Știrea zilei
Angajament de… secrete – cum se pune pumnul în gură la o unitate din Botoşani
„Mă angajez să păstrez cu stricteţe confidenţialitatea asupra tuturor datelor şi informaţiilor ce mi-au fost încredinţate, să respect întocmai normele legale cu privire la evidenţe, manipularea, păstrarea şi furnizarea informaţiilor, datelor şi documentelor”. Acesta este un fragment dintr-un aşa numit „Angajament de confidenţialitate” pe care salariaţii unei instituţii din Botoşani au fost puşi să îl semneze. Nu este vorba de cine ştie ce serviciu de informaţii, ci de un… spital.

Angajament de confidentialitate la Spitalul de Recuperare Sfantul Gheorghe Botosani

Mai totul este secret la Recuperare

În luna februarie toţi lucrătorii Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe”, de la bucătărese şi infirmiere până la medici şi asistenţi, au trebuit să semneze acest „Angajament de confidenţialitate”. „Am fost informat de specificul activităţii pe care urmează să o desfăşor la locul de muncă şi am luat la cunoştinţă de prevederile contractului individual de muncă, a regulamentului de ordine interioară şi a prevederilor legale cu privire la păstrarea secretului de serviciu şi confidenţialitatea tuturor datelor referitoare la activitatea pe care o desfăşor (aprovizionarea cu produse, relaţiile cu clienţii şi personalul)”, se arată la unul dintre paragrafele angajamentului. Mai totul este aşadar secret, de la relaţiile cu colegii, până la cele cu unităţile cu care spitalul are contract. Şi asta nu este tot. „Sunt conştient că în cazul în care voi încălca dispoziţiile legale privind confidenţialitatea asupra activităţii desfăşurate, divulgarea oricăror date şi informaţii, voi răspunde potrivit legii şi prevederilor contractului individual de muncă, administrativ, disciplinar, material, civil sau penal, în raport cu gravitatea faptei”, se precizează spre finalul angajamentului.

"Sunt nişte standarde care trebuie respectate"

Tuturor celor 195 de angajaţi ai unităţii medicale, care au parte şi de un sistem de supraveghere video, li s-a solicitat să semneze declaraţia în cauză pe care directoarea nu o consideră nelalocul ei. Potrivit acesteia, angajamentul în cauză face parte dintr-o serie de condiţii impuse de Ministerul Sănătăţii pentru acreditarea spitalului. Gabriela Varzari director Spitalul de Recuperare Sfantul Gheorghe Botosani În ianuarie s-a început procedura, iar în trimestrul al treilea o comisie va verifica la faţa locului modul de îndeplinire a condiţiilor, un eventual eşec putând duce la imposibilitatea încheierii unui nou contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate şi implicit pierderea principalei surse de finanţare. „Aşa ni se cere. Sunt nişte standarde care trebuie respectate, când vine evaluatorul pentru acreditarea spitalului are un standard la care sunt foarte multe întrebări prin care ne întreabă, printre altele, dacă personalul a semnat pentru confidenţialitatea declaraţiilor pe care le poate face şi având în vedere că ei au şi prin regulamentul de ordine interioară şi prin fişa postului secretul de serviciu, nu înţeleg de ce ar fi un abuz”, afirmă Gabriela Varzari, directorul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe”. Aceasta susţine că declaraţia se referă în primul rând la nedivulgarea unor date despre pacienţi, însă acest lucru nu este stipulat nicăieri în angajament şi, mai mult, acesta este semnat şi de personalul auxiliar, care nu intră în contact direct cu bolnavul şi nici nu îi cunoaşte starea de sănătate.

La Primăria Botoşani nu s-a auzit de aşa ceva

Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” se subordonează administrativ Primăriei Botoşani, iar secretarul municipiului recunoaşte că nu a mai văzut până acum o aşa declaraţie la o unitate a Consiliului Local. „Poate sunt, dar nu am văzut eu, se practică pe la firmele private. Cred că e vorba de altceva… sunt prevederile cu drepturile pacienţilor, Vasile Chiru lider BNS Botosani  nu pot să-mi dau seama”, declară Ioan Apostu, secretarul municipiului. Acesta crede totuşi că este posibil ca în procesul de acreditare să se solicite şi semnarea unui astfel de angajament.

"Este o aberaţie"

„Confidenţialitate, adică să nu spui ce se întâmplă în spital. Este o aberaţie! Este o instituţie care trăieşte pe bani publici şi atunci trebuie să facă public totul”, este de părere Vasile Chiru, preşedintele judeţean al Blocului Naţional Sindical. Potrivit liderului BNS Botoşani, la CAS, acolo unde lucrează s-au făcut angajamente de acest gen în perioada în care director era Tănase Bănilă, adică până prin 2004, după care s-a renunţat la o asemenea practică. 
CITEŞTE ŞI:
Scăldat de jumătate de miliard la Recuperări
Angajament de confidentialitate la Spitalul de Recuperare Sfantul Gheorghe Botosani 2
VEZI LA CE INSTITUŢIE DIN BOTOŞANI S-A PLĂTIT SPOR PENTRU SECRETE:
Dezmăţul sporurilor


Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Loading...
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Loading...
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
pe cine intereseaza ce se mai intampla in spitalele romanesti? principalul e sa fim asigurati, restul nu mai conteaza. Ii mai intereseaza poate doar pe angajatii care au postat mai sus, si care se pare ca nu prea dorm de stres de au ajuns sa posteze la ora 2 noaptea. probabil ca erau de garda.
6 martie 2013, 13:24
Este foarte corect acest anganjament,mai ales pentru salariatii spitalelor,sa intamplat sa fiu intr-un microbuz local unde era o infirmiera de la un spital unde vorbea de un pacient in gura mare in microbuz de ce a ajuns acel pacient la spital ,unde lucreaza si ce functie are,mi sa parut absurd ca un angajat al spitalului sa vorbeasca despre problemele pacientilor in public.Mi se pare corect sa se faca asemenea angajamente.
28 februarie 2013, 01:38
Este corect acest angajament. Numai un retarda t poate crede ca estro absurditate. Hai sa dam date legate de boala, tratamente ale bolnavilor - persoane publice sau cunoștințe la ziaristi sau " la radio sant". Sa folosim CNP urile pentru diverse ....sondaje.... Așa se lucrează la orice spital (institutie) civilizat.
27 februarie 2013, 16:41
Aici nu s-a pus problema de corectitudinea sau incorectitudinea angajamentului. Presa e nemultumita ca nu mai are acces la unele informatii. Aici e marea suparare!
27 februarie 2013, 16:19
se vede cat a respectat confidentialitatea,cel care a pus la dispozitie formularul! Nu e corect ca ceea ce faci la munca sa nu stie tot targul? mai ales atunci cand prezinti informatia asa cum iti pica bine?
27 februarie 2013, 14:44
Angajamentul de confidentialitate este corect si este cerut pentru persoanele care au acces la date confidentiale , de exemplu , nume si prenume , domicilii, nr si seri de buletin sau CNP uri. La acest gen de date se refera consimtamantul scris de confidentialitate si nu la date publice din institutii.
27 februarie 2013, 10:59
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.