Știrea zilei
Administrație pe furiș: Noii aleși se folosesc de pandemie ca să-și ascundă fețele în ședințe și să voteze în secret hotărâri esențiale pentru Botoșani - VIDEO & FOTOGALERIE

Pandemia care la nivel macro a lovit mai ales în populația ce se confruntă cu restricții de toate felurile, pare să fie totuși în interesul unora. Al celor care ocupă funcții de orice fel, în aparatul de stat.

Pandemia, mănușă pentru politicieni 

 

Se prevalează de criza sanitară și de aparenta teamă de virus, majoritatea instituțiilor publice, fără nicio diferențiere, fie că vorbim de deconcentrate, adică acele unități care se află în subordinea ministerelor, fie de autoritățile publice locale, în această categorie intrând Primăria sau Consiliul Județean.

 

În martie se împlinește un an de când s-au suspendat toate ședințele din aceste instituții, prin care erau furnizate informații de interes local. Un an de zile în care accesul cetățenilor a fost restricționat în aceste unități, paznicii de la poartă devenind factori hotărâtori în a decide cine intră și cine nu în unitățile de stat.

 

Politicienii mai ales profită din plin, din multe puncte de vedere, de această pandemie care oferă cortina „ideală” pentru tot felul de decizii de impact.

 

Ședințele de Consiliu Local sau Consiliu Județean sunt în continuare organizate fără prezența fizică a aleșilor locali.

 

Plenul municipal reprezintă, pentru înțelesul tuturor, un fel de parlament al orașului, care adoptă „legi” numite Hotărâri cu impact asupra urbei, dar care nu pot înlocui deciziile luate de forurile de la București, Parlament sau Guvern.

 

De la începutul pandemiei, întrunirile plenului municipal au fost transmise pe Facebook, de pe contul oficial al lui Cătălin Flutur, când era edil-șef, apoi al Primăriei Botoșani. Consilierii locali, în număr de 23, aleși pe listele partidelor la alegerile locale participă la ședințe prin intermediul tabletelor primitede la stat.

 

Aleșii fără chipuri 

 

Mai mult în teorie pentru că în practică cei mai mulți își țin camerele web închise. Și, având în vedere că sunt convocați o dată pe lună, nici atunci nu catadicsesc să transmită, chiar și online, o legătură cu cei care urmăresc aceste ședințe.

 

Situația se poate regla probabil, la un an distanță de când România a intrat pentru prima dată în starea de urgență.

 

„Când scade indicele de infectare sub 1,5 la mia de locuitori, în acest sens vom putea să ne întâlnim la interior și să putem asigura condițiile pentru buna organizare a ședinței de Consiliu Local. Analizez foarte serios să convoc într-o modalitate clasică, cu prezență fizică, consilierii, pentru următoarea ședință de CL”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Secretomanie totală la Județ: Noi ne dorim, dar nu se poate

 

La Consiliul Județean în schimb, aceste ședințe sunt nepublice de la bun început. Luna trecută, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a luat decizia convocării consilierilor județeni în sala de ședințe.

 

Ulterior nu ne-am confruntat cu o explozie de cazuri sau alte probleme deosebite. Și totuși, joi, 25 februarie 2021, plenul a reluat ședințele audio la care cetățenii sau mass-media nu au acces, fără vreo explicație.

 

„Ne dorim ca toate ședințele să fie făcute cu prezență fizică, în sala de ședințe, dar, din păcate, situația epidemiologică actuală ne impune anumite restricții de distanțare socială, de care, vrem nu vrem, trebuie să ținem cont. Sperăm ca în cel mai scurt timp să revenim la normalitate și să putem desfășura ședințele așa cum se făceau în mod firesc înaintea pandemiei”

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Săracii aleși de la Județ n-au bani de-un laptop pentru o ședință live

 

Șefa Județului continuă și arată că totuși face demersuri să le cumpere aleșilor laptopuri pentru ca lucrările să fie transmise, așa cum se întâmplă la Municipiu.

 

Aceiași consilieri, majoritatea oameni de afaceri sau directori în cazul cărora este greu de crezut că nu dețin un laptop personal, pe care să-l folosească în interesul celor care i-au votat.

 

Aceiași aleși despre a căror averi Botoșăneanul a scris aici: Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ

 

„În paralel, s-a început procedura de achiziții a unor laptopuri pentru consilierii județeni, astfel încât să se poată trece în sistem videoconferință, dar, din păcate, încă nu avem aprobat bugetul. Cu speranța că acest lucru se va produce cât mai curând, vom căuta să fim transparenți și să comunicăm informațiile de interes pentru public și mass-media”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Mai trebuie precizat că, în timp ce politicienii se ascund după pandemie, la Botoșani săptămânal au loc concerte ale Filarmonicii de Stat cu o participare de 180 de persoane, adică și de patru, cinci ori mai mult decât numărul participanților în plenurile municipal și județean: O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

 

În aceeași ordine de idei, pe 7 și 8 Martie, cunoscutul Dan Bitman va concerta la Botoșani, două zile la rând, iar la eveniment este anunțată o participare la fel de „numeroasă”.

