Știrea zilei
Administrație pe furiș: Noii aleși se folosesc de pandemie ca să-și ascundă fețele în ședințe și să voteze în secret hotărâri esențiale pentru Botoșani - VIDEO & FOTOGALERIE

Pandemia care la nivel macro a lovit mai ales în populația ce se confruntă cu restricții de toate felurile, pare să fie totuși în interesul unora. Al celor care ocupă funcții de orice fel, în aparatul de stat.

Pandemia, mănușă pentru politicieni 

 

Se prevalează de criza sanitară și de aparenta teamă de virus, majoritatea instituțiilor publice, fără nicio diferențiere, fie că vorbim de deconcentrate, adică acele unități care se află în subordinea ministerelor, fie de autoritățile publice locale, în această categorie intrând Primăria sau Consiliul Județean.

 

În martie se împlinește un an de când s-au suspendat toate ședințele din aceste instituții, prin care erau furnizate informații de interes local. Un an de zile în care accesul cetățenilor a fost restricționat în aceste unități, paznicii de la poartă devenind factori hotărâtori în a decide cine intră și cine nu în unitățile de stat.

 

Politicienii mai ales profită din plin, din multe puncte de vedere, de această pandemie care oferă cortina „ideală” pentru tot felul de decizii de impact.

 

Ședințele de Consiliu Local sau Consiliu Județean sunt în continuare organizate fără prezența fizică a aleșilor locali.

 

Plenul municipal reprezintă, pentru înțelesul tuturor, un fel de parlament al orașului, care adoptă „legi” numite Hotărâri cu impact asupra urbei, dar care nu pot înlocui deciziile luate de forurile de la București, Parlament sau Guvern.

 

De la începutul pandemiei, întrunirile plenului municipal au fost transmise pe Facebook, de pe contul oficial al lui Cătălin Flutur, când era edil-șef, apoi al Primăriei Botoșani. Consilierii locali, în număr de 23, aleși pe listele partidelor la alegerile locale participă la ședințe prin intermediul tabletelor primitede la stat.

 

Aleșii fără chipuri 

 

Mai mult în teorie pentru că în practică cei mai mulți își țin camerele web închise. Și, având în vedere că sunt convocați o dată pe lună, nici atunci nu catadicsesc să transmită, chiar și online, o legătură cu cei care urmăresc aceste ședințe.

 

Situația se poate regla probabil, la un an distanță de când România a intrat pentru prima dată în starea de urgență.

 

„Când scade indicele de infectare sub 1,5 la mia de locuitori, în acest sens vom putea să ne întâlnim la interior și să putem asigura condițiile pentru buna organizare a ședinței de Consiliu Local. Analizez foarte serios să convoc într-o modalitate clasică, cu prezență fizică, consilierii, pentru următoarea ședință de CL”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Secretomanie totală la Județ: Noi ne dorim, dar nu se poate

 

La Consiliul Județean în schimb, aceste ședințe sunt nepublice de la bun început. Luna trecută, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a luat decizia convocării consilierilor județeni în sala de ședințe.

 

Ulterior nu ne-am confruntat cu o explozie de cazuri sau alte probleme deosebite. Și totuși, joi, 25 februarie 2021, plenul a reluat ședințele audio la care cetățenii sau mass-media nu au acces, fără vreo explicație.

 

„Ne dorim ca toate ședințele să fie făcute cu prezență fizică, în sala de ședințe, dar, din păcate, situația epidemiologică actuală ne impune anumite restricții de distanțare socială, de care, vrem nu vrem, trebuie să ținem cont. Sperăm ca în cel mai scurt timp să revenim la normalitate și să putem desfășura ședințele așa cum se făceau în mod firesc înaintea pandemiei”

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Săracii aleși de la Județ n-au bani de-un laptop pentru o ședință live

 

Șefa Județului continuă și arată că totuși face demersuri să le cumpere aleșilor laptopuri pentru ca lucrările să fie transmise, așa cum se întâmplă la Municipiu.

 

Aceiași consilieri, majoritatea oameni de afaceri sau directori în cazul cărora este greu de crezut că nu dețin un laptop personal, pe care să-l folosească în interesul celor care i-au votat.

 

Aceiași aleși despre a căror averi Botoșăneanul a scris aici: Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ

 

„În paralel, s-a început procedura de achiziții a unor laptopuri pentru consilierii județeni, astfel încât să se poată trece în sistem videoconferință, dar, din păcate, încă nu avem aprobat bugetul. Cu speranța că acest lucru se va produce cât mai curând, vom căuta să fim transparenți și să comunicăm informațiile de interes pentru public și mass-media”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Mai trebuie precizat că, în timp ce politicienii se ascund după pandemie, la Botoșani săptămânal au loc concerte ale Filarmonicii de Stat cu o participare de 180 de persoane, adică și de patru, cinci ori mai mult decât numărul participanților în plenurile municipal și județean: O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

 

În aceeași ordine de idei, pe 7 și 8 Martie, cunoscutul Dan Bitman va concerta la Botoșani, două zile la rând, iar la eveniment este anunțată o participare la fel de „numeroasă”.

 

Și mai presus de toate trebuie menționat și faptul că toți consilierii județeni și municipali primesc o indemnizație pentru participarea la ședințe, plătită din bani publici, bineînțeles. Și plătită ca oamenii să știe ce fac ei în ședință, nu ca să își ascundă votul și fețele.

 

Vezi video AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

 

 

Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Ce I mai grav în toate astea???? Cei aleși sa ne reprezinte în municipiu, județ, guvern nici ei nu știu cum de au ajuns acolo și ce ar trebui sa facă.Si e valabil pentru toate partidele politice.
26 februarie 2021, 11:25
Bine ca elevii pot folosi laptopurile sau telefoanele personale (intreb profesorii din CL cum e sa inveti chimie sau matematica de pe telefon? Nu toti parintii isi permit unul sau mai multe laptopuri. Sau sa fie pana de curent si singurul laptop din familie sa cedeze) stiindu-se ca invatamantul e garantat de stat si constitutie. Asumati-va ceea ce sunteti si realizati ceva pentru comunitate
26 februarie 2021, 07:23
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.6 o C
Dorohoi
21.7 o C
Bucecea
20.9 o C
Darabani
15.9 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.