fac curat la două vaci, să le mulg, să le dau apă, să le duc la păscut, să dau la porci, la găini. La 7 veneam înapoi la om în ogradă după ce-mi terminam sectorul că așa se zice la țară, mă spălam, îmi dădea o gură de mâncare și plecam la școală. Când terminam școala, din nou, aceeași operațiune. Doar pentru ceva de mâncare, nu-mi dădea bani, doar ca să mănânc. Ani la rând am muncit pentru a avea ce mânca. Asta a fost…

 

Te-ai gândit atunci că vei ajunge să ajuți oameni aflați în situația în care ai fost tu sau asta a venit așa firesc?

 

 • Nu am sperat ca la 6 luni de zile să fie așa o amploare și să ajung așa de cunoscut și să pot să ajut. Să am posibilitatea din toate părțile, pentru că știți prea bine, Asociația Grup Civic are numai un singur membru, eu. Dar eu nu aș fi reușit fără oamenii pe care îi am în spate. Sunt o sumedenie de oameni care mă susțin și orice problemă aș avea la primul telefon ei sar în ajutorul meu.

 

Din ce categorie sunt donatorii tăi?

 

 • La început au fost oamenii simpli care au ajutat. În ultima perioadă au început să vină și oameni de afaceri, dar și din diferite ramuri, justiție, bugetari. Au început să se adune cât mai mulți, eu făcând și arătând ce fac, transparența mea, și când au văzut că sunt un băiat simplu, că nu îmi caut alte interese, să-mi fac afaceri sau să-mi umplu buzunarele cu bani, oamenii au sărit în ajutor și sunt acolo când am eu nevoie.

 

Ai spus că „transparența este cheia succesului”. Ce înseamnă transparență pentru tine?

 

 • În momentul în care un om vine la mine și-mi dă un aragaz, un frigider sau o sumă de bani, eu arăt oamenilor: uite, mi-ai dat suma aia, am ajuns la familia asta, am mulțumit frumos și am postat pe internet să vadă lumea. Acolo-s banii dv., întotdeauna am arătat oamenilor ceea ce am făcut cu bănuții care mi s-au dat sau cu lucrurile. Pentru că dacă arăți oamenilor ceea ce faci și arăți că ești corect, ai de câștigat. Cum zicea un prieten de-al meu: băi, Câșlariu, ai devenit un fenomen. Dar am reușit asta pentru că mi-a dat Dumnezeu un pic de minte și m-a ținut curat. Și mă rog în fiecare zi să mă păzească, să nu mă mănânce cumva, să vină acea dorință de a pune mâna pe bani sau de a avea alte interese. Pentru că umblu cu foarte mulți bani iar la un ONG sunt foarte multe posibilități de a sustrage bani. Dar eu mă rog la Dumnezeu să mă păzească de chestiile astea.

 

Care este cea mai mare donație primită de Asociația Grup Civic?

 

 

 • Am primit-o chiar săptămâna trecută de la o d-nă foarte drăguță de la Dorohoi. Văzând că eu conduc o mașină foarte veche, de peste 20 de ani, celebrul meu Golf albastru, mi-a cumpărat un Caddy din 2011, o mașină în două locuri ca să pot să car cele necesare. Eu ce am văzut pe internet, e undeva la 4.500 – 5.000 de euro. Acești bani îi am și la momentul actual în asociație și puteam să cumpăr eu, pentru că legal pot folosi, este un bun pe care-l folosesc, dar preferam să fac ceva pentru copii. Și așa a vrut bunul Dumnezeu ca ea să-mi doneze.

 

 

Oamenii care vor să ajute cu lucruri, nu neapărat cu bani, unde-l pot găsi pe Daniel Câșlariu?

 

 • În cele din urmă, am primit un spațiu de depozitare la Incubatorul de Afaceri, pe Șoseaua Iașului. De obicei nu sunt acolo, singurel sunt mereu pe drumuri. Dar acolo este punctul, mă găsesc la telefon și eu mă întâlnesc acolo și descarc.

 

În hala de la marginea orașului Daniel depozitează pachetele pe care le primește. Are cutii trimise de botoșăneni de prin Italia sau alte țări. Având în vedere de familiile care îi ajung în atenție, știe cu ce lucruri poate ajuta, în funcție de conținutul sacilor etichetați și numerotați. În laptop ține o evidență fotografică a tuturor oamenilor pe care îi ajută.