 

Și mai presus de toate trebuie menționat și faptul că toți consilierii județeni și municipali primesc o indemnizație pentru participarea la ședințe, plătită din bani publici, bineînțeles. Și plătită ca oamenii să știe ce fac ei în ședință, nu ca să își ascundă votul și fețele.

 

Vezi video AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Ucraineni prinși la furat produse de primă necesitate, se îmbogățesc doar botoșănenii de pe urma lor - FOTO
Un grup ce cetățeni din Ucraina a atras atenția serviciului de pază din cadrul unui hipermarket din municipiul Botoșani. Una dintre femei avea în mâneca gecii mai multe produse de primă necesitate.
DUREROS: Șoferiță judecată la Botoșani pentru moartea în accident a fiicei de 9 ani
 Dosarul se află pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani, primul termen fiind stabilit pentru luna aprilie.
Prefectul a sesizat MAI-ul, sute de oameni stau în aceeași casă, primarul nu mai știe câți cetățeni are în acte: Nimeni nu-mi spune
Suspiciunea că în unele comunități populația a crescut în mod artificial a atras atenția autorităților. Prefectul Sorin Cornilă a solicitat o analiză amănunțită a acestor localități.
Blocurile sociale de la ANL Cișmea aproape gata, cetățenii din Centrul Istoric au prioritate: Nu putem risca viețile chiriașilorGALERIE FOTO
Ansamblul de locuințe sociale nou ridicate în zona ANL Cișmea este aproape de finalizare. Constructorul a reușit să realizeze finisajele exterioare, urmând ca în ultima etapă să se ocupe de intervențiile la interior.
”Cretinii de la Nova Apaserv”! Angajați de la ”Apă” dați pe mâna Poliției: încasau bani de la oameni „pe plicuri” și taxe care nu există
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să scoată la iveală cazuri în care compania este prejudiciată. Alte două situații au fost depistate în două comunități botoșănene, implicați fiind foști sau actuali angajați.
Scandal de weekend între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști cu amenințări cu tribunalul: Blocați toată organizația / Vreți să ne dizolvați
Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Adolescent de 17 ani violat toată noaptea în pădurea Rediu de un bărbat din Suceava
Un băiat din Botoșani a fost victima unei agresiuni sexuale care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, 21 martie 2023.
Noul stadion va fi construit pe patru nivele, cu tribune acoperite, loje VIP, parcare subterană și supraterană și spații comerciale – DETALIILE făcute publice de primar – VIDEO
După schimbul dur de replici între Valeriu Iftime, președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani și primarul Cosmin Andrei, edilul șef a dorit să explice public ce demersuri a întreprins pentru ca Stadionul Municipal din Botoșani să aibă parte de lucrările de modernizare care au tot fost promise de-a lungul anilor.
Se pregătește un nou sens giratoriu într-o zonă extrem de aglomerată: Este o intersecție foarte complicată VIDEO & FOTOGALERIE
Primăria Botoșani are în plan anul acesta reînființarea sensului giratoriu de la Botoșani Shopping Center, în zona showroom-ului Darex Auto. Amenajarea acestuia face parte dintr-un proiect mai larg de refacere a străzii Sucevei.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a venit special până la Botoșani pentru un spectacol al Filarmonicii – VIDEO & GALERIE FOTO
S-a întâmplat la spectacolul ”Zavaidoc simfonic” care a avut loc pe data de 3 martie la Botoșani. Între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii, Filarmonica ”George Enescu” a organizat un concert dedicat cu precădere muzicii românești interbelice.
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Ce I mai grav în toate astea???? Cei aleși sa ne reprezinte în municipiu, județ, guvern nici ei nu știu cum de au ajuns acolo și ce ar trebui sa facă.Si e valabil pentru toate partidele politice.
26 februarie 2021, 11:25
Bine ca elevii pot folosi laptopurile sau telefoanele personale (intreb profesorii din CL cum e sa inveti chimie sau matematica de pe telefon? Nu toti parintii isi permit unul sau mai multe laptopuri. Sau sa fie pana de curent si singurul laptop din familie sa cedeze) stiindu-se ca invatamantul e garantat de stat si constitutie. Asumati-va ceea ce sunteti si realizati ceva pentru comunitate
26 februarie 2021, 07:23
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să demoleze garajele?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din aceste situații reiese clar următorul aspect: și în 2022 Consiliul Județean Botoșani a fost de departe cel mai departe investitor din județ cu o sumă de 60 de milioane de euro. Vom continua pe aceeași cale și în acest an ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.5463 lei
CHF
Francul elveţian
4.9573 lei
GBP
Lira sterlină
5.6256 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4100 lei
XAU
Gramul de aur
289.4390 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3000 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3557 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2103 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.2 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
15.9 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
15.8 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.