Știrea zilei
Administratorul unui pub și un comerciant au încercat desființarea hotărârii de închidere a piețelor și HoReCa, surpriză de proporții la Tribunal

Firma care administrează Grand Irish Pub și Sorinel Belciug, un comerciant cu afaceri în piață, au atacat în instanță hotărârea adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) imediat după ce Guvernul a trasat o nouă serie de restricții, inclusiv interzicerea deplasării pe timpul nopții. Tribunalul a respins acțiunea, dar procesul are o poveste cu totul aparte.

S-a cerut anularea întrucât CJSU NU ar fi fost obligat să închidă HoReCa și multe altele

 


Hotărârea 100 a CJSU a fost aprobată într-o zi de sâmbătă, pe 7 noiembrie mai exact, și prevedea, printre altele, închiderea restaurantelor, barurilor, cluburilor, discotecilor, funcționarea magazinelor doar în intervalul orar 5:00 – 21:00, suspendarea piețelor agroalimentare și târgurilor din spațiile închise și închiderea locurilor de joacă.


Acțiunea a fost depusă la Tribunalul Botoșani pe 10 noiembrie și, în esență, se solicita anularea Hotărârii 100/07.11.2020 a CJSU pe motiv că acest for ar fi adoptat o măsură exagerată în comparație cu rata infectării din județul nostru.


De asemenea, se arăta că, la București, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar fi emis doar o hotărâre cu titlu de recomandare privind întreruperea activităților din domeniilor menționate și că CJSU nu ar fi fost obligat să ia asemenea măsuri.


”Este o hotărâre a CNSU nr. 52 prin care se propune să se închidă, se propune deci să se ia anumite măsuri și nicidecum nu se impune de la nivel național, ci toată responsabilitatea o trasează către comitetele județene, ca acestea în funcție de situațiile particulare din acele județe, să ia decizia dacă închid sau nu. Pentru că, în recomandările de la CNSU se vorbește despre creșterea ratei de incidență Covid la nivel local. Și fiecare județ are o altă rată de incidență”.


Paula Berențan, avocat.

 

Instanța a disjuns dosarele, judecându-se separat litigiul privitor la restaurante, cluburi, discoteci, respectiv cel referitor la piețe.

 

CJSU și-a anulat hotărârea a doua zi după primul termen al procesului

 


Și nu au lipsit surprizele! La al treilea termen din procesul deschis de SC Anchy Sport Outlet SRL, care viza HoReCa și care a avut loc joi, CJSU, reprezentat practic de Prefectură, a depus documente prin care dovedea că Hotărârea 100 a fost între timp anulată.


Pe 14 noiembrie, a doua zi după primul termen din proces, tot într-o sâmbătă, CJSU a adoptat Hotărârea 105 prin care s-a anulat Hotărârea 100, cea atacată în instanță, dar care prevedea din nou, pe lângă măsurile referitoare la campania electorală și desfășurarea alegerilor, și cele de închidere a HoReCa și a piețelor.
 

Explicații de la prefect pentru anularea hotărârii cu închiderile


Reprezentantul Guvernului în județ susține că la mijloc nu a fost o stratagemă și că a trebuit să se anuleze hotărârea 100 deoarece era valabilă doar pentru precedenta Starea de Alertă și că intrarea într-o noua stare de Alertă presupune adoptarea de către CJSU a unei noi hotărâri.


”Hotărârea 100 a CJSU a fost dată în baza HG 856, care stabilește Starea de Alertă pe o perioadă de 30 de zile, și a HG 935. Acea hotărâre 100 se aplica numai pe perioada Stării de Alertă, pe intervalul de timp stabilit prin HG 856. În momentul în care acea Stare de Alertă s-a terminat și a început o nouă Stare de Alertă, CNSU a făcut o nouă propunere, Guvernul a dat o nouă HG și atunci am adoptat hotărârea 105 prin care se împrospătează planul de măsuri cu prevederile noii Hotărâri de Guvern și automat hotărârea 100 a CJSU devine caducă”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Iar în cadrul procesului, CJSU tocmai asta a invocat, că acțiunea ar fi rămas fără obiect.

 


Tribunalul a respins totul


Tribunalul Botoșani a respins această excepție privind rămânerea procesului fără obiect, dar și solicitarea amintitei firme de anulare a hotărârii 100 a CJSU, care oricum era deja anulată tocmai de către organul emitent, prin hotărârea 105.


”Respinge excepţiile inadmisibilităţii (prematurităţii) şi rămânerii fără obiect a acţiunii, invocate de pârât prin întâmpinare. Respinge, ca nefondată, acţiunea având ca obiect ”anulare act administrativ-obligaţie de a face”, formulată de reclamanta SC Anchy Sport Outlet SRL, în contradictoriu cu pârâtul Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. Respinge cererea de suspendare a executării pct. 17, 19 şi 21 din Anexa la Hotărârea nr. 100 din 07.11.2020 emisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani”,


Hotărâre Tribunalul Botoșani.


Exact aceeași hotărâre s-a luat și în litigiul privind închiderea piețelor.

 

...Dar povestea continuă în instanță


Aceasta nu înseamnă însă că acțiunile în instanță pentru obținerea redeschiderii HoReCa și a piețelor nu vor continua.


În primul rând, hotărârea Tribunalului Botoșani poate fi atacată cu recurs.


În al doilea rând, SC Anchy Sport Outlet SRL a deschis deja o nouă acțiune prin care a solicitat și anularea hotărârii 105, prin care CJSU desființase hotărârea 100 și care statua aceleași măsuri privitoare la piețe și HoReCa.


De menționat este și că, la primul termen judecătorul a cerut ”documentaţia care a stat la baza emiterii Hotărârii nr. 100 din 07.11.2020 emisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani (rata de incidenţă COVID-19 la nivelul municipiului Botoşani din ultimele 14 zile anterioare emiterii hotărârii, analize, statistici, anchete şi alte înscrisuri relevante pe care s-a întemeiat luarea deciziei), precum şi 2) rata de incidenţă COVID-19 la nivelul municipiului Botoşani începând cu data de 15.10.2020 şi până în prezent, cu indicarea modalităţii de calcul a acesteia, sub sancţiunea aplicării unei amenzi judiciare reprezentantului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani”.
 

 

loading...
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Loading...
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Loading...
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.3 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
12.4 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
9.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.