 

Sunt oamenii din Botoșani oameni buni?

 

 • Sincer să vă zic, eu am crezut că noi suntem o nație de oameni răi, am crezut că noi oamenii vrem numai să ne facem propriile noastre interese. La început a fost greu, dar am descoperit că botoșănenii sunt o nație de oameni foarte buni. Și ei nu au timpul necesar să facă ei înșiși lucruri frumoase. Dar dacă apare o persoană care demonstrează asta, sunt în stare să dea și haina de pe ei.

 

Eu vă aduc copiii, voi faceți-i fericiți

 

Pentru Paști, ai un proiect pregătit, cum a fost cel din iarnă?

 

 • Am vrut să fac campania „5000 de zâmbete” la Paști dar o să merg în continuare la Crăciun, în fiecare an. La Paști nu știu dacă voi reuși pentru că am foarte multe proiecte pe care le-am început și vreau să le termin. Dar în schimb, m-am gândit ca pe 1 iunie să fac ceva de amploare. Poate voi reuși să aduc în jur de 1.000 de copii la Botoșani, din mediul rural, cei mai săraci. Și să rog oamenii să vină ei, să le dea ce doresc, dulciuri, hăinuțe, ce vor. Eu vă aduc copiii, voi faceți-i fericiți. Acum sper să mă ajute Dumnezeu să reușesc, eu aduc 1.000 de copii și sper să găsesc 1.000 de oameni, cum ar veni: alege-ți copilul și fă-l fericit.

 

 

Intenționează să apeleze la Inspectoratul Școlar Județean prin care să ceară sprijin ca toți copiii din mediul rural să fie aduși la Botoșani cu microbuze școlare.

O locație potrivită ar putea fi chiar Parcul Cornișa.

 

Pentru cei care mai au semne de întrebare în privința ta, cât câștigă Daniel Câșlariu din asociație?

 

 • Daniel Câșlariu are un salariu la asociație, pentru că eu fac treaba asta de dimineață până seara, câștig 1.770 de lei pe lună. Am motorina decontată, asta e cel mai bun, oamenii nu știu, dar eu fac mai mult de 1.000 km la săptămână. Singurul câștig al lui Daniel Câșlariu este de 1.770 de lei. Mai sunt situații în care omul îmi mai dă 100 sau 50 de lei și zice: uite, Daniel ăștia sunt pentru tine. Satisfacția pe care o am în fiecare zi, ușile deschise și cum mă privește lumea pe stradă, contează mai mult decât partea financiară.

 

Daniel Câșlariu dorește să-i liniștească pe oamenii politici de la Botoșani: nu le va fi vreodată adversar. Deși a avut propuneri să preia chiar organizații județene politice. Iar celor care l-au bănuit de interese ascunse le transmite atât: în continuare stă cu fruntea sus.

 

 • Am avut oferte să candidez, toată lumea spunea, dle, Câșlariu caută o funcție. A venit și momentul în care s-au anunțat candidaturile și Daniel Câșlariu tot drept este. Nu are nicio funcție, nu este în niciun partid și nu vrea nicio funcție nicăieri. Celor care m-au criticat și au dat cu mine de pământ că vreau și caut ciolanul ar trebui să-și ceară scuze. Politica este cea mai mare suferință a țării, eu știu mai bine decât oricine din județul acesta că din cauza politicii cei mai mulți au de suferit, mai ales clasa de jos.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO
Pentru prima dată de la reluarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, jurnaliștii botoșăneni au avut acces în interiorul clădirii.Iar acest lucru s-a întâmplat după șase ani în care practic în interior nu s-a lucrat aproape deloc, cu excepția intervențiilor de consolidare.
USR-iștii de la Botoșani anunță „dezvăluiri incendiare” cu angajări făcute la Primăria Botoșani – VIDEO
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă convocată de membrii USR Botoșani și în contextul solicitărilor tot mai numeroase de transparentizare a concursurilor publice.
Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Felicitari pentru tot ce faci!Nu lua in seama rautacismele.Pt Misha,corect Pasti!
7 martie 2020, 16:58
Sa povestească episodul Românești. Cunoscătorii știu ce zic
6 martie 2020, 16:40
Tot respectul.....
6 martie 2020, 16:19
Pasti sau Paste? :/
6 martie 2020, 09:25
Omul asta e extraordinar !!!!!!
6 martie 2020, 08:55
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.4 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
1.0 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.